Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINGAPUR 2010.

Svečano otvorene prve Olimpijske igre mladih

Olimpijske igre mladih (1)
Foto: YOPS
1/3
14.08.2010.
u 17:07

Na plutajućem 'stadionu' u Marina Bayu u Singapuru, pred 27000 posjetitelja, svečano su otvorene 1. Olimpijske igre mladih (OIM) Singapur 2010.

Olimpijski plamen na pozornici Marina Baya upalio je domaći sportaš, šesnaestogodišnji jedriličar Darren Choy. Na svečanosti otvaranja Igara sudjelovalo je oko 3600 sportaša, u dobi od 14 do 18 godina, a među njima i 21 hrvatski sportaš (zbog nedjeljnog nastupa na otvaranju nisu bili plivači Ivan Capan, Ivan Biondić, Mabel Sulić i triatlonka Sara Vilić). Hrvatsku zastavu visoko je ponio iznimno talentirani skakač motkom, član AK Slavonija Žito, Osječanin Ivan Horvat:

- Bio sam jako uzbuđen, poseban je to doživljaj! Pomiješali su mi se osjećaji sreće, uzbuđenja ponosa i gotovo da nisam bio svjestan. Otvaranje mi je bilo jako lijepo, održano je u marini, na vodi i to je dalo neki poseban doživljaj.

Na 1. OIM Hrvatsku predstavlja 25 sportaša koji će nastupiti u 12 sportova (atletika, gimnastika, judo, kanu, košarka 3 na 3, plivanje, stolni tenis, streljaštvo, taekwondo, tenis, triatlon i veslanje).

Na svečanosti otvaranja predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge rekao je:

- Večeras otvaramo novo poglavlje u povijesti Olimpijskog pokreta. Od sada pa nadalje, mladi diljem svijeta imaju prigodu nastupa na svjetskom natjecanju koje objedinjuje sport, obrazovanje i kulturu.

Rogge očekuje da će prve OIM pokazati visoku razinu sportskog natjecanja, ali istovremeno mladim sportašima pružiti platformu učenja i izgradnje prijateljstva kroz Kulturni i obrazovni program. Na prijepodnevnoj konferenciji za novinare Rogge je izjavio:

 - Osjećam se kao otac u rađaoni, iščekujući rođenje djeteta.

Na svečanosti otvaranja Igara nije bilo defilea sportaša, kao što je to slučaj na OI i ZOI, već su se mladi olimpijci svi zajedno popeli na pozornicu i pozdravili gledatelje, a barjaktari su uz najavu izlazili jedan iza drugoga, njih ukupno 204.

Inspiracija za program i svečanost otvaranja 1. OIM pronađena je u poveznicama koje na isti način određuju Singapur kao mladu državu i naciju, te mlade sportaše sudionike OIM-a na njihovom putu ostvarenja snova. Rezultat te sinergije je priča o tome što znači ispunjenje snova, pomicanje granica, borba protiv nedaća, odricanje, odrastanje i put prema stazama slave.

Na kraju svečanosti nije izostao spektakularan vatromet koji je u potpunosti osvijetlio poslovno središte Singapura na dokovima Marina Baya. U samom programu sudjelovalo je oko 5500 mladih iz Singapura, ali i ostatka svijeta, a još toliko ih je angažirano iza pozornice na poslovima tehnike, kostimografije, scenografije, glazbene izvedbe, koreografije itd.

Isinbajeva nosila olimpijski plamen

Jedna od nositeljica Olimpijskog plamena bila je i olimpijska pobjednica i vlasnica svjetskog rekorda, skakačica motkom, Ruskinja Jelena Isinbajeva, koja na OIM zajedno s olimpijskim pobjednicima plivačem Michaelom Phelpsom i atletičarom Usainom Boltom sudjeluje kao ambasador prvih OIM-a.

Prvi nastupi hrvatskih sportaša

U nedjelju će se podijeliti i prve medalje na OIM. Naime na rasporedu je triatlon u kojem Hrvatska ima svoju predstavnicu, članicu TK Pula iz Pule, Saru Vilić. Sara se triatlonom bavi preko tri godine, a paralelno je trenirala i plivanje i tu možda leži njezina prednost. „Možda napravim prednost u plivanju, iako su struje dosta jake pa nas vuče na desno te bi zbog toga čak mogli plivati nekih 200 metara više“, rekla je Sara prije nastupa, a njezina trenerica Matea Milovan prognozira plasman među prvih deset. Sara je učenica sportske gimnazije u Klagenfurtu te aktivno govori tri jezika (engleski, njemački i francuski).

Prvog dana natjecanja na rasporedu je i košarka 3 na 3. Hrvatska prvu utakmicu igra sa Španjolcima. Od hrvatskih sportaša u nedjelju još nastupaju i plivači Ivan Biondić (100m leđno), Mabel Sulić (100m leđno), Ivan Capan (100m prsno) te veslači Mile Čakarun i Mate Ledenko (dvojac bez kormilara) te Asja Žero (samac).

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:16 14.08.2010.

Svaki dan, apsolutno besplatno, under/over nogometni pickovi na: http://under-over-soccer-picks.blogspot.com/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije