Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport domaći nogomet

Tučnjava Hajdukovih i Dinamovih navijača

Do podne je 119 navijača ušlo u Rumunjsku, a još ih je 190 čekalo na granici. Svi su imali naznake da će ih pustiti na stadion, iako je realnost bila drukčija.
29. srpnja 2010. u 19:01 10 komentara 2 prikaza
Navijači Bukurešt (1)
Foto: Ozren Maršić
Pogledajte galeriju 1/6

Uoči utakmice bijeli su bili nekoliko sati slobodni, spavali su dokad su htjeli. Vejić i Strinić prošetali su se do Trga revolucije, ali brzo su se vratili.

– Vruće je. A i žao nam je policajaca koji su morali za nama – rekao je Hrvoje Vejić.

Za sigurnost Hajduka u Bukureštu brinulo se desetak policajaca, a s momčadi su iz Hrvatske stigla i dvojica pripadnika našeg MUP-a. Naravno, bili su u civilu, ali sve su budno motrili.

Nažalost, nisu uspjeli spriječiti sukob Hajdukovih i Dinamovih navijača. Prema informacijama iz Bukurešta sukobile su se dvije skupine od po 20-ak članova nakon čega je privedeno 10-15 splitskih navijača.

U sukobu je teže ozlijeđen navijač Hajduka iz Pakoštana, a neki navode kako su navijačima Hajduka pomagali i navijači bukureštanske Steaue.

Naši se policajci nisu bavili Hajdukovim navijačima, ali zato je pune ruke posla imalo naše veleposlanstvo u Bukureštu. Veleposlanika nema, još nije izabran, no na stalnoj telefonskoj vezi bio je otpravnik poslova pri veleposlanstvu Mirko Radić. Izjave, bez dozvole Ministarstva vanjskih poslova, nije smio davati, ali po licu mu se vidjelo da teško proživljava situaciju s Hajdukovim navijačima.

Neumoljivi Škot

Iz Hrvatske se uputilo više od 300 pristaša bijelih, imali su sve naznake da će biti pušteni na utakmicu, no povjerenik Uefe za sigurnost, Škot Willie McDougall bio je neumoljiv.

– Nema ulaska na stadion navijačima s obilježjima Hajduka, neće ih pustiti – prenio je Hajdukov direktor Joško Grbić informaciju sa službenog sastanka uoči utakmice.

A do podneva je 119 Hajdukovih navijača ušlo u Rumunjsku, još ih je, prema informacijama bukureštanske policije, 190 čekalo na granici. Uoči puta pristaše bijelih tražili su od našeg veleposlanstva u Rumunjskoj informaciju hoće li imati problema s prelaskom granice, dobili su odgovor da im nitko neće stvarati teškoće.

Samo bez obilježja

– I Dinamo, i Hajduk, i rumunjska policija slažu se da navijači uđu u stadion – došapnuo nam je jedan iz tabora bijelih. No, "glava kuće", Uefa, s time se nije složila, za krovnu nogometnu organizaciju zakon je odluka o dvije utakmice zabrane gostovanja Hajdukovim navijačima zbog nereda na Malti. Može se sad govoriti o tumačenjima, može se na utakmicu doći individualno, ovako, onako... Ali, Uefa, odnosno njezin povjerenik McDougall, bila je jasna.

Jedan od naših domaćina objasnio nam je način kako bi navijači mogli do ulaznica.

– Daju taksistu novac, on ode na stadion, kupi tri ulaznice, što je maksimum, s rumunjskom osobnom kartom i stvar je riješena. Jedino vaši navijači ne smiju imati klupska obilježja – kazao nam je Rumunj.

Navijači Hajduka snalazili su se na svakojake načine. Jedna od varijanti bila je i ta da su im ulaznice kupovali navijači Steaue.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • SI aka SI:

  mene samo zanima zašto ih se titulira sa \"navijači\"- oni su huligani i hrvatska sramota

 • zekinho:

  opet tovari gdje god dođu dobiju batine... ljudi moji pa daj pozovite bbb-e da vam pokažu kako se to radi,evo vam i primjer iz timsoare prošle godine...od nas su rumunji i srbi bježali,a vi opet dobili po p...

 • Avatar Jon Snow
  Jon Snow:

  Nista novo, nemoze Hrvatski klub izaci van drzave a da mu navijaci ne naprave sranje. Bilo bi zanimljivo da se dobivaju visegodisnje zatvorske kazne za izazivanje i sudjelovanje u navijackim neredima.