Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kondicijska trenerica

Svi koji žele uspjeti trebaju neku dozu gonjenja, mora postojati 50 posto ljubavi i 50 posto “mržnje”

Foto: VL
1/6
26.02.2017.
u 13:32

Prošlo je vrijeme goniča robova, a i sam sam nekad takav bio. Vrijeme je edukatora i animatora, onih koji znaju uvjeriti sportaša, a mnogi među njima zarađuju milijune, da je treniranje preko granica boli u korist njihove sportske uspješnosti

Za priču o ženi koja je hrabro zakoračila u svijet, donedavno, rezerviran samo za muškarce, sjajan šlagvort nam je dao Luka Radman, jedan od naših najpoznatijih stručnjaka za tjelesnu pripremu.

- Prošlo je vrijeme goniča robova, a i sam sam nekad takav bio. Vrijeme je edukatora i animatora, onih koji znaju uvjeriti sportaša, a mnogi među njima zarađuju milijune, da je treniranje preko granica boli u korist njihove sportske uspješnosti.

Dvaput odjevena u bazenu

A u toj Lukinoj izjavi zacijelo se krije i tajna uspjeha 32-godišnje dr. sc. Dajane Karaule u svijetu muškog sporta. Asistentica na katedri za plivanje sa zagrebačkog KIF-a kondicijska je trenerica vaterpolista Juga, aktualnih prvaka Europe.

- U Jug sam došla raditi na nagovor njihova prvog trenera Vjekoslava Kobešćaka. Kad sam prvi put stala ispred 13 jugaša ja sam se oduševila što ću uz njih i ja učiti jer ipak su to sve vaterpolisti najviše svjetske klase - prisjetila se Dajana i objasnila kako uspijeva pridobiti svoje muške štićenike za rad najvećeg inteziteta.

Koristili li možda svoj šarm kojeg joj ne nedostaje?

- Možda, ali to ne činim svjesno. Uostalom, svi sportaši naučili su da netko s njima upravlja, jer svi koji žele uspjeti trebaju neku dozu gonjenja. Tu uvijek mora postojati 50 posto ljubavi i 50 posto “mržnje”. Sportaši će katkat pokušati rušiti trenera no tome se onda odupirete svojim znanjem, a ja ga s obzirom na svoje obrazovanje i sportsko iskustvo imam.

Prošle godine Dajana je dva put završila odjevena u bazenu. Nepisano je pravilo da vaterpolisti slave svoje trofeje u bazenu, zajedno sa svojim trenerima.

- Ako bih se našalila rekla bih da mi jugaši tako vraćaju za neke teške treninge u udarnom ciklusu. Gurnu me u vodu i onda se smiju, a jednom su mi čak i dobacili “o pa ti znaš i plivati”. Tako su mi valjda kontrirali za ono kada im ja kažem “ajme što ste spori, pa i ja bih brže plivala”.

No, Dajana itekako brzo pliva jer je bila reprezentativka. Bila je državna rekorderka na 50 metara prsno, osvojila je srebro na Mediteranskim igrama, a plivala je i u polufinalu Prvenstva Europe.

- Studirala sam na KIF-u i plivala, a vjerojatno bih 2008. nastupila i na Olimpijskim igrama u Pekingu da nisam završila na operaciji slijepog crijeva, a potom dobila i sepsu zbog čega sam četiri mjeseca provela u bolnici. Spasio me tada moj tadašnji trener a kasniji mentor Pero Kuterovac koji je, kada sam mu se požalila na visoku temperaturu, došao po mene u moju studentsku sobu na Savi i odvezao me u bolnicu.

Nakon nemilog događaja, Dajana je svoju plivačku karijeru privela kraju, ali se zato afirmirala u jednom drugom vodenom sportu.

- Da sam tada nastavila plivati možda se nikad ne bih zaposlila na KIF-u. Nakon plivačke karijere okrenula sam se ronjenju na dah u kojem sam ostvarila i neke dobre rezultate. Bila sam doprvakinja svijeta u ronjenju u bazenu i s perajama i bez peraja.

Suprug je vojni pilot

Koliko je puta mogla preroniti bazen bez izranjanja?

- U 25 metarskom mogla sam s perajama preroniti osam i pol dužina bazena, a bez peraja šest i pol. Bez peraja, moj osobni rekord je 159 metara. Na koncu sam u svom doktoratu koristila neke spoznaje do kojih sam došla radeći eksperimente na sebi. Puno toga što radim danas isprobala sam na sebi.

Dajanin suprug je vojni pilot, vozi helikopter vojske RH.

- Ja sam često na putu, a bogme i on. Štoviše, on mora biti stalno na raspolaganju jer ga i usred noći mogu nazvati da ide gasiti neki požar ili u neku intervenciju medicinskog tipa. A već četiri puta je bio u vojnim misijama.

Nije li u strahu za supruga?

- Imam toliko obveza, a to je i dobro, da o tome ne stignem razmišljati. Uostalom, on ionako govori da je to njegov poziv, a ne posao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije