Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

Sustavi igre na SP-u: Hrvatska i J. Koreja jedine s liberom

06. prosinca 2005. u 16:04 3 prikaza
nog-croatia-txt.jpg
Foto: import

Iako se nogometni svijet vrti oko Ronaldinha, iako svaka nogometna priča počinje i završava s Barcelonom i Brazilom, tim čarobnim nogometom, prelistavajući idealne jedanaestorice 32 sudionika Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj pronašli smo zanimljivost. Hrvatski izbornik Zlatko Kranjčar i južnokorejski izbornik "uljezi" su u tom društvu, samo te dvije reprezentacije izdale su svjetski nogometni trend - igru s četvoricom nogometaša u posljednjem redu. Ne znamo je li Nizozemac na klupi Južne Koreje Advocatt pokušao, naš strateg se samo jednom upustio u avanturu. I u Dublinu dobio po glavi, irski su nogometaši, pogotovo u prvom dijelu, vrtjeli našu obranu kako su željeli.
- Sa Zagrebom sam igrao u rasporedu 4-2-3-1 (koji je često izgledao i kao 4-2-4, nap. a.), pokušao sam to i u Dublinu i vidjeli ste da nije funkcioniralo - govorio je u Espinhu prije nekoliko dana Zlatko Kranjčar.

Cico odustao u Dublinu
Vratio se svojoj ljubavi, igri u rasporedu 3-4-1-2, za koju priznaje da trenutačno nema alternative.
- Zasad je to moja orijentacija, u kvalifikacijama je to funkcioniralo i mislim da, prema osobinama naših nogometaša, reprezentacija ne može igrati kvalitetno s četvoricom igrača u posljednjem redu.
Miroslav Blažević igrao je u svom legendarnom 3-5-2 sustavu, Mirko Jozić je također igrao s liberom, a Otto Barić pokušao je svjetski nogometni trend. No, nije išlo.
Robert Kovač i Josip Šimunić jedini su od kockastih odgojeni u Njemačkoj, gdje se već dugo igra obrana u liniji, a iako su i Tomas, Šimić i Tudor, koji se kasnije preselio u srednji red, već godinama u Europi, ipak su najbolji kada igraju s trojicom igrača u posljednjem redu.

Za 4-4-2 savršena disciplina
- Najbolje se snalazim na mjestu desnog stopera, već kada igram na desnom boku to više nije to - rekao je Dario Šimić i dodao:
- Igra s četvoricom igrača u zadnjem redu otvara puno više mogućnosti, momčad igra pliće, kompaktnija je, teže ju je probiti, no za igru 4-4-2 svaki igrač mora biti maksimalno usredotočen, discipliniran, mora puno trčati i kvalitetno zatvarati, igrati defenzivno. Tako se igra u Europi i svijetu. Igra s liberom polako odlazi u povijest.
Tomas također igra bolje kada igra na čovjeka, Tokić je samo libero, i sve je to odredilo Cicino razmišljanje da igra s Robertom Kovačem u sredini posljednja tri igrača, modernijim liberom koji nastoji igrati što bliže stoperima, u liniji.  
Najmodernije danas igra Brazil, sa dva srednja braniča i dva bočna igrača (Cafu i R. Carlos) koja su puno ofenzivnija, a time je i težište igre preseljeno na suparnikovu polovicu.    
Vrijeme libera je prošlo, a u Njemačkoj ćemo vidjeti kako će završiti Hrvatska i Južna Koreja.


Na Brazil 3.75, Hrvatsku 51

Najpoznatija europska kladionica Willam Hill 200 dana prije početka prvenstva izbacila je koeficijente na okladu tko će biti svjetski nogometni prvak. Prvi i izraziti favorit je Brazil, za jednu uloženu funtu na Brazil zaradili biste 3.75 funta. Potom slijedi Argentina na kojoj je zarada dvostruko veća jer ima koeficijent 7.5, a treća je Engleska s koeficijentom 8. U krugu favorita su, tradicionalno, i Njemačka, Italija i Nizozemska, dok se naša reprezentacija nalazi na 14. mjestu, a za jednu uloženu funtu dobitak bi iznosio 51 funtu. Odmah iza Hrvatske je SiCG s koeficijentom 67. Na posljednja dva mjesta nalaze se Kostarika s koeficijentom 501, te Trinidad i Tobago koji nosi pravu zaradu - 751 funtu na jednu uloženu.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu