Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarkaški SP

Turci i Fiba zaradit će 40 milijuna eura

\'26.08.2010., Zagreb - Odlazak Hrvatske kosarkaske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Istanbul. Davor Kus i Zoran Planinic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL\'
Jurica Galoic/PIXSELL
27.08.2010.
u 11:40

Otvaranje će prenositi 172 kamere u HD-rezoluciji, a radit će se sa 18 kamera.

Svečanost otvaranja 16. svjetskog prvenstva u košarci održat će se večeras u istanbulskoj olimpijskoj dvorani Sinan Erdem. Domaćini najavljuju spektakl u koji je uloženo puno više novca nego u otvaranja prethodnih prvenstava održanih u Japanu i SAD-u, koja su bila skromna.

Posebna predstava

Turci su, zvuči nevjerojatno, potrošili 24 milijuna za ceremoniju u sklopu koje će nastupiti i Cirque du Soleil. Slavna kanadska cirkusko-artistička trupa ima istodobno predstave na 20 različitih lokacija u svijetu, no ova će, kažu, biti posebna. Svojom će predstavom sigurno privući mnogo znatiželjnika.

Otvaranje će biti prenošeno sa 172 kamere u visokoj HD-rezoluciji, a prijenos će se raditi sa 18 kamera. Glavni tajnik Turskog košarkaškog saveza Ali Ozsoy pohvalio se da su ulaznice za utakmice u Istanbulu i Ankari već rasprodane te da se jako dobro prodaju i u Izmiru i Kayseriju.

Domaćini očekuju da će u dvoranama najbolje 24 reprezentacije svijeta gledati oko 350.000 ljudi, a da će u vrijeme Svjetskog prvenstva u Tursku doći oko 100 tisuća ljudi, među kojima i 3000 slovenskih navijača. Najveće šanse za prvo mjesto svi daju Amerikancima i Španjolcima.

– Prodali smo dosad 80 posto ulaznica. Na njima očekujemo zaradu od pet milijuna eura, a od sponzora prvenstva mogli bismo uprihoditi 12-13 milijuna eura. Do sada su ulaznice kupili poklonici košarke iz 150 zemalja, što je puno više u odnosu na publiku iz 105 zemalja u Japanu – kaže Ozsoy.

Prema pisanju Sports Business Journala, od marketinga i prodaje televizijskih prava organizatori prvenstva (Turska i Fiba) očekuju zaradu od 40 milijuna eura, što bi bilo 50 posto više nego što su zaradili Japanci 2006. Zajedno s ugostiteljskim sektorom, u Turskoj očekuju zaradu od 160 milijuna eura.

Projekt "Djeca svijeta"

Inače, ovogodišnje Svjetsko prvenstvo moglo bi biti posljednje pod tim imenom. Svjetski košarkaški savez već godinu dana ozbiljno razmišlja da promijeni ime u Fiba World Cup, očito po uzoru na Fifu. Dio ovog svjetskog prvenstva bit će i projekt "Djeca svijeta" koji će okupiti 300 djece u dobi od 13 i 14 godina iz 110 zemalja.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar akromegalija
akromegalija
12:48 27.08.2010.

Kakve mi imamo koristi što će oni snimat u HD-u?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije