Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve je više ulovljenih

U 2015. na dopingu palo osmero naših sportaša!

Ademi, Nemec, Dobud
Foto: Pixsell
1/6
03.02.2016.
u 19:15

Ademi, Dobud i Nemec velika su imena koja su nedavno ulovljena.

Dopinške afere tresu svjetsku atletiku, no nažalost sve su češće i u hrvatskom sportu. Hrvatska antidopinška agencija prekjučer je potvrdila četverogodišnju suspenziju za hrvatsku atletičarku Lisu Nemec, koja će ponovo moći nastupati tek 20. listopada 2019. godine. Nemec ima pravo žalbe Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausanni, a sama žalba košta 10.000 eura.

Čilića nepravedno optužili

Nažalost, Lisina kazna već je treća drakonska u Hrvatskoj u posljednja dva-tri mjeseca. Krajem studenog nogometaš Dinama Arijan Ademi dobio je kaznu od četiri godine zbog toga što je na utakmici Dinama i Arsenala 16. rujna bio pozitivan na stanozolol, a prije 10-ak dana četverogodišnja suspenzija potvrđena je i trofejnom hrvatskom vaterpolistu Nikši Dobudu. On je kaznu dobio jer je u travnju 2015. izbjegao dopinšku kontrolu u svom domu u Dubrovniku. Navodno je prvo ljudima iz dopinške kontrole prvo otvorio vrata, a potom pobjegao iz kuće te je naknadno njegova žena rekla da nije kod kuće.

Hrvatsku su prijašnjih godina potresale dopinške afere velikih sportaša poput Sandre Perković 2011. i Marina Čilića 2013. godine (poslije se ispostavilo da Čilić uopće nije bio pozitivan na niketamid, već na njegov marker koji nije zabranjen), no nikada u tako kratkom vremenu nisu pala tri vrhunska sportaša kao što su Ademi, Dobud i Nemec. A ono što još više zabrinjava jest da je ove godine “palo” čak osam hrvatskih sportaša. Prije Ademija, Dobuda i Nemec, u 2015. pali su bodibilderi Iner Čučković, Ivica Franjić i Dražen Vrbančić te dvojica sportaša iz powerliftinga (Ivan Alar i Filip Ščukanac).

Nažalost, Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) ima sve više i više posla... Godišnje analiziraju 700-tinjak uzoraka.

Tumor, a ne doping!

Inače, od hrvatske neovisnosti mnogo je naših poznatih sportaša imalo posla s antidopinškim agencijama, neki su bili krivi, a neki su poslije dokazali nevinost.

Prvu veliku kaznu, od dvije godine, dobila je 2009. godine 800-metrašica Vanja Perišić jer je bila pozitivna na korištenje krvnog dopinga. Dvogodišnju suspenziju dobio je i diskaš Martin Marić (anabolički agens ostarin).

Najapsurdniji je bio slučaj plivača Marija Strahije, koji je bio suspendiran na dvije godine zbog povišene razine hormona hCG-a, a kasnije se uspostavilo da je ustvari imao tumor testisa! Nevin je bio i rukometaš Davor Dominiković kojemu je 2007. zamijenjen uzorak sa suigračem.

>>Lisa Nemec: Nisam kriva, žalit ću se CAS-u

>>Ademi ne smije igrati nigdje, pa ni u Kustošiji!

Komentara 2

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
16:36 04.02.2016.

Pa nisu pali na dopingu nego su bili uz Boga i domoljublje uhvačeni kao svoji uz papanje svojih stereoida.

BS
bravo_sammir
21:54 03.02.2016.

bas mi je zao onih sto koriste doping, a tako sam iznenadjen da body builderi koriste ne dopustena sredstva. mislio sam da izgledaju kao napuhani majmuni samo od cokolina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije