Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijelazni rok

U Dinamu prvi afrički igrač prije 30 godina, Keita prvi Senegalac

Paul Keita
Foto: kallonifc.gr
04.01.2016.
u 14:18

Keita u AEL Kalloniju igra standardno, a želio ga je Olympiakos.

Zoranu Mamiću na dvije pozicije u momčadi gori crveno. Alarm. Riječ je o defenzivnom veznom i stoperu. Za prvu poziciju, onu koju je čvrsto držao Dinamov kapetan Arijan Ademi (25), njegovom dugogodišnjom suspenzijom (zasad četiri godine, no žalio se), modri skauti po planetu traže rješenje. Ista je priča i s pozicijom stopera, Ivo Pinto (25) će put Norwich Cityja, a Gordon Schildenfeld (30) i dalje nije konkurentan. No, koje je rješenje? Stranci.

Zamjena za Ademija

Na Ademijevoj poziciji, koju su dosad "krpali" Machado i Domagoj Antolić, navodno će biti Senegalac! Paul Keita (23), rođen je u Dakaru, gradu poznatom po kultnom cilju najpoznatijeg relija na svijetu. Dečko je mlade dane provodio u senegalskom Douanesu, a zatim se kalio u mladoj momčadi Benfice. U seniorskoj konkurenciji igrao je za grčku Gianninu, te od 2013. za Kalloni. Tržišna vrijednost mu je oko 600 tisuća eura, no dosad je transfere imao kao slobodan igrač. Riječ je o stasitom igraču (192 centimetra), golove rijetko postiže, zabio je tek dva u karijeri, a što se nacionalnih nastupa tiče, branio je boje senegalske U21 reprezentacije.

– Navodno ga je želio Olympiakos, no Dinamo je bio brži – može se čuti iz upućenih krugova.

O Keiti, se zasad, zna samo to. U Maksimiru je bilo društvo sa svih strana planeta. Na popisu su bili i igrači iz Japana, Kanade, Francuske, Slovačke, Rumunjske, Kostarike, najbrojniji su bili Brazilci... Kolege s Goal.com-a prebrojili su sve transfere iz inozemstva u Maksimir, i prebrojili 67 stranih igrača koji su potpisali ugovor s Dinamom iz – 31 zemlje.

Što je Dinamo dobivao od niza stranih igrača? Na stranu Eduardo da Silva, koji je bio najveće Dinamovo pojačanje koje je stiglo iz stranog svijeta, i tu među ostalih 66 igrača nema konkurencije. Dudu je bio – hit. I danas trese mreže, simpatičnom dečku iz Rio de Janeira nema ravnog. Pamtljiv je bio i njemački vratar Koch.

Zadržimo se, ipak, na igračima koji su stizali iz Afrike. Igrači koji su dosad imali ugovore sa zagrebačkim Dinamom, a afričkog su porijekla, jesu El Arabi Hilal Soudani (iz Alžira), Alieu Darbo (iz Gambije), Lee Addy (iz Gane), Patrice Kwedi i Mathias Chago (obojica iz Kameruna), Franck Guela i Bakary Sare (obojica s Bjelokosne Obale), Walid Atta (iz Etiopije)...

Soudani nabolji stranac

U transfere koji će se pamtiti treba uvrstiti Soudanija, igrača kojega je preporučio bivši trener Vahid Halilhodžić uočivši ga u alžirskoj reprezentaciji, i on je bio pun pogodak. Sa sentimentalne strane, navijačima je posebno drag i Kamerunac Mathias Chago, igrač kojeg je i pokojni trener Josip Kuže obožavao. Kamerunac se u Hrvatskoj brzo snašao, naučio jezik, pronašao suprugu, bio vječno nasmijan, no i vječno ozlijeđen.

– U danima dok je igrao za Metalac, stradao mu je trbušni zid, to nije dobro zaliječio, i sad se, eto muči – pravdao ga je često pokojni Josip Kuže.

Unatoč tome što je bilo nogometaša sa svih strana svijeta, Senegalac u Dinamu još nije viđen... prvi stranac u momčadi Dinama također je bio iz Afrike, a riječ je o veznjaku Samuelu Okwaraji iz Nigerije.

I to točno prije 30 godina! Nažalost, Okwaraji je završio tragično, preminuo je na travnjaku od srčanog udara za vrijeme utakmice kvalifikacija SP 1990. između Nigerije i Angole...

>>Petar Stojanović i Paul Keita pred vratima Dinama

Komentara 8

Avatar Titanov sin
Titanov sin
17:21 04.01.2016.

Svaku godinu prvaci, igranje u LP, EL, usput stvorili veći dio reprezentacije koja nešto znači u svijetu, plasirali igrače u najbolje klubove na svijetu, puna blagajna usput afirmirali bezbroj mladih igrača i to sve je ništa!!!!! Tonel, Henriquez, Fernandez, Taravel,, Cufre, Koch, itd same neznalice hahahahahaha Bravoooooooooooo to pišu oni koji mrze ali nisu svijesni svoje umne dekadancije.

MA
..Marsijanac
17:30 04.01.2016.

Sto se ustvari dogadja sa Shildenfeldom. Kakva je to ozlijeda da to uzima toliko vremena? Da li je Shifo dosao vec ozlijedjen.

PA
pantigana
14:50 04.01.2016.

napokon neka i pogode...da se ne dogodfe opet nekakvi igrači tipa Atta, Dodo, Caello, i sl. koji su koštali milijune a vrijedili nula

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije