Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispao od 123. na svijetu

Što muči Bornu Ćorića: koljeno, trener ili prekid s curom?

Davisov kup - Borna Ćorić
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/6
12.03.2017.
u 22:15

Što se to događa s našim mladim tenisačem, pitaju se mnogi ovih dana. Pitanje je aktualizirao još jedan Bornin poraz, ovaj put u prvom kolu turnira u Indian Wellsu.

Mnogi su u njemu vidjeli čudo od djeteta, uspoređivali ga s Novakom Đokovićem iz mlađih dana, prognozirali mu ulazak u Top 10 ili čak i Top pet. I nisu to bile izjave za jednokratnu uporabu, iza njih su stajali ljudi od autoriteta, Bornom Ćorićem bio je oduševljen i Goran Ivanišević koji će rijetko promašiti kad je u pitanju procjena darovitosti nekoga malca.

Laaksonenov prvi Masters

No, Borna je već napunio 20, ušao je u petu godinu na ATP Touru, a stagnira već mjesecima.

Što se to događa s našim mladim tenisačem, pitaju se mnogi ovih dana. Pitanje je aktualizirao još jedan Bornin poraz, ovaj put u prvom kolu turnira u Indian Wellsu. Činjenica da je Borna ispao od 123. igrača svijeta Švicarca (finskog podrijetla) Henrija Laaksonena (6:3, 4:6, 2:6), koji je k tome prvi put zaigrao na turniru iz kategorije Masters 1000, dovodi mnoge u sumnju da se s našim nadarenim 20-godišnjakom događaju neke stvari koje ne idu u proklamiranom smjeru.

Je li tome kriva ozljeda desnog koljena, operacija istoga, pa stanka zbog oporavka? Ili verbalni rat s izbornikom Željkom Krajanom zbog neuvrštavanja u sastav reprezentacije za finale Davisova kupa s Argentincima? Možda prekid s djevojkom Valentinom Miletić koji se očito dogodio jer nema više zajedničkih fotografija na Instagramu? Razilazi li se Borna u taktičkim zamislima i u načinu treniranja sa svojim trenerom Ivicom Ančićem?

Sve su to pitanja na koja zasad nemamo jednoznačni odgovor. Borna je uistinu krenuo strelovito, nakon odlične juniorske karijere (osvojio US Open) prilično je brzo ušao u Top 100 (2014.), bio ondje najmlađi tenisač, pobijedio neke od najboljih igrača kao što su Rafael Nadal i Andy Murray, bio je od ATP-a priznata “nadolazeća zvijezda” i srušio još mnoge rekorde. U srpnju 2015. godine stigao je do 33. mjesta na ATP listi, mislili smo da će mu to biti plasman karijere samo za koji mjesec, najviše godinu, da će brzo krenuti dalje...

Umjesto toga, Borna će nakon posrtanja u “pustinji” još više pasti na ATP listi, u ponedjeljak će biti tek 61. tenisač svijeta. Malo ili mnogo?

Vršnjaci nabili ozbiljan tempo

Iskusni teniski stratezi istaknut će da je u svijetu teniskih profesionalaca malo putova bez stranputica, da nema pravocrtnih karijera, da su usponi i padovi normalni za sportaše koji se moraju dokazivati gotovo iz tjedna u tjedan.

– Ne brinem se za Bornu Ćorića jer pristup koji ima prema igri bolji je od pristupa svih njegovih vršnjaka, a možda bolji i od mnogih drugih tenisača. Ne bude li imao problema s novim ozljedama, mogla bi ovo biti njegova godina. On ipak više nije mlada zvijezda, navršit će 21 godinu i vrijeme je da napravi iskorak. Siguran sam da će u sljedeće tri godine biti među 10 najboljih na svijetu, moguće i među tri najbolja. No, vršnjaci su mu nabili ozbiljan tempo i morat će ih pratiti, u suprotnome bi mogao zaostati za njima – kazao je nedavno za sportski tjednik Max Šveđanin Mats Wilander, danas Eurosportov komentator, a nekad sedmerostruki Grand Slam pobjednik koji je takav senzacionalni uspjeh ostvario već do svoje 24. godine.

Voljeli bismo mu vjerovati. Wilander valjda zna kroz što prolazi Borna, i sam je to prošao. Doduše, u neko drugo vrijeme (rođen je 1964.)... Još nam više optimizma nudi pogled na ATP poredak igrača do 21 godine. Ondje je Borna treći, ispred njega su samo Nijemac Alexander Zverev koji se izborio da on (a ne Borna) bude predvodnik “nove generacije” i Rus Karen Hačanov u čijem je stvaranju sudjelovao i naš Vedran Martić.

A i Zverev je imao padova i posrtaja, lani je u Cincinnatiju poražen od Japanca Sugite, 102. na ATP listi...

>>Za više sporta posjetite našu Facebook stranicu Večernji list - Sport

Komentara 9

RI
rikavac
23:02 12.03.2017.

Vi novinari ste prvi ga dignuli u nebesa kad je osvojio juniorski US open i vec ste poceli pisat o njemu kao igracu koji ce preuzet broj 1. Tako je se i mali poceo ponasat kao zvijezda misleci da je igrac pa djevojka puno starija od njega gdje je muzla lovu od njega skupim putovanjima slikanjima. Umjesto rad red disciplina on selfi svako malo i et taj talenat preko noci splasnu.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
08:38 13.03.2017.

Alexander Zverev je već kompletan igrač. Svi udarci su mu puno bolji nego Ćorićevi. Ćorić nema niti jednog udarca kojim bi protivnika impresionirao. Zato i gura lopticu do iznemoglosti, odnosno dok netko ne pogriješi. Ne vidim načina, kako bi on, s trenutnim performancama, mogao ući u top 20.

DU
Deleted user
06:03 13.03.2017.

Coric jos ni je sazrijo i dorasto svjetskom teniskom izazovu,jer je poznato da su balkanci bahati i zaostali,tesko je dostici jednu tensiku velicinu jednog Ivanisevica,ili Djokovica,jer za takve uspone i velicine,su potrebna velika odricanja,i naravno treba se roditi s talentom,a ne mozak u Zagrebu a glava I.Wellsu,neide to skupa......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije