Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema stalni sastav

Štimac je hrabar, zna, ali ga prati i sreća

'26.03.2013., Liberty Stadium, Swansea, Wales - Kvalifikacijska nogometna utakmica za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, skupina A, Wales - Hrvatska. Slavlje.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
28.03.2013.
u 08:00

U posljednje dvije utakmice Hrvatska nije igrala dobro i to ne treba skrivati

Hrvatska je napravila što je htjela, u susretima sa Srbijom i Walesom osvojila je šest bodova u četiri dana te i dalje vodi mrtvu utrku s Belgijom za prvo mjesto i izravni odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Štimac kao Čačić

Igra u obje te utakmice nije bila nešto posebno i ne bi bilo dobro pod tepih gurati ono što nije valjalo samo zato što je rezultat odličan.

Dojam je da bi klasični defenzivni zadnji vezni igrač u obje utakmice zaustavio suparnike, da nam ne bi stvorili toliko teškoća ni Srbija u drugom poluvremenu, ni Wales u prvih 60 minuta.

– Ne mislim tako, smatram da je bilo ključno upravo to što je izbornik na te pozicije postavio igrače koji znaju igrati, iznijeti loptu i doći u završnicu – kaže bivši Dinamov trener Ante Čačić.

Dojam je da je Štimac vrlo hrabar, ne bježi ni od eksperimenata. Primjerice, uvrsti Kovačića da debitira u utakmici protiv Srbije, ili Radoševića u susretu s Belgijom.

– Sigurno ima hrabrosti, ali zar nisam i ja protiv Ludogoreca igrao s Kovačićem i Badeljem na mjestu zadnjih veznih, pa ste bili iznenađeni – kaže Čačić koji ne želi nimalo kritizirati izbornika.

– Napravili smo sve što smo htjeli, osvojili smo šest bodova, zar bi ga trebalo kritizirati zbog igre? Moglo bi se o tome naširoko, ali bolje je da imamo rezultat i njime držimo atmosferu. Uostalom, da smo mi prvi zabili sigurno bi sve izgledalo drukčije – dodao je Čačić.

Bivši trener Dinama sigurno neće kritizirati što Štimac ni jednu od svojih osam utakmica nije odigrao s istih 11 igrača. Jer, to je činio i Čačić dok je bio trener Dinama i Intera.

Što se formacije tiče, Štimac je zalutao samo u debiju kad je igrajući u formaciji 4-3-3 dobio po prstima od Švicarske. No, pametan čovjek uči i na pogreškama, nakon toga igrao je u formaciji 4-4-2 i nanizao sedam utakmica u kojima je šest puta pobijedio i jednom remizirao (u Belgiji).

Od svoje standardne formacije odustao je tek u drugom poluvremenu u Walesu. I krenuo hrabro u igru s tri igrača u zadnjoj liniji. Bio je to rizik u kojem su mu Bale i Belamy mogli pobjeći, a drugi primljeni gol bio bi kraj za Hrvatsku u Swanseaju.

– To je jedan igrač više gurnut naprijed, riječ je o riziku, ali ne prevelikom. Meni je značajnije bilo uvođenje Olića umjesto Strinića – kaže Čačić.

Slaže se s idejom

Koliko god nije ni jednom igrao s istim igračima, mora se priznati da je Štimac dobro slagao momčad, da ima dobre ideje. Samo neki detalji nisu nam se svidjeli, ali u tome možda i nije samo njegova krivnja nego ni igrači nisu igrali kako treba, kao Badelj u utorak.

Izbornik dobro vodi utakmice, pravodobno reagira i dosad je dobro pogađao. Prati ga i sreća, ali i to je i te kako važno, bez nje se Brazilu ne bismo mogli ni nadati. A ovako smo, premda u dvije utakmice nismo igrali bajno, na pragu SP-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije