Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bilo jednom u Africi

Suci su bili najveća vuvuzela

Vuvuzela
Foto: AFP
1/11
12.07.2010.
u 10:25

Svjetsko nogometno prvenstvo pamtit ćemo po velikim junacima, još većim tragičarima, brojnim sudačkim pogreškama i igri koja na kraju ipak zaslužuje dobru ocjenu.

Sreća, tuga, očaj, strast, duboke emocije, gladijatorska borba, sve to nudi nogomet, a Svjetsko prvenstvo samo po sebi – s obzirom da je u najvećem mogućem centru pažnje, s obzirom da je najveći sportski događaj godine i da sve podiže na posebnu razinu.

Izdvojili smo 11 stvari, trenutaka po kojima ćemo pamtiti SP u JAR-u. Igra nas u početku nije oduševila, čak smo pomalo bili i razočarani, ali u drugom krugu prisjetili smo se zašto je nogomet čarobna igra. Spektakularnih izvedbi i poteza nije nedostajalo, od mitskog sraza Engleske i Njemačke do drame u susretu za treće mjesto. I finala, naravno.

Jose Mourinho postao je novi nogometni vladar svijeta, iako nije ni došao u JAR. Sprema jedan novi Real, sprema Barceloni stupicu. Sve to omogućio mu je Fabio Capello, kojeg su Englezi prozvali Mister No. Godišnje zarađuje osam milijuna eura, a na SP-u Englezi nikada nisu bili gori. No najstrašnije je što je doživio katastrofu od Nijemaca. To mu Englezi neće oprostiti. Iako su svi bili za njegov odlazak, on će još dvije godine voditi Engleze. Jer FA nije želio razvrgnuti ugovor i baciti 16 milijuna eura u vjetar.

Domaćin turnira završio je svoj put u skupini. Igrali su bolji nogomet od Engleza, Talijana i Francuza, ako im to može biti neka utjeha. Na početku turnira u zanosu crno i bijelo je postalo žuto. No, kako su dani prolazili Bafana, Bafana nije ujedinila crno i bijelo. Naime, tamnoputi obožavaju nogomet, većina ih igra za reprezentaciju, a obični smrtnici, uglavnom je to velika sirotinja, nisu mogli do ulaznica. A mnogi nisu mogli ni gledati.

Afrikaneri vole kriket, Englezi ragbi. Kada se svjetla ugase, crno i bijelo neće se početi voljeti.

Buenos Aires kleknuo je pred njega i nakon što se osramotio u četvrtfinalu SP-a protiv Nijemaca. To je taj fenomen Diega Maradone. Bio je bez dlake na jeziku, izvrijeđao je cijeli svijet, treninge pretvorio u cirkus gdje je dopustio da mu igrači ispraše tur loptama, ali doslovno. Igrače je motivirao neprijateljima koje je tražio. Na kraju je pokazao da trenerski nije dorastao ovako velikom turniru. Da, on je jedan od najvećih gubitnika SP-a.

Oberhausen je bio najspominjanije mjesto za vrijeme SP-a, uz JAR. Ondje živi hobotnica Paul, koja je uoči svake utakmice Elfa prognozirala ishod. I tako je svaki put uzimajući hranu iz posude na kojoj je bila zastava Njemačke prognozirala njenu pobjedu. Uoči polufinala prognozirala je pobjedu Španjolaca. Odmah su se Nijemci uplašili, i to s pravom, no nisu hobotnicu stavili pod peku. Paul je rekao da će Španjolci biti svjetski prvaci. Hobotnica će preživjeti i postati turistička atrakcija.

Joachim Löw nosio je 'zmazani' plavi pulover coprajući da će mu donijeti sreću. Protiv Španjolaca nije mogao, ali Nijemci su bili nogometna avangarda SP-a. Beckenbauer će reći da je tajna u miješanoj krvi. Turci, Poljaci, Tunižani, Afrikanci i nekoliko Nijemca igrali su šarmantan i efikasan nogomet. I dobili novog velikog Müllera. Nije Gerd, ali je njegov učenik Thomas.

Komad plastike kroz koji se puše te koji stvara zaglušujuću buku izludio je igrače, navijače, suce. U jednom trenutku razmišljalo se zabrani unošenja tog vraga na tribine. Duhoviti prijatelj poslao je poruku: "Donesi mi vuvuzelu, to bi mogao biti lijek protiv punice!"

Za deset dana u JAR stižu najbolji ragbijaši svijeta. Ulaznicu možete kupiti, vuvuzelu ne možete unijeti.

Problematični Adidasov proizvod kritizirali su igrači, posebno vratari. Jer, da ju je teško uloviti... No da je lopta jabulani zapravo savršeno dobra pokazali su Xavi, Iniesta, Xabi Alonso i gotovo svi Španjolci. Oni su je krotili s lakoćom, a s njom su mogli učiniti sve što su poželjeli.

Urugvaj se uvukao u mnoga nogometna srca. Suarez će uz golove i odličnu igru ostati upamćen i po tome što je dvjema rukama obranio loptu na crti (protiv Gane). Dobio je kaznu od jedne utakmice, iako Fifa nakon nakon svega razmišlja promijeniti to pravilo i za takav potez kažnjavati strože. No, Urugvaj je imao plavog anđela Diega Forlana. Taj je igrao fantastično.

Gana je na kraju svega ponos Afrike. Jedina reprezentacija koja je stigla u drugi krug, koja je igrala četvrtfinale. Srbin Milovan Rajevac posložio je tjelesno dominantnu momčad, koja je mogla i zaslužila igrati u polufinalu. Centarfor Gyan tragičar je turnira. Imao je priliku u zadnjoj minuti utakmice Ganu s bijele točke odvesti među četiri, namjestio loptu, zažmirio i gotovo prepolovio vratnicu. Gana je ispala, a on od najboljeg igrača postao nacionani tragičar i gubitnik.

Frank Lampard je s 25 metara odapeo sjajno, lopta je pogodila vratnicu, pala iza Neuera u osmini finala, kada je Njemačka pregazila Englesku. Bilo je 2:1 za Elf, no urugvajski sudac Larrionda nije priznao gol iako je lopta bila 38 cm "unutra". Nijemci su rekli da je to osveta za 1966., a Sepp Blatter nakon što je rekao "Sorry, England", pod velikim pritiskom rekao je da će se razmotriti ideja o uvođenju videotehnologije.

Nicolas Sarkozy nije mogao otrpjeti sramotu i smijenio je cijeli savez i izbornika, Blatteru unatoč. Francuzi su ispali u prvom krugu nakon što je Anelka sukobom s Domenechom povukao suigrače u užas. Drugo nisu zaslužili. Eh, kad bi tako bilo i u Rusanovoj...

Komentara 6

TO
tomislavcity88
13:31 12.07.2010.

i greške su sastavni dio ljudskog života i bilo bi nemoguće kada ne bismo griješili...naravno sve to vrijedi i za suce...ako hoće maknuti greške nek uvedu tehnologiju a ako neće onda nam nema druge nego trpiti greške kojih će biti još mnogo...

MI
milton
18:16 13.07.2010.

Ma kakvi suci vuvuzele, HTV reporteri su super vuvuzele. Smiješni likovi.

OB
-obrisani-
10:31 12.07.2010.

Suci su bili najvece trube na ovom SP-u...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije