Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika kriza

Više nema podršku: Šukera blokiraju i traže ostavku?!

Ivan Šuker
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
28.09.2016.
u 22:15

Samo godinu i pol nakon što je izabran, predsjednik Ivan Šuker više nema podršku svog Upravnog odbora pa se iz pozadine sve glasnije zaziva njegov odlazak

Unatoč impresivnom ljetu muške reprezentacije, Hrvatski košarkaški savez našao se u krizi rukovođenja, kažu nam “insajderi”, najvećoj od hrvatskog osamostaljenja. Jer, nikad se dosad nije dogodilo da Upravni odbor nije održan zato što nije bilo kvoruma ili da nacionalni savez nema nijednog jakog sponzora. Nažalost, samo godinu i pol nakon što je izabran, predsjednik Ivan Šuker više nema podršku svog Upravnog odbora pa se iz pozadine sve glasnije zaziva njegov odlazak. Dobrovoljno ili silom izvanrednog izbornog sabora, koji mogu sazvati članovi Skupštine ili Upravnog odbora natpolovičnom većinom, ali i Nadzorni odbor.

Skupa svađa s Bandićem

Ovih se dana u kuloarima može čuti puno pitanja na koje Šukerovi oponenti traže odgovore: zašto dosadašnji glavni sponzor HEP ne želi produljiti ugovor s HKS-om? Je li njegova svađa s Bandićem uzrok tome da Grad tereti Savez za korištenje dvorane za Eurobasket puno više nego što je dogovoreno? Zašto je Savez na dobrom putu, po prvostupanjskoj sudskoj odluci, da mora platiti odštetu otpuštenom stručnom tajniku Borisu Jakimenku? Što je sa sudskim sporom oko cateringa za EP?

O svemu tome jučer smo htjeli razgovarati sa Šukerom, no on o tome nije htio govoriti objašnjavajući da su neki ugovori oko Eurobasketa (dvorana, catering) potpisani prije njegova ustoličenja, a odluku o Jakimenkovu otkazu donio je UO. Budući da o tome postoje zapisnici i dokumenti, oni će biti njegovo uporište u slučaju napada koji bi mogao uslijediti. I dok se ostali nezadovoljnici Šukerovim načinom rada za sada ne izjašnjavaju i cijelu priču pokušavaju razriješiti potiho, neki čak i u centrima novonastale političke moći, Cibonin dopredsjednik i ovoljetni izbornik Aco Petrović javno puca iz svih oružja:

– Predsjednik Šuker izgubio je povjerenje većine članova Upravnog odbora i može birati hoće li se povući sami ili će biti sazvana izvanredna izborna skupština koja mu može biti nova prilika da si izabere novi Upravni odbor čije će povjerenje imati. Čujem da predsjednik sve pokušava da nađe neku političku zaštitu, no ovdje nema politike, ovdje je riječ samo o košarkaškim stvarima, ali i o tome da aktualni predsjednik nije uspio osigurati financiranje Saveza.

Rađa daje prednost Stojku

Šuker je razočaran jer mu se čini da je iskorišten samo da bi se smijenilo prijašnjeg despota Danka Radića, pri čemu mu treba odati priznanje za to što je u hrvatsku košarku vratio njezine živuće legende – Kukoča, Rađu i Vrankovića – koji su pak kao izbornika postavili Aleksandra Petrovića, ovoljetnog preporoditelja reprezentacije. A upravo se i Rađa i Vranković spominju kao kandidati za Šukerova nasljednika, pri čemu Rađa zagovara da to ipak bude Stojko. Po načelu senioriteta, ali i zbog uvažavanja njegovih moralnih osobina.

Osim toga, naši su košarkaški velikani i za depolitizaciju hrvatske košarke i za uvođenje poslovnih ljudi, menadžerski okretnih, koji bi u ova teška gospodarska vremena lakše pribavili novac. Ako se Šuker ipak odluči na ostavku, on tom pritisku zasad odolijeva, onda bi Savez do izborne skupštine vodio sadašnji dopredsjednik Nikola Rukavina, čovjek kojem u njegovu zavičaju tepaju da je najutjecajniji Ličanin u Zagrebu. Rukavina je direktor HEP Proizvodnje i kao takav sigurno može utjecati da ovo javno poduzeće i dalje ostane sponzor Saveza. No, to se izgleda neće dogoditi sve dok je Ivan Šuker predsjednik.

Komentara 13

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
23:07 28.09.2016.

sustav hrvatskog sporta je nakaradan, svtko si daje za pravo da glumi predsjednika i da bez ikakve odgovornosti upravlja novcem, resursima, a na kraju krajeva i ljudima i njihovim sudbinama. Šuker je samo jedan od primjera takve sramote hrvatskog sporta, a takvih primjera ima u večini sportskih saveza

Avatar comandante
comandante
07:40 29.09.2016.

ček,ček,ček... jeli to onaj Nikola Rukavina kojega su stari i Milinović ugurali u HEP a već je uzeo milijunsku otpremninu od njih?? sramite se, nije da mi je žao morža ali iskoristili ste ga za rušenje Rdića i sada kada je odbačen od kradezea ste ga šutnuli,... ali to ste vi, sitne dušice vodjene nekim svojim jadnim uskim interesima...najbolje je da stavita Petrovića... on sve zna, sposonban je, čovjek ma 45 funkcija, sjajno je "riješio" Cibonu pa može i repku...dok banditić ne padne

PA
patrizia
23:11 28.09.2016.

Zovite Tomislava Karamarka on jako voli košarku a sad ima i višak slobodnog vremena!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije