Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽNA OBLJETNICA

Josip Kuže nas je napustio prije dvije godine, ali uspomena ne blijedi

Josip Kuže
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
16.06.2015.
u 18:14

Rodio se 13. studenog 1952. godine u Vranju, a od leukemije je umro 16. lipnja 2013. godine

Josip Kuže bio je miljenik navijača Dinama i njegova smrt nikad neće biti prežaljena. Napustio je ovaj svijet prije točno dvije godine, ali njegovi uspjesi, ali i snažan osjećaj za pravdu i poštenje pamtit će se još jako dugo.

Nekadašnji igrač i trener Dinama u veljači 2013. godine otkrio je da boluje od leukemije, nakon čega je proveo nekoliko mjeseci na liječenju u bolnici Merkur. Iako je sugerirao tijekom svibnja kako mu se zdravstveno stanje popravlja, bitku s teškom bolesti, nažalost, nije dobio.

Rodio se 13. studenog 1952. godine u Vranju. Za Dinamo je igrao deset godina, od 1971. do 1981., nastupio je u 384 utakmice te zabio 14 pogodaka.

Kao trener vodio je Croatiju iz Sydneyja, Slavonski Brod, mladu Dinamovu momčad, banjalučki Borac, Rot-Weiss Erfurt, Mainz, Gambu Osaka, Zagreb, Chemnitz, Inter iz Zaprešića, Dinamo, Rijeku, Varteks... Od 2007. do 2008. bio je izbornik Ruande, 2008. preuzima JEF United, a od 2009.do 2011. bio je izbornik albanske reprezentacije.

Dinamo je kao trener vodio u sezoni 1989./1990. te 2005./2006. kada je s njim osvojio hrvatski naslov u sezoni u kojoj su se plavi vratili iz 'lige za bedaka'. Definitvni miljenik Dinamovih navijača postao je 13. svibnja 1990. godine, na dan nikad odigrane utakmice s Crvenom zvezdom u Maksimiru. Bez obzira na aktualni režim, branio je navijače, Zvonimira Bobana i otvoreno govorio što misli. Kao i uvijek, uostalom.

- I tko onda ima veći porok? Jesam li ja veći kockar ako sam izgubio novac ili neki koji su izgubili dječje osmjehe i veselje navijača - kazao je u jednoj prilici te ukratko spomenuo probleme s kojima se suočava moderni nogomet i sport, a što se posebno osjeća u Zagrebu kod navijača Dinama. S time se možda netko neće složiti, ali Kuže je bio takav - direktan i iskren.

Zato ne čudi što su mu Bad Blue Boysi dok je ležao u bolnici Merkur na ulaz su postavili transparent "Josip Kuže - predaje nema jer jedan si od nas."

– Bez obzira na negativne osjećaje bolesti, ovo su prekrasni osjećaji podrške. Ovo je nevjerojatno, prekrasno, nešto što se pamti čitav život – izjavio je Kuže nakon što je primio sve te poruke podrške s raznih strana.

Nije pobijedio tešku bitku, sve te lijepe riječi, misli i poruke nisu mu donijele prevagu.

Bio je i kolumnist Večernjeg lista, ali stigao je napisati samo jedan tekst, 1. svibnja 2013. godine.

>> Otišao miljenik navijača: Trener Josip Kuže preminuo u 61. godini

Komentara 2

Avatar Darko zg
Darko zg
21:00 16.06.2015.

Legendo naša počivaj u miru,nikada te zaboravit nečemo...Hvala ti za sve!

ST
Stjepanzg
19:14 16.06.2015.

Uno di noi! Legenda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije