Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavni neprijatelj - ISIL

Na francuskim ulicama je 10 tisuća vojnika i više od 13 tisuća zaštitara

French Police forces take part in a mock attack drill outside the Grand Stade stadium (aka Parc Olympique Lyonnais or the Stade des Lumieres) in Decines, near Lyon, France, in preparation of security measures for the UEFA 2016 European Championship May 30
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
10.06.2016.
u 08:40

Francuzi razmjenjuju obavještajne podatke s britanskim i američkim tajnim službama, kao i s ostalim europskim obavještajcima, iz čijih redova su stigle procjene kako je najvjerojatnije da će se teroristi odlučiti za napade na takozvane lake mete (soft targets), što uključuje kafiće, restorane...

Za razliku od dosadašnjih velikih nogometnih natjecanja kada su se policija i redarske službe uglavnom pripremale za zaustavljanje sukoba i izgreda nogometnih huligana, uoči Eura u Francuskoj gotovo sve raspoložive snage sigurnosti usmjerile su svoje djelovanje protiv puno opasnijeg i ozbiljnijeg protivnika – terorizma. Nakon krvavog džihadističkog pokolja koji su 13. studenog prošle godine u Parizu izveli pripadnici ISIL-a i u kojem je ubijeno 130 ljudi, te ovogodišnjih napada na zračnu luku i podzemnu željeznicu u Bruxellesu, domaćini Europskog prvenstva, Francuzi, svjesni su kako se ništa ne smije prepustiti slučaju.

Nema apsolutne sigurnosti

No, pitanje koje se nameće svima jest je li moguće osigurati i jamčiti apsolutnu sigurnost svim sudionicima i posjetiteljima Eura. Odgovor je unaprijed također svima poznat – naravno da nije. Znaju to i organizatori jednako kao što znaju da moraju poduzeti sve što je u njihovoj moći da rizik od terorističkog napada smanje na minimum. Antiterorističke vježbe provode se svakodnevno u različitim dijelovima Francuske, a pojačano u gradovima domaćinima prvenstva. Francuski je predsjednik prije nekoliko dana izjavio da su sve raspoložive snage usmjerene u osiguranje sigurnosti Eura. U brojkama to znači sljedeće: angažirano je 77 tisuća policajaca i specijalaca, a dodatnih 10 tisuća stavljeno je u stanje pripravnosti. Osim toga, na ulicama francuskih gradova raspoređeno je 10 tisuća vojnika, a za sigurnost natjecatelja i posjetitelja brinut će se više od 13 tisuća zaštitara. Upravo su privatne zaštitarske kuće dobile zadatak osiguravati i navijačke fan-zone u kojima se procjenjuje da će za vrijeme svake utakmice biti oko 90 tisuća ljudi i upravo su te fan-zone označene kao moguće mete napada. Francuska očekuje da će tijekom Europskog prvenstva tu zemlju posjetiti više od dva milijuna ljudi.

Glavni neprijatelj - ISIL

Zaštitne ograde na stadionima i oko njih podignute su za 2,4 metra, a sigurnosni perimetri prilaza stadionima prošireni su. Kao apsolutni neprijatelj broj 1 od kojeg bi napadi mogli stići označena je islamska teroristička skupina ISIL. Francuzi razmjenjuju obavještajne podatke s britanskim i američkim tajnim službama kao i s ostalim europskim obavještajcima iz čijih redova su stigle procjene kako je najvjerojatnije da će se teroristi odlučiti za napade na takozvane lake mete (soft targets), što uključuje kafiće, restorane i druga popularna mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi. Ovakvo razmišljanje ima smisla jer će napadačima ulaz u krug stadiona ili fan-zone biti puno teži zbog pojačanih kontrola. Policija se pak s druge strane ne smije opustiti ni što se huligana tiče jer neki su već najavili napade na muslimanske ciljeve u Francuskoj. U svakom slučaju, ispred pripadnika sigurnosti teških je i napornih mjesec dana.

>> Čačić je odlučio: Evo koji će sastav igrati protiv Turske!

>> Navijači, ovo morate znati - kako doći do stadiona i gdje se zabaviti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije