Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON JADRANSKOG DERBIJA

Tri ključna poteza povukao je novi trener Hajduka, a ovako lošu Rijeku u Splitu nismo vidjeli godinama

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/17
14.09.2022.
u 23:07

Nimalo impresioniran bio je Mislav Karoglan nakon prve pobjede na klupi Hajduka. Na Poljudu je u debiju novog trenera i Dambrauskasovog nasljednika s 2:0 pala Rijeka, s najlošijom postavom koja je istrčala na Poljud u zadnjih desetak godina. To je baš sve što treba znati o Hajdukovom protivniku u zaostaloj utakmici 2. kola prvenstva.

U odgođenom susretu 2. kola SuperSport HNL-a Hajduk je na Poljudu pobijedio Rijeku s 2:0 probivši se na drugo mjesto na ljestvici.

Obje momčadi su u Jadranski derbi ušle s novim trenerima. Mislavu Karoglanu je ovo bila premijera na klupi Hajduka nakon što je Valdas Dambrauskas u ponedjeljak smijenjen, dok je Talijan Serse Cosmi preuzeo Rijeku prošli tjedan.

Aplauz s kojim je na Poljudu dočekan Mislav Karoglan u prvoj utakmici na klupi Hajduka prebrisao je Valdasa Dambrauskasa i utišao rasprave o njegovom otkazu, a fokus se brzopotezno vratio na skupljanje bodova u prvenstvu i povratak u borbu za naslov. U Hajduku, naime, u to vjeruju, a to je jasno poručio i novi trener nakon večerašnjeg debija i pobjede nad Rijekom (2:0, Biuk, N. Kalinić) kada smo ga pitali je li od predsjednika Lukše Jakobušića dobio cilj koji mora ispuniti u Hajduku.

04.09.2022., stadion Poljud, Split - 08. kolo SuperSport HNL, HNK Hajduk - NK Slaven Belupo. Nikola Kalinic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

To pitanje moglo je glasiti i koliko je ozbiljan njegov angažman i jesu li i njemu kazali da je dugogoročno rješenje za trenera. Mladi Imoćanin mirno je izignorirao ključni dio pitanja i gotovo pa odbrusio odgovor o borbi za naslov. Za novog trenera to je očito pitanje koje se ne postavlja.

Karoglan nakon prve pobjede nije bio nimalo impresioniran. Na Poljudu je pala Rijeka sa svojom najlošijom postavkom koja je ovdje istrčala u zadnjih desetak godina. I to je baš sve što treba znati o Hajdukovom protivniku u zaostaloj utakmici 2. kola prvenstva. Od domaćina smo vidjeli puno više: dva pogotka (Biuk, Kalinić), dvije Livajine asistencije i nekoliko važnih promjena u koncepciji trenera Karoglana.

"Normalno sam spavao, nisam htio da budemo prenabrijani"

Najveća je svakako promjena pozicije Krovinoviću, kojeg trener više želi vidjeti s loptpom, a manje u kontaktu i duelu, zato ga je povukao puno dublje prema obrani, traži kako jke i najavio pred susret, veći posjed svoje momčadi. Bilo je elemenata s kojima nije bio zadovoljan, nekih teških razgovora - nakon jednog takvog na hlađenje je otišao veznjak Josip Vuković kojeg je trener isključio iz kadra, bilo je i trenutaka velike sreće poput akcije za gol Stipe Biuka koji je posebno dirnuo i trenera Karoglana...  Vidjeli smo puno emocija, ali nimalo euforije kod 40-godišnjaka koji je nakon utakmice pred novinarfima nastupio kao da to radi već godinama.

- Mislio sam da če biti više nervoze. Normalno sam spavao, nisam htio da budemo ni prenabrijani jer tada se rade gluposti, rekao je.

Zanimljivo bi danas bilo vidjeti početne sastave, klupu i pratnju u loži na utakmici Hajduka i Rijeke, da nije bilo odgode derbija 2. kola koji se po planu trebao igrati 24. srpnja, jer ovakav scenarij nitko nije mogao unaprijed režirati: na Poljudu četiri mjeseca kasnije finalisti Kupa sastali su se skoro pa u derbiju donjeg dijela tablice, Rijeka je zadnja momčad lige, a Hajduk već 12 bodova zaostaje za Dinamom.

Nema na klupi Rijeke više Dragana Tadića, nema ni Valdasa Dambrauskasa više u Hajduku, a nakon dugo vremena u Split nije došao šef Rijeke i HNS-a Damir Mišković. Očito se i dalje drži svojih riječi da neće izlaziti iz rupe dok ne pobijede nekoga. I to se niti u Splitu nije dogodilo.

Je li Karoglan dugoročno rješenje?

Karoglana je gotovo 15-ak tisuća gledatelja dočekalo aplauzom, dobio je znak da ima podršku tribina, a to je ujedno i podrška predsjedniku, koji više nema kredita za čistke u klubu, idući mora otići on ako plan ne uspije.

Službeni Hajduk sad se čudi na svako propitivanje o mogućim kandidatima za klupu. Za njega je Karoglan 'dugoročno rješenje' i ima punu podršku kluba da vrati Hajduk u borbu za naslov. Od početka utakmice Karoglan je imao raspjevanu publiku uz sebe, ali napetost je popustila tek u 66. minuti, kada je Stipe Biuk konačno pokazao ono zbog čega mu predviđaju veliku karijeru: uzeo je loptu na lijevoj strani negdje u razini centra, probio se pored nekoliko igrača Rijeke, zadnjeg je predriblao Galešića prije nego je pogodio suprotni Labrovićev kut.

Karoglan je u prvoj utakmici prezentirao nešto drugačiji Hajduk od Valdasovog: s dvije različite formacije se branio i napadao, tražio je dublje, okomitije lopte i bržu igru. Rasteretio je Livaju postavljajući Mlakara kao plutajućeg napadača, no opet se kao najveći nedostatak pokazao nedostatak egzekutora u šesnaestercu u koji su često stizale kvalitetne lopte koje nije imao tko iskoristiti.

Trener Rijeke izgubio živce

Nitko nakon utakmice nije imao dilemu: bila je to najlošija Rijeka koja je istrčala na Poljud u zadnjih desetak godina. Od momčadi koja je ovdje igrala finale Kupa prije samo četiri mjeseca nije preostalo baš ništa. Damir Mišković nije se ni pojavio na Poljudu, a na klupi njegov klub vodio je već treći trener ove sezone, Talijan Cosmi. I potpisao novi poraz, nakon tri komada protiv Osijeka, primio je dva na Poljudu (Biuk, Kalinić) i ostao čvrsto na zadnjem mjestu tablice.

 

- U Rijeci sam dva tjedna i tek hvatam konce. Kad povučemo paralelu s Rijekom od prošle godine, imamo tri ista igrača od udarnih 11 koji su tada igrali. Nisam Mourinho da mogu promijeiti 10 igrača. Moje viđenje nogometa je rad, u skladu s mogućnostima koje imamo. Razgovarat ćemo o pojačanjima. Ekipa nije u dobrom stanju, da je Osijek danas igrao umjesto Hajduka u prvom dijelu, puno teže bismo prošli i sigurno bi nam zabili, da smo protiv sebe imali opasniju ekipu to bi završilo teže po nas, već nakon 45 minuta, u to sam siguran - komentirao je Talijan te istaknuo da se u karijeri još nikad nije susrteo s ovakvim sucima.

 

- Ovdje je igrao moj prijatelj Rapaić, imam veliko poštovanje prema ovom gradu i klubu, ali moram kazati da u 30 godina nisam vidio ovakvu situaciju, nisu nam dopustili ni prvu ni drugu izmjenu, tako smo primili i gol. To se ne bi trebalo događati, nije mi jasna odluka četvrtog suca. Zato sam se udaljio s terena u jednom trenu, da kasnije ne bih žalio zbog nečeg. Dvije minute imali smo spremne izmjene na rubu terena, ali nisu nam dali da ih obavimo - rekao je Talijan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar barba_barba
barba_barba
07:50 15.09.2022.

Novi Trenner Hajduka pobjedio protiv velikog- fenjeraša iz nikad voljene Rijeke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije