Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA MU SPASA

Švedski nogometaš (29) boluje od neizlječive bolesti: 'Plačem jer vidim samo smrt'

Emil Langvad / HD screenshot
12.04.2023.
u 20:45

Bivši član nekolicine švedskih klubova Jesper Björkman podijelio je potresnu ispovijest sa javnosti

Švedski nogometaš Jesper Björkman (29) otkrio je da boluje od neizliječive bolesti i ispričao je kako se osjećao kada je saznao da boluje od ALS-a.  Amiotrofična lateralna skleroza je i pored ogromnog medicinskog napretka neizlječiva i često oni kojima ova bolest bude dijagnosticirana prežive maksimalno dvije do tri godine nakon dijagnoze.

- Bilo je strašno, bili smo potpuno shrvani. Plakao sam i nisam mogao prihvatiti da sam smrtno bolestan. Vidio sam samo smrt - rekao je Jesper Björkman za švedski medij HD.

Tijekom svoje karijere, Björkman je zadobio ozljedu ključne kosti i kada prije nešto više od godinu dana počeo osjećati slabost u lijevoj ruci, pomislio je da je to zbog toga. Tada je potražio pomoć, a prva dijagnoza liječnika bila je multifokalna motorna neuropatija (MMN). Kada liječenje MMN-om nije pomoglo, sada već bivši nogometaš je zatražio novo liječničko mišljenje.

Nakon što su provjerili uzorak leđne moždine, gdje je Jesper Björkman imao deset puta više pokidanih živčanih stanica nego što je 'trebalo', dijagnosticiran mu je ALS.

Tijekom svoje karijere, Jesper Björkman je pored Helsingborgs IF-a igrao za Ängelholms FF, Gefle IF, AFC Eskilstuna, Akropolis IF i matični klub Hittarps IK.

 

 

Komentara 1

Avatar megatronman
megatronman
19:18 13.04.2023.

ALS je apsolutno najgora neurološka bolest. Tekst mi se čini logičnim osim u jednom dijelu. To da je osjećao slabost u ruci. U principu prvo odlazi fina motorika te nemogućnost hodanja na prstima i petama (ako su ekstremiteti) ili nemogućnost gutanja i razumljivog govora (bulbarni oblik ALS-a). Također je premlad za ALS, iako nije nemoguće obično je margina oboljevanja 40-60 godina. Vjerojatnije je da će starijii od 60 dobiti ALS nego mlađi od 40. Mislim da on ima neku, jednako tešku i možebitno fatalnu, inačicu ALS-a. U svakom slučaju, jezivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije