Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nba romeo i julija

Trener Celticsa se upustio u romantičnu vezu s kolegicom, klub mu zabranio rad i postavio obiteljskog nasilnika...

storyeditor/2022-09-24/UdokaBoston1_pxl_spo_240922.jpg
25.09.2022.
u 16:00

Poznati novinar Stephen A. Smith tvrdi da nije fer da se u javnosti vrti samo trenerovo ime, a ne i od sporne zaposlenice

Premda Ime Udoka, trener Boston Celticsa, nije prekršio niti jedan američki zakon, "osuđen" je na godinu dana zabrane rada u svom klubu. Nije ovaj 43-godišnji stručnjak nikoga premlatio niti napucao nogom u stražnjicu. Nije nikog opljačkao niti je izveo kakvu poreznu prijevaru, no svejedno je zaradio kaznu. I to ne sudsku, nego internu klupsku.

A dotični gospodin je malo švrljao po klubu. Štoviše, zavirio je pod jednu suknju (u suglasnost vlasnice iste) i to mu se uzelo za zlo jer u pitanju je bila zaposlenica Celticsa. Štoviše, njegov poslodavac je svog klupskog švalera suspendirao sa zabranom rada na godinu dana a da pri tome nije jasno hoće li morati platiti novčanu kaznu i hoće li dobivati plaću ili neće. I hoće li, u konačnici, klub s njim raskinuti ugovor ili neće.

Korporativna pravila i u NBA

Dok Udoke neće biti, mijenjat će ga njegov dosadašnji 34-godišnji pomoćnik Joe Muzzella. No, ne lezi vraže jer ni taj gospodin nema baš čistu savjest. Naime, još u studentskim danima Mazzulla je dvaput uhićen. Jednom radi maloljetničkog opijanja i napada u kojem je slučaju priznao krivnju i plaito kaznu, a zatim 2009. za zlostavljanje jedne dame koju je zgrabio za vrat koji je slučaj pak  riješen izvasudskom nagodbom.

Premda nama sve to zvuči malo bizarno - kažnjavaš švalera a vjeruješ "štemeru" - eto takva su pravila u NBA svijetu. I premda u njemu promiskuiteta ima prilično (jer sponzoruše igrače vrebaju na svakom koraku) ova vrsta odnosa nije dozvoljena. A o tim nepisanim pravilima popričali smo i sa hrvatskim trenerom Nevenom Spahijom koji je kao pomoćni trener u NBA ligi proveo četiri godine (tri u Atlanti i jednu u Memphisu).

- Ja ne mogu reći da je to pisano pravilo, no ono se u koporativnom svijetu podrazumijeva, a NBA klubovi funkcioniraju kao korporacije i među klupskim zaposlenicima traži se najveća moguća profesionalna razina. Kako za velike kompanije ili pak, primjerice, banke, tako to vrijedi i za NBA klubove.

Ako je već tako začudilo nas je kao je gospodin Muzzella, prilično nestašan gospodin u studentskim danima, onda mogao dobiti posao u Celticsima?

- Čim je on s tim zaposlen, znači da je to bilo prihvatljivo. On unutar organizacije očito nije napravio nikakav prekršaj. Doduše, ako se dogodi da ste kandidat za posao ali da imate nešto slabiju reputaciju od konkurenta, taj drugi će prije dobiti posao.

A kada nekoga zapošljavaju, NBA klubovi provode sve moguće provjere.

- Ne znam koliko je to trajalo, i na koje su sve načine to radili, no i mene su provjeravali. Nitko ne želi zaposliti nekoga s kriminalnom prošlošću jer ako takvo što izađe na vidjelo sve to ide na štetu imidža kluba.

Ono što nije dobro za klub su svakako i brojne špekulacije o tome koja bi od zaposlenica mogla biti trenerova ljubavnica. Među "osumnjičenim" našla se i klupska novinarka, "good looking" Amanda Pflugrad pa poznati novinar Stephen A. Smith traži od Celticsa da objave o kome je riječ da se prestane s nagađanjem vezanim uz dame koje s tim nemaju veze.

Zašto i dama nije imenovana?

- Zar dama koja je pristala na sporazumni odnos sa trenerom ne krši klupska pravila? Njega se u javnosti spominje i osuđuje, a mi ne znamo tko je ona. A što je sa drugim zaposlenicama Celticsa koje su sada žrtve jer su izveden pogrešne preptostavke o njihovoj uključenosti. Kada bi se točno znalo o kome s radi, to bi ublažilo zabrinutost svih ostalih žena čija su se imena spominjala.

Ovih dana pati i Udokina zaručnica glumica Nia Long, s kojom ima 11-godišnjeg sina, koja je za aferu saznala samo nekoliko dana nakon što se vratila u Boston da bi bila sa svojim dugogodišnjim dragim s kojim je u vezi od 2010.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije