Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRALIAN OPEN

Tomić najmlađi pobjednik svih vremena

19.01.2009.
u 16:55

Bernard Tomić, mlada australska teniska nada hrvatskih korijena, pobijedio je prvog dana Grand Slam turnira u Melbourne Parku Talijana Potita Staracea 3-1...

Time je 16 godina i 89 dana stari tenisač postao najmlađi pobjednik na Australian Openu svih vremena. Nadmašio je sunarodnjaka Todda Woodbridgea, u devedesetima ponajboljeg svjetskog igrača u parovima, koji je debitantsku pobjedu 1988. godine protiv Amerikanca Johna Lettsa upisao 94 dana stariji.

Na vječnoj listi najmlađih pobjednika u Melbourneu vrlo dobro kotira i Goran Ivanišević. Hrvatski je tenisač svoj prvi Australian Open igrao 1989. godine, gdje je sa 17 navršenih godina, osam mjeseci i tri dana u prvom kolu pobijedio Šveđanina Magnusa Larssona. Kasnije je na svom drugom Grand Slam turniru u životu stigao skroz do četvrtfinala, gdje ga je zaustavio iskusni Slovak Miloslav Mečir.

Tomić je u ponedjeljak po pasjoj vrućini slomio otpor Talijana Staracea, 73. tenisača svijeta, pobijedivši ga 7-6(5), 1-6, 7-6(5) i 7-6(6). Dobio je sva tri tie-breaka i nije mogao pobijediti tijesnije.

Australci se nadaju da će njegova karijera u svakom slučaju više sličiti Ivaniševićevoj negoli Woodbridgeovoj. Oduševljena mu je publika nakon završetka meča priredila ovacije, a pohvalio ga je i jedan od najvećih igrača u povijesti australskog tenisa, Pat Cash.

- Tomić je već sad sjajan igrač, a tek se mora razviti. Ima bekhend s osnovne crte jednako dobar kao bilo koji od najboljih igrača današnjice. Reći da mu kretanje ili servis nisu sjajni bilo bi blesavo, obzirom da ima tek 16 godina. Te će stvari popraviti. Nema sumnje da će biti među najboljih 20 ili 30 igrača svijeta. Hoće li uspjeti preko toga, to već ovisi o mnogo drugih stvari. To se ne može znati, kao što se nije moglo znati ni s Lleytonom Hewittom - rekao je Cash, vimbldonski pobjednik iz 1987. godine.

Tenisač koji bi trebao nastaviti tamo gdje su stali posljednji veliki australski tenisači, Lleyton Hewitt i Patrick Rafter, o svojoj je pobjedi rekao.

- Ispunjenje je sna prvu pobjedu na ATP Touru ostvariti na Grand Slamu pred mojom publikom. Oduševljen sam svojim uspjehom. S ovakvom podrškom publike iza mene bilo je to doista nevjerojatno iskustvo.

U drugom kolu Tomić ide na Luksemburžanina Gillesa Müllera, tenisača koji je prvog dana iz turnira izbacio 27. nositelja, Španjolca Feliciana Lopeza. Slavio je 16-14 u petom setu, nakon 5.5 sati igre.

- Nije nemoguće da pobijedim u meču drugog kola, ali tko to može znati? Müller je igrač koji je dospio do četvrtfinala US Opena. Sjajan je server. Ako mu krene prvi udarac, malo ću toga moći napraviti.

Jedini meč na Touru prije Melbornea Tomić je odigrao pretprošlog tjedna u Brisbaneu. U prvom je kolu izgubio od Fernanda Verdasca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije