Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ON ZAISTA LETI'

'Sveti Peter' je vatreni navijač Krune Jurčića

Peter Prevc
Foto: Reuters/Pixsell
06.01.2016.
u 18:45

– Otkud se ovaj stvorio?! Bacio nas je u drugu skakaču ligu – žale se Austrijanci, što nas podsjeća na doba dominacije obitelji Kostelić.

“Sveti Peter”, zovu ga Slovenci, a za ostale je skakačke nacije – crni Petar. Peter Prevc (23) hit je skijaških skokova. Blistao je na Novogodišnjoj turneji, na završnicu u Bischofshofen došao je već kao vodeći, s pobjedama iz Garmischa i Innsbrucka.

– Otkud se ovaj stvorio?! Bacio nas je u drugu skakaču ligu – žale se Austrijanci, što nas podsjeća na doba dominacije obitelji Kostelić. Isto su bili u čudu.

Hannawald: On zaista leti

Prevc je preko noći zamijenio slovensku sportsku heroinu skijašicu Tinu Maze (32) te postao nacionalni heroj.

Divi mu se i najveći njemački as Sven Hannawald (41), koji je jedini na svijetu prije 15 godina uspio pobijediti na sve četiri skakaonice Novogodišnje turneje.

– Kad je u zraku, taj zaista leti. Novogodišnja turneja je vrhunac, važnija je od OI, jer tu na četiri natjecanja trebate dokazati da ste najbolji. Ovo je Wimbledon, Tour de France... – kaže Sven Hannawald.

I Primož Peterka blista, jer Prevc je prvi Slovenac nakon njega koji je sjajan na turneji.

A za tog dečka iz Selca, sela između Kranja i Škofje Loke, ni najveći znalci letačkog sporta prije nekoliko godina nisu znali.

– Sporo se pali, ali kad krene ne možete ga zaustaviti – kaže trener Goran Janus.

Kad je kao klinac skakao na malim skakaonicama, od nekoliko desetaka metara, obitelj se bojala da ne padne...

Peter danas ima olimpijske medalje, srebro i broncu iz Sočija, te niz medalja sa SP-a, a lani je bio i prvi čovjek na planetu koji je preletio čarobnu granicu od 250 metara, u Vikersundu.

– Brzina i pozicija u zraku taj dan bili su odlični. I ja sam se čudio rekordu – kazao je Prevc.

Kad smo kod brojki, prvi je 100 metara preletio Josef Bradl na Bloudekovoj velikanki na Planici 1935., granicu od 200 metara pomaknuo je Toni Nieminen 1994. na velikanki braće Gorišek na Planici. Kad smo prije dvije godine pitali Janeza Gorišeka, po kojem je letaonica dobila ime, kada će pasti rekord od 300 metara, u intervjuu za Obzor je rekao:

– Došli smo blizu 250 metara i to se danas može preskočiti. A 300? Tek možda za 10 godina. Ali nije potrebno graditi nove letaonice, već samo modificirati postojeće – kazao nam je arhitekt Gorišek, čovjek koji je projektirao skakaonice na Planici, u Oberstdorfu, Kulmu, na Igmanu, u Garmisch-Partenkirchenu, te onu u Vikersundu na kojoj je Prevc godinu kasnije postavio najavljeni rekord.

Savršen skok, sve 20

Usto, Prevc je na Planici lani učinio nemoguće – od svih sudaca za skok dobio je ocjene 20. Riječ je o savršenom skoku, rijetkosti u tom sportom. Zanimljiv je i njegov brat Domen Prevc (16), s kojim je prije dva tjedna u Engelbergu stao zajedno na postolje (prvo i treće mjesto), te su postali prva braća na postolju u povijesti. A natječe se i treći brat, Cene Prevc (19).

Mama Julijana kaže:

– Nije me strah kad mi sinovi skaču, više se bojim kad su na cesti...

A Prevc, dok njega gleda cijeli svijet, napeto prati što radi – Krunoslav Jurčić. Dečko je vatreni navijač Jurčićeva Maribora.

>> Turneja 'četiri skakaonice': Peter Prevc dominantno pobijedio u Garmischu

Komentara 6

Avatar ttmiran
ttmiran
22:59 06.01.2016.

(prvo i treće mjesto u Engelbergu)......pogreška... Peter je bio 1 a Domen je bio 2

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
19:05 06.01.2016.

Slovenci imaju čudo na skijama u liku Tine Maze a sada je došel još ovaj Peter Prevc i mi pravi hrvati čemu krepavati od zavisti ako se ovako nastavi.

Avatar Dinamovac
Dinamovac
19:32 06.01.2016.

Iskrene čestitke Peteru Prevcu i moj naklon do poda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije