Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAVIČNI PODACI

Svijet šuti, a Svjetsko prvenstvo u Kataru već je plaćeno tisućama mrtvih

24.02.2021.
u 12:11

– U Kataru je ukupno dva milijuna radnika koji su uvezeni iz siromašnih azijskih zemalja. Na gradilištima stadiona poginulo ih je službeno 37, a ostali su stradali na raznim drugim projektima. Radnici žive u nehumanim uvjetima, rade i po dvije smjene dnevno, a mnogi od njih počinili su samoubojstva - ističe The Guardian

Ugledni engleski list Guardian objavio je kako je na izgradnji stadiona za Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Kataru dosad poginulo više od 6500 radnika.

Do te brojke došao je pozivajući se na izvore iz Bangladeša, Indije, Nepala i Šri Lanke, odakle dolazi iznimno jeftina radna snaga. Guardian smatra da je stvaran broj mrtvih puno, puno veći jer nema podataka iz Kenije i Filipina te još nekih zemalja.

Prema njihovu istraživanju, od 2011. do 2020. poginulo je 5927 radnika iz tih zemalja, a još 824 poginula radnika su iz Pakistana.

– U Kataru je ukupno dva milijuna radnika koji su uvezeni iz siromašnih azijskih zemalja. Na gradilištima stadiona poginulo ih je službeno 37, a ostali su stradali na raznim drugim projektima. Radnici žive u nehumanim uvjetima, rade i po dvije smjene dnevno, a mnogi od njih počinili su samoubojstva.

Uništene su čitave obitelji... – stoji u dijelu teksta u kojemu se tvrdi i da su poslodavci za gotovo 80 posto slučajeva uzrok smrti naveli kao “prirodan”, iako su brojna tijela nađena na gradilištima u poluraspadnutom stanju.

Ovo je još jedna od kontroverzi koja je povezana sa SP-om u Kataru nakon one kada je objavljeno da je Katar dobio organizaciju SP-a i to pod sumnjivim okolnostima. Nakon sumnji, provedeno je nekoliko istraga, ali i ispitivanja svjedoka o kupnji glasova uoči glasanja.

Ključne riječi

Komentara 22

OB
Oblivion
12:23 24.02.2021.

Arapi da iskorištavaju ljude?? Od kud vam to?? Najveću robovlasnici u povjesti, englezi su male bebe

Avatar Klopotec22
Klopotec22
12:49 24.02.2021.

Naravno da svijet šuti pa to su globalne igre.

TK
tkoznaa
13:20 24.02.2021.

Sav demokratski svijet ignorira smrti u Kataru ili kažu malo. Saudijci u konzulatu ubiju čovjeka i rastope ga i demokratski svijet su im strogo rekli"no, no no, nemojte molim vas više". To je taj demokratski svijet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije