Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPONZOR D. MARTIN

Talijanska veleposlanica veslala na vukovarskom maratonu

Veslanje
Dražen Brajdić
01.10.2013.
u 15:05

Na stazi dugoj 36 kilometara posade su povremeno ulazile i u teritorijalne vode Srbije, no straža s druge strane Dunava bila je pravodobno obaviještena.

Na Dunavu, između Vukovara i Iloka, održan je tradicionalni, deseti, vukovarski veslački maraton - revijalna utrka 16 osmeraca, mješovitih posada po spolu i dobi, na stazi dugoj 36 kilometara. Utrka se vesla od 1994. u znak sjećanja na osnivanje legendarne 204. brigade HV-a.

S obzirom da Dunav vijuga posade su povremeno ulazile i u teritorijalne vode Srbije (neki sudionici su u džepu imali i putovnicu), no straža s druge strane bila je pravodobno obaviještena da se ne radi o invaziji hrvatske riječne flote. Na koncu je slavio osmerac iz Kaštela, čiju su polovicu posade činili juniorski reprezentativci, drugi su bili Vukovarci, treći Zadrani, a pri začelju završila je posada Mladost 2 u kojoj je veslala talijanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj.

Gospođa Emanuela D\'Alessandro velika je zaljubljenica u veslanje i čim je stupila na posao u Zagrebu potražila je klub u koji će se učlaniti. Kada je čula da u glavnom Hrvatskom gradu postoji sedam veslačkih klubova oduševila se, a na koncu je izabrala Mladost.

Posebna pohvala ide kombiniranoj posadi veterana Mladosti i Croatije koja je imala kvar čamca pa je utrku dovršila na suhom. Nakon što su došlepani natrag u Vukovar, članovi posade su u prostorijama HVK Vukovar izveslali 20 kilometara na ergometrima i tako simbolično okončali nastup. U sedmoplasiranoj posadi zadarskoj Jadrana veslao je i Branimir Vujević, štroker legendarnog hrvatskog olimpijskog osmerca iz 2000., kojeg su članovi njegove posade morali upozoravati da to nije utrka na 2000 metara i da im nameće prejak ritam.

Nastupio je i kormilar istog brončanog olimpijskog osmerca iz Sydneya Silvijo Petriško, a višestruko aktivan bio je i televizijski voditelj Branko Kuzele. On je bio inicijator posade \"Tigrovi\" sastavljene od veterana Croatija, Trešnjevke, Mladosti i Nove, koju je predvodio i na vodi, a vodio je i program.

Dvanesto vrijeme imala je posada Trešnjevke, u čijem je čamcu sjedio najstariji sudionik utrke 70-godišnji Marijan Kalan. Trešnjevka je klub kojem pripada Damir Martin, član zlatnog svjetskog četverca na pariće. Damir je rođeni Vukovarac koji, premda svjetski prvak, nema svog sponzora, ali je svejedno smogao snage da s nekoliko tisuća kuna sponzorski pomogne ovu tradicionalnu utrku oko koje se toliko trudi njegov otac Boris.

U Vukovar su za ovu priliku iz Njemačke stigli Achim i Heike Schulze, roditelji Karla Schulzea, člana zlatnog olimpijskog četverca na pariće. Premda veliki rivali (zadnji dvoboj na SP-u dobio je Damir), Damir Martin i Karl Schulze postali su veliki prijatelji zahvaljujući prijateljstvu svojih roditelja koje datira iz prognaničkih dana u Njemačkoj vukovarske obitelji Martin.

Na koncu su Schulzeovi bili oduševljeni Vukovarom, a posebno priređenim specijalitetom pečenim somom i iločkim vinima, pa su obitelj Martin ali i ostale Hrvate pozvali na njihovu (dresdensku) regatu Pokal Elbe.
Međunarodni karakter utrci su dali nastupi osmeraca Izole iz Slovenije i Mohacsa iz Mađarske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije