Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči kuće slavnih

Toni Kukoč: NBA klub ne smije braniti igranje za reprezentaciju

28.09.2017.
u 20:31

Kuki će se tako pridružiti pokojnim hrvatskim legendama Krešimiru Ćosiću i Draženu Petroviću te Mirku Novoselu

Uz Tonija Kukoča, u Kuću slavnih bit će ustoličen i originalni Dream Team, NBA zvijezda Shaquille O’Neal, letonska legenda Valdis Valters, najveći izraelski košarkaš svih vremena Miki Berkowitz, Novozelanđanin Pero Cameron, košarkašica iz BiH Razija Mujanović i nedavno umirovljeni srpski trener Dušan Ivković.

– Velika je to čast jer uz Fibu su vezani moji počeci. Pod njezinim “svodom” osvojio sam brojne trofeje, kako one klupske s Jugoplastikom tako i one reprezentativne s reprezentacijama Hrvatske i SFRJ. Drago mi je da sam u istoj klasi s Dream Teamom, najboljom momčadi dosad, protiv koje sam na OI u Barceloni 1992. godine imao čast igrati.

Kuki će se tako pridružiti pokojnim hrvatskim legendama Krešimiru Ćosiću i Draženu Petroviću te Mirku Novoselu, Hrvatima koji su imali čast biti primljeni prije i koji ga “čekaju” da im se pridruži i u onoj slavnijoj kući slavnih, a to je Basketball Hall of Fame u američkom gradu Springfieldu.

No, nekako se bojimo da će u toj priči Kukoč morati još pričekati jer su njezini kriteriji pomalo nejasni. Naime, nema ni jednog valjanog razloga po kojem Yao Ming u te odaje slave može biti izabran prije Kukoča, osim ako netko vrlo važnim kriterijem ne smatra i broj stanovnika zemlje iz koje taj divovski Kinez dolazi.

– To što ulazim u Fibinu Kuću slavnih vjerojatno će pomoći. No, time se ne opterećujem, ima i važnijih stvari u životu. Ako ljudi iz odbora američke Kuće slavnih misle da sam zaslužio ulazak, bit će mi drago, jer to je ipak najveće priznanje koje može dobiti netko tko se bavio košarkom.

Ivković ga zvao na oproštaj

Koja je Kuća slavnih značajnija?

– To su dvije različite priče. Fibina Kuća slavnih pokriva cjelokupnu svjetsku košarku i Shaq i Dream Team u nju ulaze zato što su nastupali na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Američki Hall of Fame najviše je posvećen američkoj košarci i tek manjim dijelom međunarodnoj košarci.

Zajedno sa suprugom Renatom, Toni će u petak navečer nazočiti svečanoj večeri te u subotu svečanosti uvrštenja. Toni je bio pozvan na još dvije svečanosti održane ovih dana, no nije se odazvao.

– Duda Ivković zvao me na svoj oproštaj, a bio sam pozvan i na premijeru filma posvećenog 30. godišnjici osvajanja naslova svjetskih juniorskih prvaka u Bormiju. Nažalost, s obzirom na to da sam u Bullsima posebni savjetnik vlasnika kluba Jerryja Reinsdorfa, nisam se mogao odazvati ni jednom tom pozivu jer nam ovih dana započinje pripremni kamp za novu sezonu. Eto, baš smo ovih dana potpisali ugovor s Nikolom Mirotićem na dvije godine za 27 milijuna USD. Kad je već Mirotić toliko dobio, nije li najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović zaslužio više od 10,5 milijuna USD koliko je dobio po sezoni od Pacersa?

– Bilo bi glupo reći da je 10 milijuna dolara malo. NBA tržište je očito odredilo da Bojan sada toliko vrijedi. Ofenzivni je igrač i plaćen je za taj dio, a da je uz to i vrhunski defenzivac sigurno bi dobio više.

Bojan je bio naš najbolji igrač na EP-u, na kojemu mu se nitko tolikom kvalitetom igre nije pridružio.

– Dogodilo nam se ono čega sam se bojao, a to je da nismo ni približno imali energije kao prvaci Slovenci. Trebali smo na EP voditi mlađe igrače, energetski potentnije. Očekujete li da igrači od 33-35 godina u 12 dana igraju sedam utakmica i da pršte od energije, u zabludi ste. To nisu igrači koji mogu izdržati ritam kakvim se na EP-u igralo. I zato moramo vratiti Hezonju, Žižića, Zupca i Bendera i na njihovoj mladosti i energiji graditi reprezentaciju. Dakako, uz Šarića koji je mlad igrač.

Zašto Dario Šarić nije bio djelotvoran kao prošlo ljeto?

– Zato što je radio sve pomalo, bez definirane pozicije. Lani je funkcirao bolje jer su u momčadi bili Hezonja i Babić, pa nije morao raditi sve što je sada morao. Nismo imali dubine u igri i čim bi suparnik igrao agresivnije na krilima, krilo bi primalo loptu prilično daleko od koša, tri metra izvan trice. A iz tih pozicija ni Durant ne može biti konstantan.

Kao član Stručnog savjeta, Kukoč je bio suglasan s izborom Ivice Skelina za novog izbornika.

– Skelin je dobro rješenje jer je već nekolicini izbornika bio pomoćnik. Vjerojatno se biralo između njega i Nazora. Skelin neće imati problema s mlađim igračima i njihovim igranjem za reprezentaciju.

Koliko ih mogu spriječiti njihovi NBA klubovi, kao što se to pričalo ljetos?

– Želi li igrač igrati za reprezentaciju, nitko mu to ne može zabraniti. Ako igraju braća Gasol, ako su godinama igrali Nowitzki i Parker, onda nije moguće da brane samo našim igračima. Ako su pak i morali ljetos biti u klubu, ne bi trebali biti dogodine. Razgovarat ćemo sa svima, u čemu ću se i ja angažirati kako budu gostovali sa svojim klubovima u Chicagu. Moramo nastojati stvoriti atmosferu povjerenja. Budemo li na sve njih mogli računati, to će biti toliko dobra reprezentacija da igrački može samo rasti.

Ćosić nas je uveo kao juniore

I Kukoč je u seniorsku reprezentaciju ušao golobrad, praktički neposredno nakon osvajanja naslova svjetskih prvaka.

– Pokojni Krešo Ćosić nas je poveo na EP u Grčku, a nismo ga osvojili samo zbog neiskustva. Tada sam vidio gdje sam i što mi kao igraču još treba, u čemu se ne snalazim. No, zato smo na račun tog iskustva četiri godine zaredom sve “peglali”. Te 1989. i 1990. bili smo najdominantnija reprezentacija nakon Dream Teama koja je ikad igrala. Zato mi je žao što sada na EP nismo vodili mlade igrače, što ga nismo iskoristili za stjecanje iskustva, i ne bismo prošli lošije no što jesmo.

Film o Bormiju zove se “250 stepenica”. Jeste li doista trčali 250 stuba uz igmansku skakaonicu?

– Jesmo, i to je najteži mogući trening. Pet puta zaredom trčali smo uz te stube. Prvi put imali smo pravo tri puta stati, drugi put dva puta, treći put jednom, a potom smo ih trebali pretrčati odjednom. Nakon toga vam broj otkucaja bude 200, noge su nam se tresle, a neki nisu ni mogli stajati. Kada nakon takvih priprema dođete na veliko natjecanje, ne osjećate umor niti posumnjate u svoje sposobnosti. Možete igrati 40 minuta punom snagom i sav talent dođe do izražaja. 

Komentara 2

ZA
!zagreb!
20:35 28.09.2017.

Najuspješniji košarkaš iz EUROPE.

Avatar mos_mislit
mos_mislit
09:09 29.09.2017.

i reče on , koji je izbjegavo ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije