Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najtalentiranija generacija

Trener Ante Nazor: Ovi će klinci vratiti Hrvatsku u svjetski vrh

Ante Nazor
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
06.07.2015.
u 11:45

Čudesno: Nazor se vratio s medaljama sa zadnjih pet natjecanja!

Kad jedan trener na pet uzastopnih velikih natjecanja Hrvatskoj donese pet medalja, zaslužuje duboki naklon domaće sportske zajednice i javnosti. A s obzirom na to da je riječ o fanatiku koji te uspjehe postiže s hrvatskom mladeži, od predsjednice države trebao bi dobiti nekakav orden.

A nije profesionalac!

Nakon što je hrvatska juniorska reprezentacija, otpisana od svih, eliminirala favoriziranu Kanadu i razbila Tursku (91:56) te ušla u finale Svjetskog prvenstva (do 19), momčadski menadžer seniorske reprezentacije Marin Mrduljaš ustvrdio je:

– Taj Nazor kao da ima neki čarobni štapić.

Ante Nazor, 37-godišnjak iz Sumpetra, jedan je od onih zanatlija kakve ne cijenimo dovoljno, a njih kao da to dodatno motivira. Zbog svog umijeća rada s mladima, u najmanju ruku zaslužuje stabilnu plaću, što u svom Zadru baš i nema, a mi bismo mu rado ponudili profesionalizaciju u Hrvatskom košarkaškom savezu. Nažalost, onakav HKS kakav smo poznavali za takvo što nije imao financijske snage (?!), pa je ovo konkretan izazov za novog predsjednika Ivana Šukera koji je ionako najavio velike promjene. Uostalom, značajno manje produktivni Talijani imaju profesionalca koji ima godišnju plaću od 100.000 eura.

Trenersku karijeru Ante Nazor započeo je u Splitovoj školi košarke u kojoj ga je zaposlio Rato Tvrdić.

– Puno sam naučio one godine kada je Split osvojio svoj posljednji trofej. Rađa je bio predsjednik, Perasović sportski direktor, a trener je bio Jure Zdovc, koji me uzeo za pomoćnika. Ta mi je godina pokazala smjer u kojem trebam ići – kaže Nazor, kojem je pomoćnik Jozef Dulibić, a iskustvom mu pomaže Vlado Vanjak.

I krenuo je Nazor putem uspjeha, pa je 2011. započeo svoj trofejni niz. Zbilo se to u Vilniusu gdje je osvojio europsko kadetsko zlato, da bi godinu poslije, također u Litvi (u Kaunasu) osvojio svjetsku kadetsku broncu. Na Baltiku je bio uspješan i 2013. kada je osvojio europsko juniorsko srebro, dok je lani u Turskoj osvojio europsku juniorsku broncu.

– Premda nisam imao nikoga da me pogurne, jer su mi roditelji radnici iz brodogradilišta, uživao sam silno povjerenje HKS-a pa sam mogao napredovati. U karijeri mi je dosta pomogao i Jasmin Repeša. Dao mi je puno dobrih savjeta u pravo vrijeme, a i kada je on bio seniorski izbornik ja sam dobio status u selekcijama, u čemu su mi pomagali i drugi kolege koji se bave mlađim uzrastima, Vanjak, Sinković i Kunce.

Nazvali smo Repešu da ga pitamo što je to prepoznao u Nazoru:

– Kad sam kod Ante primijetio visoku razinu obučenosti, nije imao ni 30 godina, pa sam ga preporučio za trenera Čapljine. Isticao se energijom i predanošću pa sam ga zvao i da dođe u Cedevitu, radi stvaranja igrača.

Uz Šarića i Hezonju

Premda se proslavio rezultatima mlađih uzrasta, Nazor upozorava:

– Rezultat u mlađim uzrastima nije toliko bitan koliko je bitno stvoriti igrače za A selekciju. U osam godina koliko sam u HKS-u nismo imali tako nadareni naraštaj. I ovi dečki, zajedno sa Šarićem i Hezonjom, mogu vratiti Hrvatsku tamo gdje je u svjetskoj košarci nekad bila.

>> Hrvatskoj srebro, Arapović u momčadi prvenstva! Bacanje nas dijelio od pobjede nad SAD-om

>> O potezu hrvatskog juniora danas priča i divi mu se cijeli svijet!

Komentara 4

LA
laki13
12:36 06.07.2015.

Čestitam iskreno ekipi i treneru !!!!!!!!!!!1

Avatar Cugam-Domoljubno
Cugam-Domoljubno
15:14 06.07.2015.

Trener Ante Nazor: Ovi će klinci vratiti Hrvatsku u balkanski vrh.

Avatar Krajsnik
Krajsnik
07:05 10.07.2015.

sumnjam ja da ce od vas ista bit. kad odu u nba, pare i lake zenske ce ih zaludjeti. ko se jos sjeca Rickia Rubia?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije