Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strahovito napreduju, ali...

U islandskoj 1. ligi neki igrači za plaću dobiju samo – par kopački!

Football Soccer - Ukraine v Iceland - World Cup 2018 Qualifiers - NSC Olimpiyskiy Stadium, Kiev, Ukraine - 5/9/16 - Iceland's Birkir Bjarnason in action against Ukraine's Viktor Kovalenko.  REUTERS/Gleb Garanich  Picture Supplied by Action Images
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
12.11.2016.
u 12:40

– U posljednjih četiri-pet godina Islanđani su počeli živjeti za nogomet. Pogotovo se vodi briga o omladinskim školama. Djeca paralelno idu u školu i treniraju u sjajnim zatvorenim dvoranama.

Do prije 5-6 godina Island je bio reprezentacija na kojoj su najveći poboljšavali gol-razliku, no danas je jedna od najnezgodnijih reprezentacija u Europi.

Bez igrača iz domaće lige

Potvrdio je to i Euro u Francuskoj, na kojem su se senzacionalno plasirali u četvrtfinale. Kako je Island od nogometnog liliputanca došao do respektabilne reprezentacije, otkrili su nam islandski novinari.

– U posljednjih četiri-pet godina Islanđani su počeli živjeti za nogomet. Pogotovo se vodi briga o omladinskim školama. Djeca paralelno idu u školu i treniraju u sjajnim zatvorenim dvoranama. Zbog uvjeta koje je savez stvorio igra se svih 12 mjeseci, a ne kao prije od travnja do listopada – kažu nam islandski novinari i dodaju:

– Sve je krenulo početkom stoljeća, kada je bilo novca pa se sagradilo čak 180 nogometnih igrališta.

Napredak je itekako očit, ali još imaju mogućnosti za napredak.

– Liga nam je još dosta slaba pa domaći kvalitetni igrači rano odlaze van, najviše u Švedsku, Dansku, Nizozemsku i Belgiju. Od sadašnja 23 u reprezentaciji nijedan ne dolazi iz domaće lige. Islandska 1. liga još je uvijek poluprofesionalna, mnogi domaći igrači u prvoj ligi paralelno uz nogomet i rade. Ima domaćih igrača koji igraju samo za putne troškove ili se zadovolje time što besplatno dobiju kopačke. Mislim da su domaći igrači podcijenjeni jer mnogi stranci dobivaju solidan novac, a nisu ništa bolji. Inače, plan je da se liga profesionalizira za 3-4 godine – kaže nam islandski novinar.

Obećana zemlja za Hrvate

Nakon sjajnih igara islandski nogometaši u svojoj su zemlji postali zvijezde, što potvrđuje i podatak da je s reprezentacijom u Zagreb stiglo i 15-ak novinara. A u Maksimir ne stižu s bijelom zastavom.

– Svjesni su izbornik i igrači da pojedinačno imate dosta kvalitetnije igrače, ali na Islandu su svi uvjereni da možemo pobijediti u Zagrebu – kažu islandski novinari.

Komentara 6

FI
Fisherman
13:22 12.11.2016.

Ajde bar me Karlo nije razocarao.....bio sam siguran da ce na dan utakmice napisati tekst gdje nogometasi Islanda igraju za burek, trazeci kod gazde pekara slobodne dane.Bravo za Ledinskog jer je pokazao izuzetnu snalazljivost i kreativnost promjenivsi burek u kopacke.Vidi se napredak prema naprijed kod novinara VL.Bravo jos jednom na ovom ugodnom iznenadenju.

BL
Blender
14:31 12.11.2016.

Uvijek na dan kad igra nasa repka, ovakav clanak! Rasplakat cu se! Zovem nase decke da im daju nesto sitnoga za kavu!

KT
komen_tar
13:56 12.11.2016.

K'o nrkad u jugi. Vidite koliko smo napredniji od zapada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije