Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CNN-ov izbor

Susret Dinama i Zvezde u Maksimiru promijenio svijet

Zvonimir Boban
Arhiva VL
11.01.2011.
u 11:06

Trenutak kada je Zvonimir Boban udario policajca u Maksimiru 13. svibnja 1990. godine bio je uvod u rat. Susret Dinama i Crvene zvezde našao je svoje mjesto na popisu nogometnih događaja koji su promijenili svijet

Taj je događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet, a zauzeo je četvrto mjesto. Svima se u sjećanje duboko urezao udarac Dinamova kapetana Zvonimira Bobana, kojim je pogodio policajca.

- Riskirao sam sve za hrvatski cilj - ističe Boban, a prenosi CNN.

Pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet:

1. Tajnici XI - Predsjednici XI (1864.)

U zimi, u londonskom Battersea Parku, odigrana je prva nogometna utakmica po pravilima koje je napisao Engleski savez (FA)

2. Zapadna Njemačka - Mađarska (1954.)

U njihovoj prvoj međusobnoj utakmici na SP-u u skupini Mađarska je pobijedila sa 8:3. Ponovno su se sastali u finalu, a Zapadna je Njemačka uzvratila Puskasu i društvu te ih svladala sa 3:2.

3. Rangers - Bucks (1966.)

Zatvorenici na Robben Islandu, otoku blizu JAR-a, u kojem su za vrijeme apartheida bili zatočeni Nelson Mandela i Jacob Zuma, pokrenuli su nogometnu ligu. Momčad sastavljena od zatvorenika 1966. godine odigrala je utakmicu protiv Rangersa.

4. Dinamo - Crvena zvezda (1990.)

Nikad odigrana utakmica u Maksimiru bila je uvod u rat.

5. Irak - Saudijska Arabija (2007.)

Irak je u finalu Azijskih igara pobijedio Saudijsku Arabiju sa 1:0. Sport je uspio ujediniti naciju, a uspjeh su slavile tisuće ljudi na ulicama.

Ključne riječi

Komentara 44

FE
Felicijen
15:52 11.01.2011.

I danas neki kod nas tuku policajce. Pitanje je da li zato da promijene svijet ili su to samo njihovi privatni razlozi?

Avatar Aristarh
Aristarh
12:25 11.01.2011.

Hrvatska mati me rodila Diglo se jato gorskih ptica, diglo se jato sokolova Nježno ih Mati pogledom prati, nježno im govori Sinovi moji uzdanice moje čuva vas majka sokolova Nad vama bdije Hrvatska Mati neda vas nikome Hrvatska Mati me me rodila, Hrvatska zemlja odhranila Hrvat sam bio i hrvat ću biti, živjela Hrvatska Sinovi moji uzdanice moje čuva vas majka sokolova Nad vama bdije Hrvatska Mati, neda vas nikome Nad vama bdije Hrvatska Mati, neda vas nikome Diglo se jato gorskih ptica diglo se jato sokolova Letite djeco Domovini Mati, letite slobodno Nad vama bdije Hrvatska Mati, neda vas nikome

H0
Hajduk_058
15:46 11.01.2011.

Boban je prvi zločinac, udario je hrvatskog milicajca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije