Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Košarka

Tko je za osam dana Eurobasketa 2015. pojeo više od milijun kuna?!

Financijski pokazatelji stanja Saveza za nasljednika Ivana Šukera i Danka Radića i nisu najbolji jer je preuzimanjem HKS-a naslijedio i minus koji će morati rješavati
11. prosinca 2017. u 08:19 1 komentara 4833 prikaza
Eurobasket 2015
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Stojko Vranković u subotu je prvi put vodio Sabor hrvatske košarke. Prije godinu dana izabrani predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza “debitirao” je u ulozi predsjedavajućeg na skupštini, a 12 točki dnevnog reda obrađeno je rekordno, za nešto više od sat vremena.

Ivana Tikvić ZAVRŠILA U BOLNICI Šokantne scene! Hrvatsku košarkašicu reanimirali nakon divljačkog napada Amerikanke

No, financijski pokazatelji stanja Saveza po nasljednika Ivana Šukera i Danka Radića i nisu najbolji jer je preuzimanjem HKS-a naslijedio i minus koji će morati rješavati pametnom financijskom politikom da se Savezu ne dogodi financijski krah.

Eurobasket 2015
1 / 9
Cedevita - Darüşşafaka

Samo jedna rasprava

Prema riječima Branka Sikirića, HKS-ova voditelja odjela za financije, Savez je trenutačno financijski stabilan, što ne znači da će tako biti i dalje ako izgubi neke sudske sporove koji se upravo vode. A na njih je predsjednika i njegove suradnike upozorio i član Nadzornog odbora HKS-a, zadarski odvjetnik Dan Marinović, jedina osoba iz auditorija koja se jučer javila za riječ.

– HKS ne smije imati neriješene sporove da nas to ne odvede u smanjenje aktive, odnosno onoga dijela što je Savez zaradio i koji je već smanjen za 1,5 milijuna kuna. Ovo nije kritika Savezu, jer ljudi koji ga sada vode taj dug nisu napravili, ali je dobronamjerno upozorenje da bi daljnji trend smanjivanja aktive doveo Savez u krizu. HKS će morati pronaći načina da reže troškove na rashodovnoj strani, a da ponešto poveća prihodovnu stranu kako bi došao u normalu.

Po revizijskom izvješću za 2016. godinu protiv Hrvatskog košarkaškog saveza vode se dva sudska spora približne vrijednosti od 2,4 milijuna kuna. Onaj manji (358.000 kuna) čini potraživanje bivšeg stručnog tajnika HKS-a Borisa Jakimenka, ujedno i direktora poduzeća Eurobasket Zagreb 2015. d.o.o., koji se žali na nezakonito otpuštanje, no dotični je gospodin i u priči oko onog većeg potraživanja. A riječ je o potraživanju 2,025.000 kuna od Zagrebačkog holdinga za korištenje dvorane Arena Zagreb za vrijeme Eurobasketa 2015. godine.

Kada je to trebalo učiniti (a tada je predsjednik bio Danko Radić), HKS nije potpisao tripartitni ugovor između grada Zagreba, Holdinga i HKS-a pa je Holding taj račun poslao na adresu HKS-a. Pitanje je hoće li u njegovu saniranju pomoći Grad Zagreb, koji se još tada obvezao (ali samo usmeno) da će snositi troškove korištenja Arene ili će se to rješavati nekako drukčije, no činjenica je da će Holdingu netko to morati platiti.

Baš kao i onaj “catering” koji je stajao više od milijun kuna. No, njega sada nema tko platiti jer je tvrtka Eurobasket Zagreb 2015. d.d.o. otišla u stečaj, pa nas ne bi čudilo da se i to potražuje od HKS-a kao od jedinog osnivača spomenutog poduzeća.

U svakom slučaju, izgubi li HKS te sporove, valja računati i na kamate, a one su između trgovačkih subjekata 8 posto, plus odvjetnički troškovi. Ono što je ohrabrujuće jest da HKS ima nešto svoje ušteđevine i da je nakon 12 dugih godina u Hrvatskom telekomu pronašao glavnog sponzora najjače domaće lige, a kako će sponzori biti jako važni u daljnjem poslovanju Saveza, predsjednik Vranković u izvješću je naglasio:

– Posebno bih istaknuo glavnog sponzora Saveza tvrtku HEP koja izuzetno cijeni sportaše ove zemlje, a uz Hrvatski telekom, naši veći partneri su još i Nike, Podravka, Janaf, HTZ, ACI i Santa voda. Zahvaljujući sredstvima od prodaje TV prava i sponzora lige za ovu natjecateljsku sezonu, postigli smo da su troškovi u klubovima u svim ligama smanjeni za više od pola u odnosu na prethodnu sezonu, a na smanjenju tih troškova ćemo nastaviti raditi.

Hrvatska je jako pogođena

Iznio je predsjednik Saveza i činjenicu da je Hrvatska posebno pogođena Fibinim kalendarom natjecanja i nedostupnošću NBA igrača za prva dva prozora, kojih imamo šest.

– U NBA ligi ovog trenutka igraju 64 europska igrača, a od Hrvatske ih više imaju jedino Francuska, deset, i Španjolska, sedam. Oni koji imaju veću bazu lakše će to prebroditi i zbog svega toga sve činimo da ojačamo domaću ligu, a uveli smo i jedinstvenu kadetsku ligu jer to je najbitniji uzrast kod razvoja igrača.

Dario Šarić NBA Šarić se nakon ozljede oba oka vratio na teren i Clevelandu ubacio 17 koševa Stojko Vranković STOJKO VRANKOVIĆ: Ne slažem se s Rađom o SP-u, ali nije u redu što je izvrgnut linču Cedevita - Darüşşafaka ABA liga Ukić predvodio Cedevitu u trijumfu protiv Partizana
oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...