Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na mladima svijet ostaje

Nikad više tinejdžera u HNL-u: Već sada pao rekord prošle sezone, izdvojili smo zvijezde budućnosti

16-godišnji Luka Vušković debritirao za Hajduk protiv Dinama
Marko Lukunic/PIXSELL
13.03.2023.
u 07:25

Primjerice, mladi stoper Hajduka Luka Vušković je sa 16 godina i dva dana debitirao u HNL-u, ni više ni manje nego u derbiju s Dinamom, te tako u dan izjednačio rekord Vinkovčanina Marka Dabre koji ga je postavio u dresu Cibalije prije deset godina.

Tijekom ove sezone, a pogotovo tijekom proljetnog dijela, u HNL počeo se vraćati trend mladih igrača nakon što je proteklih godina izblijedio. U ligi u kojoj je većini klubova temeljni izvor zarade stvaranje i prodaja igrača te im je time izlog mladih talenata vrlo bitan, porast broja igrača mlađih od 19 godina je dobar znak.

Točno 45 tinejdžera nastupilo je ove sezone u HNL-u, već u ovom dijelu sezone više nego cijele protekle sezone (39), a najviše ih dolazi iz Istre 1961, čak deset. No, uz Puljane su veliki juniorski priljev igrača zabilježili i Osijek i Hajduk. I broj igrača mlađih od 18 godina je naglo porastao ove sezone (lani 5, ove sezone 11). S time na umu, prikladno je da je i rekord za najmlađeg igrača HNL-a izjednačen.

Mladi stoper Hajduka Luka Vušković je sa 16 godina i dva dana debitirao u HNL-u, ni više ni manje nego u derbiju s Dinamom, te tako u dan izjednačio rekord Vinkovčanina Marka Dabre koji ga je postavio u dresu Cibalije prije deset godina. Unatoč početnim seniorskim greškama (koje su normalni dio odrastanja mladog braniča), Vušković je jedan od najsvjetlijih eksponata u našem nogometu, što i pokazuje u juniorskoj Ligi prvaka.

Još jedan 16-godišnjak koji je dobio šansu u seniorima je Osijekov domaći dečko Filip Živković koji je u drugom dijelu ove sezone postao igrač prve momčadi potisnuvši iz nje Kristijana Lovrića. U prvu postavu još se, zbog jake konkurencije, nije ugurao Dinamov krilni napadač Gabrijel Rukavina, ali ono što pokazuje u juniorskim utakmicama daje nadu da će strpljivo i on doći do prave prilike u dresu plavih.

Svi su u Maksimiru puni riječi hvale za njega, a čekamo njegovo prvo pravo pokazivanje na seniorskoj razini. Na kojoj se već uvelike dokazao Siščanin Ante Crnac, ponajbolji nogometaš Slavena Belupa koji je dobrim igrama zaslužio i poziv u mladu reprezentaciju (U-21). Ove sezone postigao je pet pogodaka i dva puta asistirao za gol te je u poretku tinejdžera prvi igrač lige po broju pogodaka u kojima je sudjelovao (7).

Drugi na toj ljestvici je polivalentni ofenzivac Lokomotive, Zagrepčanin Luka Stojković (2 gola i 3 asistencije), koji je posebno zasjao u proljetnom dijelu golom Hajduku i asistencijom protiv Dinama. HNL su na ljeto napustile ligaške zvijezde poput Oršića, Belje, Kleinheislera i Biuka, ali kotač se mora nastaviti okretati, a lijepo je vidjeti da su mnogi potegnuli za igračima iz vlastitog dvorišta. Preostaje nam promatrati tko će od tih momaka najviše zasjati i uživati u njihovu razvoju.

>> Anketa: Mislite li da je ovo kraj Mamića te kako će se situacija dalje razvijati u Dinamu?

Ključne riječi
HNL

Komentara 2

DU
Deleted user
19:34 13.03.2023.

Umjesto "sve više tinejdžera" moglo se napisati "sve više malodobnih " ili "sve više maloljetnih"... Naš jezik je bogat . Samo ga treba poznavati.

DU
Deleted user
19:29 13.03.2023.

Neka je to bio izuzetak , a danas postaje pravilo. Što slijedi sutra? Gdje je granica? 15 godina.14 godina? Treba prvenstveno zaštititi mlade igrače koji se tjelesno ,unatoč nadarenosti, ne mogu nositi sa starijim, a time i jačim .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije