Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSEBUJNI KAPETAN HAJDUKA

Središnja figura Jadranskog derbija: Marko Livaja nije zaslužio u Rijeci biti meta

storyeditor/2023-10-06/PXL_260823_102572330.jpg
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
07.10.2023.
u 08:00

Livaja je za svoje pogreške bio kažnjen, stoga je huškanje Armade na njega neprihvatljiva pojava

Niske strasti ponovno su uzele maha, pa su se po Rijeci pojavile naljepnice s morbidnom porukom na račun osebujnoga i karizmatičnoga Hajdukovoga kapetana Marka Livaje.

Uvertira je to u jadranski derbi Rijeka – Hajduk (subota, 18.30), a riječ je o utakmici koja bi trebala biti praznik nogometa, a, eto ona se odjednom – sasvim nepotrebno – pretvara u susret najvišega sigurnosnoga rizika. Zbog čega, zaboga?

Zato što u Rijeci ne vole Livaju, kojega su 5. lipnja ove godine već jednom verbalno napali, što je za svaku osudu, i još k tome tamo gdje je to gotovo pa nepojmljivo: na treningu hrvatske reprezentacije. One koja je – s Livajom u sastavu – šest mjeseci prije toga rujevičkoga ispada herojskim nastupima osvojila svjetsku broncu.

Da, i Livaja je toga 5. lipnja 2023. u Rijeci reagirao impulzivno i svojom reakcijom nesmotreno dao legitimitet jednoj mučkoj provokaciji, no – zar je to razlog da se jednoga sportaša, reprezentativca sada etiketira na tako ružan način i radi od njega metu? Huškanje na bilo koga, uoči utakmice koja uvijek nosi stanovitu dozu tenzija, zaista je neprihvatljiva pojava. Umjesto da su u fokusu nogometni spektakl i viteško nadmetanje sportskih rivala s dugogodišnjom tradicijom, nametnut nam je narativ mržnje prema pojedincu kao sportskome simbolu jednoga kluba, grada i regije.

Mrziti Livaju i huškati na njega zabrinjavajuća je društvena pojava koja kao posljedicu može imati samo novo bujanje antagonizma između Rijeke i Splita, pa onda i opasnost od novih izgreda. Zato je današnja utakmica na Rujevici veliki ispit zrelosti riječke publike, ali i Livaje – koji kao reprezentativac, kapetan i sportska veličina – mora biti dostojan tih uloga i ostati dostojanstven, bez obzira na poruke s tribina.

Za podsjetnik: Marko Livaja izazvao je gnjev Rujevice (i osobito Šibenčana) neprimjerenom pjesmicom na račun Šibenika, a dogodilo se to 24. svibnja u slavlju neposredno nakon finala Kupa. Uzeo je megafon i zajedno s Torcidom otpjevao uvredljive stihove. Na isti način svojedobno je, vruće glave, vrijeđao i Dinamo, što mu također ne služi na čast.

Za oba ta nastupa trebao se kao sportaš i uzor i idol mladih – ispričati. Ta vrsta fernese prema sportskim suparnicima ne bi bila nimalo bolna, niti bi Livaja – kojega ga ubuduće treba držati podalje od megafona – zbog nje nekome pao u očima. Dapače.

No Livaja je zbog spomenutih autogolova, pa i onoga skoka na ogradu tribine na Rujevici i obračunom s provokatorom iz navijačkih redova platio svoj dug hrvatskom nogometu: HNS ga je kaznio neigranjem za Hajduk u Superkupu, a izbornik Dalić izostavio ga je iz rujanskih akcija reprezentacije.

Danas je Livaja ponovno u statusu reprezentativca, što znači da je prošao najrigorozniju karakternu provjeru – onu Dalićevu. Naime, izbornik pri svome odabiru igrača itekako vodi računa da su momci koje pozove pod zastavu – uza svoju nogometašku klasu – svojim ponašanjem, pozitivnim stavom i spremnošću na žrtvovanje u korist grupe – dostojni nacionalnoga dresa. Livaja je taj poziv očito zaslužio.

Pa i činjenica da nije u životnoj formi te da nije postigao pogodak u posljednjih već pet utakmica za bijele, a niti se nalazi među tri najbolja strijelca Hrvatske lige, Livaji na jedan neobičan način ide u prilog: izbornik smatra kako je i takav Livaja klasa koja može pomoći reprezentaciji. A u Dalićeve procjene – odavno to znamo – ne treba sumnjati.

Na kraju, još jedan detalj: Marko Livaja ima 111 nastupa za Hajduk od veljače 2021. godine, u tom razdoblju dobio je 23 žuta kartona, a nijedan crveni. Nikoga od suparničkih igrača na terenu nije udario, grubo ga faulirao niti ozlijedio. A kakav god Hajduk bio posljednjih godina, Livaja mu je kao kapetan ipak donio jednu sasvim novu dimenziju. Pa i Hrvatskoj ligi. Dva puta zaredom bio je prvi strijelac lige, dva puta zaredom osvojio je Hrvatski kup, bio je prvi Hajdukov nogometaš u redovima Hrvatske na Svjetskom prvenstvu još od Nike Kranjčara 2006., te prvi Hajdukov strijelac za Hrvatsku na SP-u u povijesti! Taj gol protiv Kanade, 27. studenoga 2022. u Dohi, slavio se i u – Rijeci.

Komentara 11

B2
bordon 2
09:06 07.10.2023.

Dva su problema: prvi je što Hajduk godinama sebe proglašava poštenim klubom, a svi ostali u HNL-u su lopovi. Baš hoće na silu biti prvaci, a iz toga je proizašlo i ponašanje njihovih igrača, djelatnika i navijača. Eto i mirni Leko je povilenio u zadnje vrijeme. Rade neviđeni pritisak pogotovo na suce - što nije u redu. A sam Livaja je karakterno takav kakav je + što su od njega napravili Maradonu pa mu je pritisak postao nepodnošljiv. Trebao bi igrati nogomet - a ne izazivati navijače ostalih timova svojim ponašanjem. Evo mogu se kladiti, ako ih Rijeka večeras pobjedi da će biti krivi suci i loš travnjak.

AN
AnimaTor
08:27 07.10.2023.

Kako je sijao po nogometnim terenima diljem republike Hrvatske tako sada i žanje. Njegov karakter ga je doveo do toga.Pogledajte mu nogometnu prošlost i sve vam je jasno i za njegovu nogometnu budućnost.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
12:03 07.10.2023.

Hajdukovci mrze i vrijeđaju sve ostale a onda se čude reakciji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije