Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOŠARKAŠ GODINE

Tabak: Tomić je moj izbor jer je Barca napravila najviše

Žan Tabak
Foto: UESyndication/PIXSELL
03.01.2014.
u 12:00

- Prava kvaliteta igrača bolje se vidi u klubu nego u reprezentaciji u kojoj do izražaja dolaze prilagodljivost i kemija - kaže Tabak

Ovogodišnju anketu otvaramo sa stručnjakom koji je u jednom trenutku prošle sezone bio senzacija u Europi. Žan Tabak (43) je s Laboralom imao 17 pobjeda u nizu, što u Euroligi, a što u ACB ligi, i činilo se kao da su mu otvorena vrata raja. No, on je bio i tada oprezan.

- Toliko su me puta zveknuli po ušima da ja znam da sve ovo što se sada događa neće postojati kada se izgube prve tri utakmice. Ti kao trener kontroliraš nešto, no doći će i porazi.

Živim u Madridu i čekam

I došli su i gazda je potražio novog trenera.

- Ne treba to uzimati k srcu, treba učiti. Premda sam ostvario ciljeve koje sam trebao da bih ugovor produljio, vlasnik me nije htio zadržati, no to je njegovo pravo i to je sastavni dio posla.

Žan je još uvijek bez posla, no kaže da ne gubi živce.

- Ja od svojeg prvog igračkog ugovora nisam bio bez posla i ovo je nova situacija za mene, no nije mi potreba zalijetati se. Neću uzimati bilo što, samo da uzmem posao, radije ću pričekati da se pojavi nešto što je sportski izazov.

S obzirom na to da je velik dio života proveo u Španjolskoj, Žan živi u Madridu.

- Iznimno sam trenutno u Splitu jer sam obično u ovo doba godine morao raditi kao igrač, skaut ili trener.

Pričalo se da je jedan od kandidata i za izbornika BiH.

- Ja s tim ljudima nikakav kontakt nisam imao, no drago mi je što me se spominje. Imao sam razgovore s nekim klubovima, ali sam ih odbio.

U svom izboru košarkaša godine manje se obazirao na reprezentativne učinke.

- Prava kvaliteta igrača bolje se vidi u klubu nego u reprezentaciji u kojoj do izražaja dolaze prilagodljivost i kemija. Na velikim natjecanjima skauting nije jak kao u klupskim u kojima ti, u nekoj jakoj ligi, moraš igrati dobro, a svi znaju tvoje mane. Što je liga teža, to je teže ostvariti dobru sezonu.

Bojan sjajan, momčad slaba

Zbog toga je zacijelo i dao najviše bodova Anti Tomiću, centru Barcelone.

- Tomić je bio član najbolje petorke Eurolige, nastupio je na Final Fouru Eurolige i osvojio je španjolski kup. Ukić je pak bio jedan od najvažnijih igrača Panathinaikosa kada su se osvajali trofeji. Bogdanović je individualno imao bolju sezonu od obojice, ali nije igrao u ekipi koja je igrala značajniju ulogu u svojim natjecanjima. Planinić je bio prvi igrač Himkija, nosio je cijelu momčad na leđima, a Rudež je imao odličnu sezonu u Španjolskoj. Doduše, možda je Žorić imao bolju pojedinačnu sezonu od Rudeža, ali njegova momčad nije.

Traži se najbolji, ma gdje bio
Već 36 godina Večernji list bira najboljeg košarkaša države, a s vremenom je i ova anketa doživljavala promjene. U doba kad se nije moglo van, bili su to Ćosić i Petrović, a kada je krenuo egzodus, jedno smo vrijeme birali najboljeg hrvatskog igrača koji igra u Hrvatskoj. Od 1999. internacionalizirali smo anketu i i počeli birati najboljeg našeg košarkaša ma gdje on igrao pa su na listu pobjednika opet došli velikani poput Kukoča.

Tabakov izbor:

Ante Tomić (Barcelona) 10
Roko Leni Ukić (Panathinaikos) 7
Bojan Bogdanović (Fenerbahce) 5
Zoran Planinić (Himki/Efes Pilsen) 3
Damjan Rudež (Zaragoza) 1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije