Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESS KONFERENCIJA

Štimac: HNS povlaštenih u savez ravnopravnih

Igor Štimac
Pixsell
26.11.2010.
u 12:29

Igor Štimac u Novinarskom je domu predstavio svoj program za predsjednika Hrvatskoga nogometnog saveza od 2010. do 2014. godine.

Štimac je predstavio moderan program, vodio je računa o najbanalnijim stvarima (šuškavci i kopačke za djecu) do najsloženijih stvari (informacijsko povezivanje županijskih centara) te priprema i približavanje programa Europskoj uniji.

- Program je to koji nudi put ozdravljenja hrvatskog nogometna te istjeravanje svega onoga što u nogometu ne bi trebalo biti. Jedan od problema je sustav natjecanja, u 19 sezona imali smo 13 promjena sustava. Krše se zakoni pravilnika i odredbi, miješa se u rad arbitrarnih sudaca... O svemu tome nacionalna bi se kuća trebala brinuti. Potrošilo se više od milijardu kuna u ovih 12 godina, a nije izgrađen ni jedan teren - počeo je Štimac.

Samo četiri stranca ostavila trag

Štimac tvrdi da on nije protiv dovođenja stranaca, ali da ih se dovodi s određenim kriterijima i provjerama, kako bi bili sigurni da će pridonijeti razvoju našeg nogometa.

- Bilo koji oblik diskriminacije je za svaku osudu. Brojke govore da su u zadnjih pet godina hrvatski klubovi potrošili više od 30 milijuna eura na dovođenje stranaca. Tristo stranaca dosad je igralo u Hrvatskoj, a samo su četvorica ostavila pečat. To su Mark Viduka, Josip Skoko, Anthony Šerić i Eduardo da Silva.

Nebriga i podjele

- Ne brine se za domaća natjecanja, nemamo kamp, pripremamo se u Čatežu, suci su kompromitirani, dijelimo se na sjever i jug, kriminal se pojavljuje na stadionima, s javnošću se ne komunicira, a društvo je sve više nepovjerljivo prema svima nama koji smo u tom poslu - govori Štimac.

Za izbor novog predsjednika HNS-a potrebna je natpolovična većina ukupnog broja članova Skupštine. Skupština ima 49 članova, izbor predsjednika bit će pravovaljan dobije li jedan od kandidata 25 glasova.

- Budućnost se ne čeka, ona se stvara. Ciljevi su decentralizacija, demokratizacija institucija, ulaganje u infrastrukturu, edukativni programi i humanitarni rad. Danas je ovo savez povlaštenih, a treba napraviti zaokret i stvoriti savez jednakih i ravnopravnih članova.

- Stvorit ćemo savez koji će biti transparentan, kako bi svi podaci o onome što radimo bili dostupni javnosti u svakom trenutku.

Sustav natjecanja poznat četiri godine unaprijed

Do kraja ožujka 2011. Štimčeva će ekipa izraditi i predložiti sustav natjecanja za sve ostale lige, a prva i druga liga trebale bi imati zacrtane planove za četiri godine unaprijed, kako bi se svi znali pripremati.

- Ligu prvo moramo identificirati, vidjeti u kojem smjeru želimo ići. Želimo da savez bude servis malim ljudima, iz cijele zemlje. Kako bi ljude koji naporno rade netko primijetio i pomogao im. Po pitanju sustava natjecanja trebamo gledati u budućnost, znati točno što će se sljedeće četiri godine i kako raditi. Radila bi se liga po uzoru na onu u Nizozemskoj, gdje igrači ne bi rješavali svoju egzistenciju, već bi im to bila odskočna daska za afirmaciju.

Ulog u mlade i male klubove

- Imamo 1600 amaterskih klubova, želimo da sva djeca koja treniraju nogomet, dobiju opremu u vrijednosti oko 500 kuna, od kopačke do šuškavca. Kao savez plaćat ćemo takse i suce, sve ono što su dosad plaćali sami klubovi. Tekući su im to troškovi, a klubovima teško padaju. Rasteretit ćemo ih toga.

Hajduk i Dinamo lani su imali 110 igrača, dakle 10 kompletnih momčadi.

- A s druge strane, tvrde da nisu kompetentni u Europi. 25 igrača je optimalan broj za klub. Treba stati na kraj onima koji guraju igrače. Igrači su preplaćeni, a želimo da igraču plaća raste ovisno o broju nastupa, da nakon 150 nastupa budu zaista sigurni da su napravili odlično, vlastitog igrača, koji im nije bio skup.

Kampovi nužni

- Trenerska struka nažalost na najnižoj je razini, a treneri bi trebali postaviti temelje nogometa. Nikad im se nije ni dalo dovoljno vremena, odnosno trener mora raditi najmanje šest mjeseci da bi se vidjeli rezultati.

- U idućih četiri godine trebalo bi izgraditi kampove, posebno na moru. Mnogi ne znaju da je stadion u Mariboru napravljen sredstvima EU. A naš bi savez trebao upravo to, pripremati dokumentaciju za prikupljanje sredstava.

- Imamo osigurana sredstava jedne jake europske banke za izgradnju kampova - dodaje Štimac.

- Program je lako nuditi, no treba i odgovorno stajati iza toga što nudite. Treba se boriti protiv anomalija, a ne postoji bolji način borbe protiv droge i alkoholizma nego baviti se sportom. Moramo biti svjesni da možemo izmijeniti stvari.

Štimac planira izgraditi stadione u Vukovaru i Kninu, gradovima koji su simboli stvaranja Hrvatske. Stadioni bi imali pet tisuća mjesta.

- Na tim bi stadionima igrala mlada reprezentacija kako bi ti mladići od 19 ili 21 godinu znali gdje i kako se stvarala hrvatska država.

Štimac predlaže da na dresu reprezentacije bude grb države, a ne onaj nogometnog saveza.

- U Savezu će biti dobrodošli svi, vrata su otvorena svima koji mogu pomoći, pa i bivšim predsjednicima Saveza - zaključuje Štimac.

Mladen Vedriš: Cilj će pobijediti

Program su u Novinarski dom došli čuti Štimčevi pristaše, novinari, a među njima i nekoliko znatiželjnih, među kojima i bivši predsjednik HNS-a.

- Došao sam čuti program, on je i europski i nacionalni, to je program uklopio i nogometne i društvene ciljeve. Ne znam hoće li Igor pobijediti, ali ajmo podržati cilj koji bi trebao pobijediti - komentirao je Mladen Vedriš, svojedobno predsjednik HNS-a.

 

Ključne riječi

Komentara 59

VO
vojvo
15:36 27.11.2010.

koliko vidim to je program kako što više ukrasti novaca iz hns, te ubaciti mafiju u tu organizaciju te ju uništiti kako su uništili i hajduk

OB
-obrisani-
12:37 26.11.2010.

Hehehehehe...ON bi da nam pokaze kako se uredjuje u svojoj kuci????!!!!!!!!

Avatar kanonik
kanonik
21:07 26.11.2010.

Program se zaboravlja istog časa kad se izbori dobiju,da skoro zaboravih Štimca podržava i Sanader,Sinovčić itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije