Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Sve-Višnja: Prva dama RNK Splita i hrvatskog nogometa

Višnja Žužul (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/5
17.06.2013.
u 14:30

– Sve donedavno radila sam u školi, brinula se o obitelji i odgajala djecu... I pitala supruga: “Slavene, zašto mi toliko radimo, kad ćemo imati vremena za godišnji odmor?”

Ne prođe dan, a da Višnja Žužul ne svrati do kluba, da ne pogleda trening najmlađih, ali i seniora Splita. Svakoga zna po imenu, za svakoga ima vremena i lijepu riječ.

Neki je u šali oslovljavaju i sa “SveVišnja”, jer sve stigne, sve zna, ali je i vrlo utjecajna, jedna od rijetkih koju predsjednik kluba Slaven Žužul zna i poslušati. No ne prečesto, priznaje u šali, premda u potpunosti ispunjava onu poznatu izreku kako iza svakog uspješnog muškarca stoji i uspješna žena, koja drži “tri kantuna kuće”.

– Nadam se da je i u našem slučaju tako, premda, moj je suprug pravi Imoćanin i on to nikad neće javno priznati. Znam da je ponosan na mene kao i ja na njega i na ono što radim, ali to ne priznaje – nasmijala se gospođa Žužul na našu konstataciju.

“Slavene, zašto toliko radimo?”

Navikla je da njezin suprug radi 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu...

– Moram priznati da je to veliko opterećenje i za mene i za obitelj. U početku nam se bilo jako teško nositi s tim, no Slaven je oduvijek bio radoholičar, još kao student vozio je kamion, pravio ture na relaciji Split – Zagreb, dodala je Višnja u razgovoru za Max!

Svakim danom za njezina je supruga posla sve više, dan je sve kraći, slobodnog vremena gotovo da više i nema, tako da je briga o obitelji pala na njena leđa.

– Sve donedavno radila sam u školi, brinula se o obitelji i odgajala djecu... I pitala supruga: “Slavene, zašto mi toliko radimo, kad ćemo imati vremena za godišnji odmor?” On bi se samo nasmijao i kazao kako sve radi da bismo jednoga dana imali više vremena za sebe. Nadam se samo da je klub posljednji projekt u koji će ući... Često kaže da sam ja njegova desna ruka, jer mu pomažem, kontaktiram s ljudima s kojima on ne stigne, završim neke poslove... Često i mene zovu, jer znam izabrati zgodan trenutak kad mu nešto mogu reći...

Za Slavena kažu da je “gazda”, prava očinska figura, a za njegovu suprugu da je “dobri duh” Parka mladeži, koju svi doživljavaju kao majku.

– Otac mora biti odrješit, ponekad donijeti tešku i nepopularnu odluku, dok majka mora ublažavati koliko može. Nastojim svakoga pogledati kao kompletnu osobu, kao djecu u školi. Netko je tvrd karakter i ne moraš mu ništa reći, netko je mekan, nježan, treba toplu riječ...

Hajduk mi je i danas drag klub

Iako je u prijateljskim odnosima s gotovo svim igračima, ne krije da su joj Ante Rebić i Ante Erceg ljubimci. Uoči svake utakmice nađu se na piću, porazgovaraju...

– Nakon prve pobjede piće s “tetom Višnjom’’ postalo je njihov špurijus i tradiciju ne napuštamo. Uoči Rijeke smo se našli na predstavljanju knjige don Mladena Parlova, poklonila sam im po krunicu i obojica su na toj utakmici dali po pogodak. Ima nešto u tome – otkriva Višnja Žužul, koja je Henryju Belleu uoči dolaska u RNK Split napisala i pismo, koje mu je pročitala nakon službenog predstavljanja.

– Osjetljiva sam na ljude koji su drugačiji. On je druge rase, rano je ostao bez roditelja, ostavio sve u Africi i došao u novi svijet. Pričao mi je da je imao loša iskustva, da su ga neki vrijeđali i shvatila sam da je on dobra duša kojoj treba mali znak pažnje. Imamo dobar odnos i vjerujem da mu to puno znači.

Višnja Žužul u školskim je danima igrala košarku, a ljubav prema nogometu na nju su prenijeli otac i brat. Zajedno su navijali za Hajduk i koji put svratili do Poljuda na utakmicu.

– Hajduk mi je i danas drag klub. Smatram da Hajduk i Split moraju biti prijateljski klubovi i surađivati. Ali u RNK Splitu sam otkrila istinsku ljubav prema nogometu. Malo nas je, ali svi dišemo kao velika obitelj. Navijači su kulturni, pravi splitovci, navijaju srcem. S novim naraštajima, a i gradnjom novog stadiona, doći će i novi navijači. U to ne sumnjamo. Došlo je vrijeme da jedan prvoligaš poput RNK Splita dobije stadion. Jedino tražimo potporu grada da nam pomogne u projektu gradnje stadiona. Sviđa mi se projekt stadiona koji mi je muž pokazao, kao i ime: “Ruža hrvatska”.

Upoznala supruga u Zagrebu

Premda je znala da njen suprug obožava nogomet, koji je i sam igrao do ozljede, ipak ju je iznenadila njegova odluka da kupi RNK Split.

– Slaven stalno ima neke svoje vizije, uvijek traži nešto novo. U početku sam bila skeptična, no s njim sam i ja malo-pomalo prihvatila klub, zavoljela ga, i sad ga ne bih mijenjala nizašto drugo. Putujem i na gostovanja, samo moram organizirati čuvanje djece. Uvijek uskoči mama, rođakinja ili kuma.

Sve donedavno Višnja Žužul radila je kao profesorica kemije i biologije u Osnovnoj školi Brda u Splitu. Deset godina provela je u prosvjeti, u kojoj su kruh zarađivali i njena mama Danica i otac Milan, kao profesori matematike, odnosno biologije. Iako su oboje podrijetlom iz Imotskoga, supruga je upoznala tijekom studija u Zagrebu. U braku su od 1996. godine i imaju troje djece, Nikolinu (17), Anđelu (14) i Antu (9), koji igra u omladinskom pogonu Splita. Na ponos mame je i već je kapetan momčadi koju vodi trener Goran Njegić. Višnja Žužul za svoj brak i djecu kaže da ničim ne odstupa od brakova ljudi sličnih godina.

Cijeli članak pročitajte u novom broju sportskog tjednika Max!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije