Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVETISLAV PEŠIĆ

Srpski izbornik je izgradio Njemačku, sin mu je nastupao za tu državu, sada je mora slomiti u finalu

(SP)SERBIA-BELGRADE-BASKETBALL-FIBA WORLD CUP 2023 QUALIFIERS-GROUP I-SERBIA VS GREAT BRITAIN
Predrag Milosavljevic/XINHUA
10.09.2023.
u 09:26

U današnjem finalu SP-a Srbije i Njemačke (14.40) pod posebnim povećalom bit će srpski izbornik Pešić koji je 1993. bio prvak Europe s Njemačkom

Danas ćemo saznati koja će europska zemlja vladati košarkaškim svijetom iduće četiri godine. Suprotno mnogim očekivanjima, u finalu Svjetskog prvenstva neće biti ni SAD-a ni Kanade, već će o svjetskom prvaku odlučivati Njemačka i Srbija.

A osoba koja predstavlja poveznicu između ovih dviju reprezentacija jest stručnjak koji je vodio selekcije obiju zemalja. I to vrlo uspješno.

Sin igrao za Njemačku

Sad već davne 1993. Njemačka je bila prvak Europe, a njezin izbornik bio je Svetislav Pešić. Prije 21 godinu (2002.) zajednička reprezentacija Srbije i Crne Gore (takozvana FR Jugoslavija) bila je svjetski prvak, i to na američkom tlu, a i njezin izbornik bio je Pešić, popularni Kari.

VEZANI ČLANCI:

A Kari će sada voditi Srbiju protiv reprezentacije zemlje u kojoj je proveo 12 trenerskih godina pa mu je i sin Marko igrao za Njemačku, a sada je generalni menadžer euroligaša Bayerna. Osim toga, Pešić i danas živi u Njemačkoj pa ističe:

– Ja se još uvijek osjećam dijelom njemačke košarke. Ljudi kažu da sam puno učinio za nju, a ja sam sretan što ćemo u finalu igrati baš protiv Njemačke. No emotivno sam više vezan za srpsku reprezentaciju jer ovi momci imaju očekivanja od mene.

A kako je Svetislav Pešić uopće postao trenerom, podsjetio nas je košarkaški kolumnist iz tog vremena Jovan Kosijer:

– Pešić je sasvim slučajno postao trenerom jer je u inozemstvo otišao Bogdan Tanjević. No sve čega bi se Pešić prihvatio polazilo mu je za rukom pa je tako 1987. s Kukočevim naraštajem osvojio naslov svjetskih juniorskih prvaka. Nakon toga su Nijemci poslali Branka Volfera, jednog od osnivača današnjeg Cibone, da ga dovede u Njemačku s kojom će 1993. postati prvak Europe.

Nikad ne podcjenjujte mudre

Sa svoje 74 godine Pešić je živi dokaz da se nikad ne smije podcjenjivati mudrost trenera zlatnih godina. Slaže se s tim i novinarski doajen Kosijer:

– U životu čovjeka postoje tri faze. Inteligentni ste do 40, pametni ste od 40 do 60 godina, a nakon toga ste mudrac. Dakle, Srbiju vodi mudrac Pešić koji na svojim počecima vjerojatno ni sanjao nije da će finale Svjetskog prvenstva igrati dvije njegove reprezentacije.

VEZANI ČLANCI:

U tim mudrim godinama je i njemački izbornik, Kanađanin Gordon Herbert (64) pa je veliko pitanje čija će taktička mudrost u finalu prevladati. Doduše, Herbert, koji je trenirao finske, njemačke i francuske klubove, a bio je i izbornik Gruzije, nije mogao ni sanjati trenersku karijeru kakvu je ostvario Pešić.

Nema sumnje da će ključni dvoboj voditi dvojica kapetana, njemački razigravač Schröder i srpski šuter Bogdanović, no za očekivati je da će i ova utakmica imati svoje junake iz drugog plana. Kao što su to bili Obst i Theis u polufinalnoj pobjedi Njemačke nad SAD-om ili pak Dobrić i Avramović u trijumfu Srbije nad Kanadom. Za treće mjesto (10.45) igrat će SAD i Kanada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije