Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE O PROTIVNIKU

Turska od A do Z

Turska
Foto: Reuters
1/3
12.06.2016.
u 13:50

Saznajte sve o današnjem protivniku Hrvatske na Euru

A – Atatürk, Mustafa Kemal – turski vojni zapovjednik, narodni vođa i prvi predsjednik. Vječnu slavu stekao je pobjedom nad Grčkom u ratu 1923. godine. Grke je tako Atatürk potjerao iz Male Azije te udario temelje samostalnoj turskoj republici.

B – Bazar – ulica ili trg na kojima se nalaze razne tržnice, specifične za islamske zemlje. U ovim primitivnim supermarketima možete nabaviti gotovo sve. Notornost bazara je u tome što nijedan proizvod nema fiksnu cijenu, već se cjenkanjem s trgovcem ona “dogovara”.

C – ÇalhanoĞlu, Hakan – velika uzdanica Turske na Europskom prvenstvu u Francuskoj. 22-godišnji igrač Bayera iz Leverkusena igra na poziciji ofenzivnog veznog, a poznat je po odličnom izvođenju slobodnih udaraca.

D – Danak u krvi – jedan od najoriginalnijih legalnih sustava oporezivanja u povijesti, nastao za vrijeme Osmanskog Carstva. Oporezivanje se sastojalo u otimanju kršćanske muške djece kako bi se smanjila mogućnost pobune kršćanskog naroda. Nakon što bi odslužili vojni rok, mladi kršćani mogli su se oženiti muslimankom da bi mogli zadržati vlastitu mušku djecu.

E – ErdoĞan, Recep Tayyip – aktualni predsjednik Turske, bivši dugogodišnji predsjednik turske Vlade i utemeljitelj trenutačno najjače turske političke stranke. Njegov “stil” vladanja opasno graniči s diktaturom, što ga dosta koči u pregovorima s Europskom unijom. Posjetio Hrvatsku 26. travnja ove godine.

F – FenerbahÇe – najpoznatiji turski nogometni klub s najviše navijača. Klub je osnovan 1907. godine, a otad je osvojio 34 trofeja, uključujući 19 prvenstava i šest kupova. Neki od igrača koji su nastupali za Fener su Jay-Jay Okocha, Nicolas Anelka i Roberto Carlos, dok su danas glavne zvijezde Fenera Robin van Persie i Nani.

G – Galatasaray – ljuti Fenerbahçeov gradski rival. U bogatoj klupskoj povijesti osvojili su 20 naslova državnog prvaka i 17 kupova. Jedini turski klub koji je osvojio neko europsko nogometno natjecanje, 2000. godine je u finalu Kupa Uefe svladao Arsenal.

H – Hilal Edebal – turska košarkašica koja je bila u automobilu s Draženom Petrovićem i njegovom djevojkom kobnog 7. lipnja 1993. godine. Naš košarkaš tragično je izgubio život, a Hilal je teško ozlijeđena te završila u komi. Srećom, preživjela je, ali je gotovo potpuno izgubila pamćenje.

I – Islam – najzastupljenija religija u Turskoj. Čak 99 posto stanovnika izjašnjava se muslimanima. U Turskoj živi samo 125 tisuća kršćana, što čini 0,2 posto stanovništva. Turski ustav ipak zabranjuje nošenje odjeće povezane s vjerom u javnim ustanovama, školama ili fakultetima.

J – Janjičari – turske pješačke vojne postrojbe, okosnica moćne turske vojske. Isprva su bili naoružani lukom i strijelom, a kasnije vatrenim oružjem. U 16. stoljeću, za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog, janjičarske trupe činilo je više od 20 tisuća vojnika.

K – Kapali čaršija – najveća tržnica u Istanbulu. Prostire se na više od 47 tisuća četvornih metara i ima oko 4000 dućana. Tamo se mogu kupiti razni predmeti od zlata, kože i keramike, ali i autohtona hrana i piće. Ako dođete do dobre pogodbe s trgovcima, možete dobre stvari platiti povoljnije nego u klasičnim dućanima.

L – Lira – službena turska valuta. Jedna turska lira vrijedi otprilike 2 kune i 30 lipa. Da ne bi došlo do prijepora, na svim kovanicama i novčanicama prikazan je prvi predsjednik turske republike Mustafa Kemal Atatürk u raznim životnim razdobljima.

M – Mehmet Okur – najuspješniji košarkaš u turskoj povijesti. Igrao je deset godina u NBA ligi i osvojio naslov prvaka s Detroit Pistonsima 2004. godine. U All-Star ekipu izabran je 2007. Iako je igrao na poziciji centra, najjače “oružje” u napadu bio mu je šut za tri poena.

N – Naplata duga Turcima mogla bi se dogoditi već u prvoj utakmici ovogodišnjeg Europskog prvenstva. Tragičan poraz u četvrtfinalu Europskog prvenstva 2008. priuštili su nam nakon izvođenja jedanaesteraca. Kad je Hrvatska nakon Klasnićeva gola u 119. minuti počela slaviti, ulogu otimača snova preuzeo je Semih Şentürk, koji je izjednačio pogotkom u samoj završnici.

O – Osman – legendarni turski vojskovođa i osnivač Osmanskog Carstva. Početkom 14. stoljeća s turskom vojskom krenuo je u vojna osvajanja i započeo turski uspon prema statusu svjetske vojne sile. Turci su strah sijali Europom čak šest stoljeća nakon Osmanove smrti.

P – Polumjesec – jedan od najprepoznatljivijih turskih simbola. Nalazi se na turskoj zastavi zajedno s petokrakom zvijezdom. Zanimljivo je da je suvremena turska zastava zapravo jednaka onoj koja je bila za vrijeme Osmanskog Carstva.

R – Rahatluk – poznat i kao ratluk i rahat lokum. Tradicionalna turska slastica, koja sadrži ogromne količine šećera. Može se pripremati na razne načine i najčešće se u nju dodaju bademi i orašasto voće. Kao dodatak se stavlja i limunov ili narančin sok.

S – ŞÜkÜr, Hakan – najbolji strijelac u povijesti turske nogometne reprezentacije i vlasnik najbržeg gola u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava. Şükür je svoje najbolje partije odigrao za Galatasaray, u 392 utakmice zabio je 228 golova. Za Tursku je zabio 51 gol u 112 utakmica te osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 2002. u Japanu i Koreji.

T – Terim, Fatih – najuspješniji turski trener u povijesti i aktualni izbornik turske nogometne reprezentacije. 
Bivši igrač i trener Galatasaraya, s kojim je osvojio šest naslova državnog prvaka i ukupno pet turskih kupova. Jedini je trener koji je s turskim klubom osvojio neko europsko natjecanje (Kup Uefe 2000. godine).

U – Ünal, Enes – najmlađi igrač koji je nastupio u turskoj nogometnoj ligi, također i najmlađi strijelac. Sa šesnaest godina i 107 dana Enes je zaigrao za Bursaspor i u svom prvom nastupu zabio gol velikom Galatasarayu. Danas mu je 19 godina i igrač je Manchester Cityja na posudbi u NAC Bredi.

V – Veo – nose ga (ako žele) žene islamske vjeroispovijesti. Ovakav način konzervativnog odijevanja muslimanki naziva se hidžab. Pokrivanjem glave muslimanke simbolično izražavaju skromnost, privatnost i moral.

Z – Zeynep – trenutačno najpopularnije žensko ime u Turskoj. Najviše majki svojim je kćerima nadjenulo upravo ovo ime. Prema popularnosti ga slijede Elif, Hiranur i Yağmur. Najpopularnija muška imena u Turskoj su Jusuf i Mehmet.

>>Moj drug, cimer i brat Fatih Terim

>>Bjelica: Ne smijemo ući u 'rat' s Turcima. Tudor: Mandžo će biti važan

Komentara 1

CR
cronada
22:53 12.06.2016.

I ove Dame su imale problema!!!😊😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije