Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi rekord

Tajna Sandrina uspjeha: Ne jede slatko, lakša je, brža i eksplozivnija!

Sandra Perković
Foto: Instagram
21.07.2017.
u 19:23

Njemica Müller isto je smršavjela. No, njezini su se rezultati pogoršali.

Nakon dva uzastopna poraza Sandre Perković u bacanju diska, jedan u Dijamantnoj ligi (Stockholm) i jedan na mitingu u francuskom Sottevilleu, mnogi su počeli sumnjivo vrtjeli glavama i govoriti da je previše smršavjela te da njezin disk više ne može letjeti tako daleko.

Sandra se malo primirila i onda sve demantirala hicem na međunarodnom mitingu u švicarskom gradu Bellinzoni. Tamo je bacila disk 71,41 m što je, jasno, novi rekord Hrvatske te poboljšanje njezina najboljeg rezultata za 33 centimetra.

Sandra Perković
1/14

– Mene Sandrin rezultat nije iznenadio. S njom radim od njezine 14. godine, još od vremena kada joj je trener bio Ivan Ivančić. Dugo smo radili na njezinoj prehrani. Sandra se hrani raznovrsno i u pravilnim količinama. Ne voli slatko što joj je velika prednost. A znamo koliko je vrhunskom sportašu teško pravilno se hraniti. Sandra je u tome uspjela. I još nešto moram istaknuti – Sandra nije u rangu diskašica koje bacaju na snagu. Ona je fina tehničarka – rekla je Mimi Vurdelja, vrhunska hrvatska nutricionistica.

Tehnika bacanja je savršena

Sandra je s desetak kilograma više prije tri godine također bacala duže od 71 metra, a s desetak kilograma manje baca još i dalje. Koja je tajna?

– S manje kilograma dobila je na eksplozivnosti i brzini. I mislim da može biti još brža ako još malo smršavi, a opet će rezultati biti dobri. Evo, moram se pohvaliti da mi je odmah poslije natjecanja poslala poruku: “Hvala, Mimi, što si uvijek vjerovala u mene”. Imam zaista odličnu suradnju s njom i njezinim trenerom Edisom. Sve se dogovaramo, sve me pitaju – istaknula je Vurdelja.

Možemo li očekivati dobar rezultat i na SP-u u Londonu?

– O, da. Sandra je već sada razvila tehniku bacanja diska do savršenstva. Ne može je nitko pratiti, u to sam sto posto uvjerena – zaključila je Vurdelja.

Poput Sandre još je jedna diskašica gubitkom na tjelesnoj težini pokušala doći do vrhunskog rezultata – Njemica Nadine Müller. No, njezini su se rezultati pogoršali.

– Edis i Sandra svjesno su išli na mršavljenje i pogodili su. Nije česta pojava u bacačkim disciplinama da gubitkom kilograma dođu bolji rezultati. Malo tko to može postići. Osim toga, Sandra je ozbiljna sportašica koja i te kako vodi računa o najsitnijim detaljima. Bio sam s njom i Edisom na Europskom prvenstvu u Amsterdamu i na Olimpijskim igrama u Riju i iz prve ruke mogu reći koliko je bila fokusirana samo na rezultat. Nije ju zanimalo ništa drugo. Uostalom, to da ima jaku glavu znali smo i prije – istaknuo je Mladen Katalinić, izbornik hrvatske atletske reprezentacije.

Ostala mišićna masa

Dok se nije pojavila Sandra, Vera Begić godinama je bila naša najbolja diskašica. Uostalom, ona ima i drugi rezultat svih vremena u Hrvatskoj. Kao juniorka osvojila je europsko srebro.

– Kod Sandre je bitno da ona nema ni grama masnog tkiva viška. Ostala je samo kvalitetna mišićna masa. To što ima puno manje kilograma nego prije pet, šest godina samo joj je donijelo veću brzinu. Sada ima i jači izbačaj i njezin disk leti jako daleko. Očigledno je pronašla i pravi model prehrane. Ona je jako dobro građena za bacanje diska. Za odlične rezultate nisu toliko presudne snaga i tjelesna težina, nego tehnika. A Sandrina tehnika daleko je ispred svih ostalih – rekla je Vera.

Gabriele Reinsch, Zdenka Šilhava, Ilke Wylluda, Diana Sachse i Daniela Costian, prvih pet sa svjetske rang-liste svih vremena, sve su redom bile jake, snažne žene. Njihov disk letio je između 74 i 76 m.

– Znamo zašto su krajem osamdesetih bile tako velike daljine. Odgovor je jednostavan – nije bilo dopinških kontrola. I da je pravde, onda bi se ti rezultati morali poništiti. Sandra i ta generacija bacačica iz Istočne Njemačke, Bugarske, bivšeg Sovjetskog Saveza jednostavno nisu u istom položaju – zaključila je Vera.

Komentara 22

DU
Deleted user
20:38 21.07.2017.

Kako bi fizičari objasnili... Manja masa, ali brža vrtnja u jedinici vremena i kao rezultat veća centrifugalna sila. Inače, kad su me jednom pitali kakva mi je višnjevača koju sam probao, rekao sam kao Sandra Perković. Jaka i slatka.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
20:33 21.07.2017.

Koja Diva...💃🏽🍦👍

Avatar nula
nula
21:52 21.07.2017.

Sandra, izbjegavaj ovakvu promidjbu, ti si prije svega sportasica, tvoja snaga je sport !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije