Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI NOGOMET

Super Bowl pred manje ljudi nego Hrvatska i Brazil

Super Bowl
Foto: Press Association/Pixsell
02.02.2014.
u 09:00

Tijekom utakmice pojede se 3500 tona umaka od guacamole, 14.500 tona čipsa te više od milijardu pilećih krilca diljem SAD-a, a popiju se i ogromne količine piva iz 50-tak milijuna čaša.

Kraj siječnja ili početak veljače tradicionalno je rezerviran za Super Bowl. Veliki je finale profesionalne lige u američkom nogometu (NFL) osim sportsko-glazbeni i ekonomski, medijski i kulturni događaj u SAD-u. Super Bowl je među najgledanijim sportskim događanjima u svijetu, ali ove godine teško će biti ispred finala nogometnog SP-a, ali i otvaranja svjetske smotre koju će 12. lipnja s domaćinom Brazilom igrati Hrvatska. Prva utakmica vatrenih na SP-u bit će ove godine gledanija od Super Bowla. U 48. finalu, koji će se igrati u noći na ponedjeljak (0.25 sati po srednjoeuropskom vremenu, Arenasport 1) u New Jerseyu, snage će odmjeriti Denver Broncos i Seattle Seahawks.

Dvoboj mladosti i iskustva

Bit će to zanimljiv dvoboj 37-godišnjeg Denverova dodavača Peytona Manninga i nadolazeće mlade zvijezde Russella Wilsona (25). Veteran Broncosa jedini je od svih igrača koji će istrčati na teren MetLife stadiona kao vlasnik pobjedničkog prstena. Manning je prije sedam godina, u svom prvom Super Bowlu, vodio Indianapolis do trona. Tri godine kasnije igrao je još jedan finale, ali su Coltsi izgubili. Ako Denver u svom sedmom finalu po treći put osvoji Lombardijev trofej, Peyton Manning bit će prvi igrač koji je postao prvak s dvije različite momčadi. Seattleu je ovo drugi finale, u onom od prije osam godina izgubio je od Pittsburgha. Iako se uoči utakmice sve vrtjelo oko Manninga i Wilsona, jedna druga priča obilježila je tjedan. Seattleov trkač Derrick Coleman bit će prvi gluhi igrač koji je nastupio u Super Bowlu. Coleman je treći gluhi igrač u povijesti profesionalne NFL lige.

I ove su godine pojačane sigurnosne mjere u New Yorku i New Jerseyu koji će primiti pola milijuna gostiju. Super Bowl će donijeti zaradu od 600 milijuna dolara. Ozračje finala osjeti se u svakom kutku Velike Jabuke a tada i posjetitelji vole posegnuti u džep. Tijekom Super Bowla potroši se 12,3 milijarde dolara na odjevne predmete, suvenire, dresove i hranu, 68,2 dolara po osobi.

Nakon utakmice dan odmora

Tijekom utakmice pojede se 3500 tona umaka od guacamole, 14.500 tona čipsa te više od milijardu pilećih krilca diljem SAD-a, a popiju se i ogromne količine piva iz 50-tak milijuna čaša. Samo za Dan zahvalnosti Amerikanci pojedu više hrane i popiju više pića nego na dan kada se igra Super Bowl. Čak šest posto Amerikanaca u ponedjeljak, nakon finala, naglo se razboli i ne dođe na posao. Dan nakon Super Bowla uvjerljivo se ističe u toj statističkoj kategoriji. Cijena najskuplje ulaznice za finale na MetLife stadionu, koji prima 82.500 gledatelja, koštala je 50.000 dolara. Luksuzne ulaznice kod preprodavača mogle bi doseći i dvostruko višu cijenu. Inače, cijena ulaznica kretala se od 500 do 2600 dolara, a 30 sekundi reklame za vrijeme TV prijenosa košta četiri milijuna dolara. Nema mjesta krizi kada se igra Super Bowl!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije