Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKO DUGANDŽIĆ

Sudi mladić, VAR-a nema: Upozorio je Mamića što će uslijediti ako Cluj povede

Zoran Mamić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
24.08.2020.
u 07:00

- Cluj igra neatraktivno, najčešće napada dugim dijagonalama preko stopera, a najubojitiji je u prekidima. Za njih je zadužen 34-godišnji Deac, iskusan, staložen igrač finoga pasa i iznimno opasan iz slobodnih udaraca, kornera -– ističe Dugandžić.

Nogometaši Dinama u utorak čarterskim letom iz Zagreba putuju u Cluj na susret s tamošnjim prvakom u sklopu 2. pretkola Lige prvaka. Kakav je odnos snaga Cluja i Dinama, pitali smo 26-godišnjeg Osječanina Marka Dugandžića, napadača rumunjskoga prvoligaša Botosanija.

– Da je to Dinamo s Olmom i Bjelicom na klupi, rekao bih da bi Dinamo razbio Cluj! – kazao nam je Dugandžić i nastavio:

– Ovaj put bit će malo teže za Dinamo, ali ja ga i dalje vidim kao favorita i uvjeren sam da će pobijediti Rumunje. Cluj jednostavno nema tako klasne igrače kao Dinamo, koji ima i brži ritam, bolje igra, raznovrsniji je i ima veće iskustvo u velikim, odlučujućim europskim utakmicama. Premda ne bi trebalo podcijeniti Cluj, koji je prezimio u Europi i Sevilla ga u dvije eliminacijske utakmice nije pobijedila.

Nimalo atraktivan nogomet

Dugandžićev Botosani je u rumunjskoj ligi u doigravanju za naslov prvaka dva puta bio poražen od Cluja, no Osječanin nije bio nimalo impresioniran izvedbom rumunjskog prvaka.

– Cluj je doktorirao na tim izvedbama u domaćem natjecanju, u kojem igra gotovo s pola snage. Igra visoki presing, povede i onda čuva rezultat, s osmoricom igrača u defenzivi, i nitko ga ne može ugroziti. Igra neatraktivno, najčešće napada dugim dijagonalama preko stopera, a najubojitiji je u prekidima. Za njih je zadužen 34-godišnji Deac, iskusan, staložen igrač finoga pasa i iznimno opasan iz slobodnih udaraca, kornera... – ističe Dugandžić.

Zanimljivo, rumunjski trenerski avanturist na klupi Cluja, 52-godišnji Dan Petrescu, čovjek koji je promijenio čak 13 klubova u šest zemalja (Rumunjska, Poljska, Rusija, Kina, Katar, UAE), jedan trofej osvojio je i u Kini, Kineski kup 2015. godine, a donio mu ga je – Jorge Sammir. Legendarni dinamovac zabio je gol za pobjedu nad Shanghai Shenhuom u 110. minuti.

– Ništa loše ne mogu reći o Petrescuu, imali smo dobar, korektan odnos. Meni samo nije odgovarao nogomet koji smo igrali s njim; totalno defenzivan, s tri zadnja vezna, bez klasične desetke, s namjerom da čekamo jednu šansu i da eventualno zabijemo gol. U takvoj igri nisam mogao doći do izražaja, pa stoga kod Petrescua najčešće nisam ni igrao od početka utakmice.

Postigao sam pogotke u polufinalu i finalu Kupa, a oba puta u igru sam ušao u drugom poluvremenu. Ne znam je li Petrescu tada imao takvu taktiku zato što s kineskim igračima nije ni mogao drukčije igrati, i ne znam kako s njim danas igra Cluj – kazao je Sammir.

Inače, osim traume s Rumunjima iz 1993. godine, kada je Steaua šokantno izbacila plave u kvalifikacijama za Ligu prvaka, Dinamo uopće nema loša iskustva s rumunjskim predstavnicima.

Dakle, u čak pet od šest slučajeva kada su eliminacijske utakmice u pitanju plavi su bili bolji od Rumunja: 1964. od Steaue u Kupu pobjednika kupova, 1966. od Dinama iz Pitestija u Kupu sajamskih gradova, 1967. od Petrolula također u KSG-u, 1976. od Targu Muresa u Kupu Uefe, te 2014. od Petrolula u pretkolu Europske lige.

Bez VAR-a na utakmicama!

Dinamo u Europskoj ligi 2009. godine protiv Timisoare ima pobjedu (3:0) i poraz (1:2), kao i u EL-u protiv Astre Giurgiu (5:1, 0:1). Ukupno plavi u 16 nadmetanja s Rumunjima imaju čak 11 pobjeda, jedan remi i četiri poraza.

Pobjednik sraza između Cluja i Dinama plasirat će se u 3. pretkolo Lige prvaka, a poraženi će natjecanje nastaviti u 3. pretkolu Europske lige. Utakmicu u Cluju sudit će 31-godišnji Portugalac Antonio Emanuel Carvalho Nobre, a u ovoj fazi natjecanja još nema VAR-a.

Ključne riječi

Komentara 8

KA
kanđija
10:47 24.08.2020.

Čovjek se zapita kada čita ove članke i komentare kakvi su građani RH jer sije se samo mržnja i negativa. A taj Dinamo kakav god bio omogućio je da imamo dva predstavnika u kvalifikacijama LP i da u u Evropa kupu ostali predstavnici startaju od 2. i 3. pretkola.

ST
stefj
08:39 24.08.2020.

Jedna utakmica u Rumunjskoj protiv protivnika koji igra bunker i jako je dobar u prekidima. Jako nezgodno, teško će DInamo proći...

SP
Spezzi
15:30 25.08.2020.

Samo u kvalifikacijama za LP ove godine sudjeluje 5 različitih Dinama (pogađate sve bivše komunističke velesile), a za EL još barem toliko. Marketinški totalno promašeno i povijesno neoprostivo što se najbolji klub iz Hrvatske ne zove Croatia !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije