Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vraća se košarci

Toni Kukoč: Želim biti trener i početi u NBA ligi

'11.07.2011., Stobrec - Na golf terenu pored usca Zrnovnice prvak Hrvatske u golfu Toni Kukoc odrzao je konferenciju za novinare.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
18.12.2012.
u 20:20

Otkako je završio karijeru 2006., nije bilo naznake da će se izvući iz mirovine. Čak je indirektno najavljivao da od toga neće biti ništa.

Nešto neobično mora se događati kada je centar zbivanja na parketu, a svi zapanjeno zure u jednu točku na tribinama. Dok je Cedevita uzimala mjeru Širokom, zvijezda večeri sjedila je u publici. Toni Kukoč! U društvu prijatelja Roberta Matijevića (bivši košarkaški trener, sin bivšeg suca Ilije Matijevića te zviždač s carine) gledao je utakmicu mrtav-hladan, kao da je tu svaki dan, dok se ekipa oko njega komešala i smijuckala. Nitko nije mogao ostati ravnodušan, najveći živući lik hrvatske košarke "u civilu" se rijetko viđa, a kada je službeni spiker obavijestio gledatelje tko je među njima, dvoranom se prolomio pljesak.

– Obavljam neke stvari pa sam se slučajno našao u Zagrebu. Rekli su mi da je utakmica večeras pa sam došao malo ubiti vrijeme, kada je već vani vrijeme nikakvo pa se ništa drugo ne može raditi – započeo je dobro raspoloženi Kukoč.

Ne mogu biti inženjer

Odmah je odagnao sve mogućnosti da je tu u aranžmanu Cedevite.

– Ne, nisam se ni javio nikome iz kluba, nisam se javio ni Splitu. Mislio sam da ću uhvatiti par dana da odem dolje, ali ne mogu stići. Već u petak putujem u SAD kako bih bio sa svojima za blagdane.

U hrvatskim medijima je rijetko, uglavnom ga se da čuti kad su prilike službene, poput one prošlog ljeta kada je ulazio u splitsku Kuću slave. Daleko, u Chicagu, uživa u ostavštini bogate NBA karijere. Čuli smo o strasti tog 44-godišnjaka prema golfu, no ostali smo jako iznenađeni kad smo čuli koje su mu nove ambicije.

– Na prvome mjestu mi je obitelj, nešto malo igram i golf, no pokušavam se vratiti u košarku, bilo preko televizije ili preko trenerskoga posla – izjavio je Kukoč.

Njegov povratak u košarku svakako smo priželjkivali, no ne i očekivali. Otkako je završio karijeru 2006., nije bilo naznake da će se izvući iz mirovine. Čak je indirektno najavljivao da od toga neće biti ništa.

– Lijepo mi je bilo izvan košarke nekoliko godina, no nakon 20 godina provedenih u košarci, ne mogu danas biti inženjer kemije. Košarka je jedino što znam i u čemu se mogu naći.

O čemu se točno radi kad spominjete posao na televiziji? Komentiranje na ESPN-u?

– E, to, bude li moguće. Da mogu izabrati, bio bih glavni na ESPN-u, no s obzirom na to da ne mogu, ne ovisi to o meni. Mogu zato ponuditi svoje usluge i razgovarati s ljudima o tome. Ove sezone teško da će se to realizirati, no sljedeće možda.

A kako ste točno zamislili trenerski, NBA, koledž, srednje škole?

– U SAD-u me zanima isključivo NBA, a za početak bih radio kao pomoćnik. Budem li se vratio u Europu, onda bih odmah bio prvi trener. No, mogući europski angažman pričekao bi dok mi kći Stela (16) ne ode na fakultet.

Kukoč u Europi, kao trener... zvuči spektakularno. Ima li mogućnosti da ga neki hrvatski klub dobije na klupu?

Želim učiti mlade

– Ako je Hrvatska u Europi, onda je sve moguće. Mislim da košarku poznajem, i to dobro, i našu, i europsku, i američku, te da dosta mogu pokazati i ponuditi mlađim igračima. Ali, između te tri košarke razlike su enormne. Uvjeti u hrvatskoj ili regionalnoj ligi, u usporedbi s onim na što je naviknuo u NBA ligi, dvije su krajnosti. – Prije sam ovdje bio samo igrač i ne mogu tumačiti današnje stanje s trenerske strane. Za početak bi bilo kakav posao bio dobar, no u suštini, svi gledaju da budu treneri nekih velikih momčadi. Ako bih se i upustio u nešto takvo, normalno je da bi mi cilj bio da budem trener neke dobre momčadi koja gleda na osvajanje prvenstva i Eurolige. Bilo bi poželjno da su joj igrači uredno plaćeni, a s njima i trener – zaključio je Kukoč i otišao prije kraja utakmice.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:41 19.12.2012.

19.12.2012. u 08:28h neki je napisao/la: Chelsea, možeš ti očekivati od njega što god hoćeš, čovjek je u SAD-u, tamo mu je i obitelj, otišao je i Vranković... -------------------------------------------- Zar lik nije rekao da bi se mogao vidjeti kao trenerer i ovdje? Osim toga repka bi mu legla dobro jer bi imao slobodnog vremena za ostale aktivitete koji ga ocito interesiraju. Reprezentacija bi dobila eneormno mnogo sa jednim profilom kao sto je Toni Kukoc. Mislim da je vrijeme da podignemo kosarkasku reprezentaciju na visine kojima pripada.

MZ
Mirko Zlikovski
21:27 18.12.2012.

Nije li njegovo ime Toni Kukoč? Postoji i neki Tonći Kukoč-Petraello, a to je valjda njegov rođak.

Avatar razocarani
razocarani
16:07 19.12.2012.

Kukocu zelim sve najbolje u daljnoj karijeri ....bilo bi lijepo da ne zaboravi odakle je potekao i gdje je napravio prve korake....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije