Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZLJEDA IVANA PERIŠIĆA

Stručnjaci za VL: Ako Perišićevo koljeno otiče, trebao bi pričekati s povratkom na travnjak

Split: Zagrijavanje igrača uoči utakmice Hajduk - Lokomotiva
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/7
22.03.2024.
u 07:00

– Treba razlikovati dvije stvari. Jedna je povratak na teren, a druga povratak na razinu prije ozljede. Naravno, puno je veći postotak ovoga prvog, dok povratak na prijašnju izvedbu i nije tako velik, manji je od 50 posto.

Šest mjeseci prošlo je od teške ozljede Ivana Perišića. O njegovu povratku i dalje sanja Hajdukov navijački puk. Jasno je da bi oporavljeni Perišić u završnici prvenstva sigurno bio igrač koji bi bitno promijenio omjere u borbi za naslov prvaka u Hrvatskoj. O njemu sigurno stalno razmišlja i Zlatko Dalić kojemu bi Ivan bio posebno važan adut ovo ljeto na Euru. O Perišićevoj ozljedi razgovarali smo s doktorom Milanom Miloševićem, ortopedom iz ravnateljem zagrebačke poliklinike Ribnjak.

– Šest mjeseci nakon rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta veliki broj igrača je spreman za povratak, ne svi. To razdolje nekada može biti po sedam-osam mjeseci. Nekada čak i više. Neke se prirodne procese ne može ubrzati – počeo je Milošević.

VIDEO Kako vam se sviđaju novi dresovi nogometne reprezentacije?

Podsjetimo, Perišiću su puknuli prednji križni ligamenti koljena.

– Taj ligament je glavni stabilizator koljena i prednjeg pomaka koji to koljeno čvrsto drži. Tako se izbjegava oštećenje hrskavice, meniska i drugih struktura. Kod ovakvih ozljeda ide se na operativni tretman koji uključuje rekonstrukciju i stvaranje novog ligamenta.

Manje od 50 posto...

Koliki je postotak povratka?

– Treba razlikovati dvije stvari. Jedna je povratak na teren, a druga povratak na razinu prije ozljede. Naravno, puno je veći postotak ovoga prvog, dok povratak na prijašnju izvedbu i nije tako velik, manji je od 50 posto.

U zadnje dvije godine sve je više ovakvih ozljeda?

– Točno. Bez obzira na to što je Fifa uvela program “Eleven plus” koji je do 50 posto smanjio ozljede prednjeg križnog ligamenta, pitanje je drže li se svi tih prevencija. Baš tim se bavi Fifin program koji je jako koristan. Kod igračica je takva vrsta ozljede dominantna, no i kod igrača postoji porast. To je vezano uz pripremu sportaša i trenažne procese, a jednim dijelom i podlogu.

VEZANI ČLANCI:

 

Zadnjih dana internet su preplavile snimke na kojima Perišić slobodno trči i žonglira, navijači su se odmah ponadali da je to stari Ivan...

– Bit će to borba s vremenom za završnicu hrvatskog prvenstva i nadolazeći Euro. Sada postoji cijeli niz ortobioloških metoda koje mogu pomoći i ubrzati proces. To je, primjerice, plazma koja se daje u zglob.

Koliko moderna medicina može ubrzati ovakve procese?

– Sigurno se mogu dobiti tjedni ubrzanja.

A koliko bi prosječnom rekreativcu trajao oporavak, uz metodologiju kojom se služe vrhunski sportaši?

– Obično je to duže razdoblje za otprilike dva mjeseca, govorim to prema iskustvu iz naše ustanove.

Što je za Perišića sada ključno?

– Radi se vjerojatno na povećanju opsega pokretljivosti, balansa, stabilizacije... Cijeli tim terapeuta trebao bi dati odgovor na pitanje u kakvom je on sada stanju.

Bit će ključno i mentalno stanje?

– Apsolutno.

Teoretski, Ivan bi mogao biti spreman za Europsko prvenstvo?

– Tako je, ako se problemu dobro pristupilo – zaključio je Milan Milošević.

S problemom ovakvih ozljeda i protokola nakon njih već se godinama susreću Tomislav Čule i Tomislav Blažanović iz zagrebačkog nogometnog laboratorija, Performance Elite Conditioning.

VEZANI ČLANCI:

 

Završna faza

– Ivan Perišić nalazi se u završnoj fazi rehabilitacije maksimalnog intenziteta trenažnih sadržaja, ali u kontroliranim uvjetima. Glavna značajka ovog dijela je gradacija prioriteta kroz dijagnostičke protokole te njihovo usavršavanje. Zahtjevi modernog nogometa i opterećenje kojem je Ivan podvrgnut posljednjih 20 godina značajno povećavaju njegovu biološku dob u odnosu na kronološku. Drugim riječima, njegovo tijelo je ‘istrošenije’ u usporedbi s nekim rekreativcem ili amaterom te dobi. S obzirom na to, metodologija treninga u procesu oporavka bit će kompleksnija, a pojedini fiziološki procesi trajat će dulje nego kod mladog vrhunskog nogometaša. Standardni očekivani period od operativnog zahvata je šest mjeseci, dok nam znanost ukazuje da svaki idući mjesec do devetog uvelike doprinosi smanjenju rizika od ponovljene ozljede – kazao nam je Tomislav Čule.

Za mišljenje smo upitali i specijalista ortopeda Danijela Mateka iz poliklinike Terapija.

– Ozljeda prednje ukrižene sveze u kombinaciji s ozljedama meniska spada među najteže ozljede koljena u sportaša. Prednja ukrižena sveza jedan je od najvažnijih stabilizatora koljenskog zgloba i u većini slučajeva je za uspješno aktivno bavljenje sportom nužno operativno liječenje. Radi se o ligamentarnoj strukturi koja se nadoknađuje drugim presadcima koje uzimamo s tijela bolesnika, najčešće tetivama iz stražnje skupine natkoljenih mišića, koštano-ligamentarnim presadcima s prednje strane koljena, tetivama mišića kvadricepsa... – kaže Matek.

Pojasnio je Perišićev slučaj.

– Radilo se o istovremenoj ozljedi ligamenta i oba meniska. Oporavak je zahtijevan i dug, a očekivani povratak je između šest i osam mjeseci. Dodatni zahvati kod Perišića, šivanje meniska, bili su važni za postizanje što bolje funkcije koljena premda će to djelomično produžiti oporavak, no ne značajnije. Prema zadnjim informacijama Ivanovo koljeno povremeno otiče, što je znak nepotpunog oporavka, tako da bih svakako savjetovao postupni povratak u trening i utakmice – zaključio je Matek.

GALERIJA Svi dresovi vatrenih: Legendarne 'kockice' preplavile su svijet, po ovome smo najpoznatiji

Split: Zagrijavanje igrača uoči utakmice Hajduk - Lokomotiva
1/20

Komentara 1

Avatar CUBE
CUBE
09:11 22.03.2024.

Ja bi sačekao Milanovićevu izjavu, on sve zna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije