Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snažna provjera

Švicarci su ljetos pobijedili i Brazil, a Hrvatska ih nije svladala od 1940.

Mario Mandžukić i Xherdan Shaqiri
Foto: DPA/Pixsell
05.03.2014.
u 12:00

– Moji su roditelji iz Hrvatske, godinama onamo idem na odmor. Hrvat sam i zato će to za mene biti posebna utakmica

Da bismo ipak malo uljepšali sliku o poražavajućem učinku protiv Švicaraca od hrvatske samostalnosti (0:0 na EP u Portugalu, 2:4 u Splitu), nije naodmet podsjetiti da kockasti iz nekih drugih vremena ipak imaju dvije pobjede nad ovim suparnikom. Almanasi čuvaju izvješća iz 1940. godine kada je Hrvatska dva puta slavila nad Švicarskom (1:0 u Zagrebu, 4:0 u Bernu), a reprezentaciju je vodio Jozo Jakopić. Malo je tada bilo obrana u Europi koje su mogle zaustaviti španere poput Cimermančića, Matekala, Lešnika i Antolkovića...

Posebna utakmica

Današnja Švicarska izgleda neusporedivo moćnije od prijeratne, toliko moćna da može nokautirati, primjerice, čak i – Brazil. Ta utakmica odigrana je prošloga ljeta u Baselu, Švicarci su slavili sa 1:0 autogolom Danija Alvesa, a Brazilci su igrali u najjačoj postavi i sa Scolarijem na klupi! Toliko o tome da su Švicarci skijaši... Kovačevim izabranicima danas će prijetiti i dvojica Hrvata: 21-godišnji Josip Drmić iz Nürnberga i 24-godišnji Mario Gavranović iz Züricha koji je trenutačno u drugom planu, a kod nas vjerojatno ne bi bio ni u četvrtom. Prvi vrijedi sedam milijuna, drugi milijun i pol eura...

Taj Gavranović u devet je nastupa postigao četiri pogotka za švicarsku reprezentaciju, od toga dva – Hrvatskoj u Splitu.

– Moji su roditelji iz Hrvatske, godinama onamo idem na odmor. Hrvat sam i zato će to za mene biti posebna utakmica. Hrvatska posljednjih godina ima jaku momčad i za nas će to biti jako dobar test. Dobro sam počeo 2014. godinu, nadam se da ću igrati važnu ulogu u momčadi Švicarske na Svjetskom prvenstvu i da ću u sljedećih nekoliko mjeseci pokazati da sam spreman za najveća iskušenja – kazao je Gavranović.

Shaqiri ne igra od 12. 2.

Prema informacijama iz švicarske reprezentacije, njihova najveća zvijezda Xherdan Shaqiri iz Bayerna (vrijednost 20 milijuna eura) nije u najužim kombinacijama za današnju utakmicu. Taj Kosovar nije igrao još od 12. veljače (Hamburg) i nakon toga stradao mu je mišić. Priča se čak da Bayern diskretno traži od Hitzfelda da Xherdan ne igra protiv Hrvatske kako ne bi riskirao novu ozljedu, dok švicarski izbornik najavljuje najjaču moguću postavu. Švicarci prvu utakmicu na SP-u igraju protiv Ekvadora 15. lipnja, a nakon Hrvatske igraju još s Jamajkom i Peruom. Stadion AFG Arena sa 20.000 mjesta rasprodan je.

>> Kovač: Protiv Švicarske ću pokušati s nekim drugim napadačem, ne s Mandžom
>> Nesuđeni 'kockasti' bit će najveća prijetnja: Igrat ću protiv vlastite krvi

Komentara 12

CO
cokta
13:37 05.03.2014.

Sto je sada sa Serticem!? Jeli ce dobiti dozvolu za igranje!?Diego Costa moze bez problema igrati kao brazilac za spanjolsku na koju foru!?? Ajde vrbanovicu pa nije da si toliko nesposoban!!!

Avatar pretplatniik
pretplatniik
20:21 05.03.2014.

1940.g. je bila Kraljevina Slovenaca,Hrvata i Srba.Ovu vijest onda prenijeti kao zdravo za gotovo nije profesionalizam čak ni amaterizam nego nepoznavanje opče kulture.Nemogu shvatiti ovo pisanje autora članka nikako.

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
13:16 05.03.2014.

Već sad prognoziram fijasko Kovačevih nastojanja da u hrvatsku igru uvede red!Kao prvo dobar selektor{jer na toj razini nisi trener nego selektor koji selektira igrački kadar}od postojećeg materijala uvijek pokušava napraviti maksimum!evidentno je da kod Hrvatske škripi u obrani i da bi se tu trebalo posvetiti najviše pažnje!Treba maksimalno ojačati obranu i vezni red a kako kažu Talijani ako otraga ne primiš gol onda ne možeš ni izgubiti!Pogledajmo primjerice Otta Rehhagela ...čovjek je iz jedne na prvi pogled skromne grčke družine znanjem izvukao maksimum i postao prvak Europe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije