Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA BUDUĆNOST

Kakva nam je perspektiva u MMA? Ovaj talent će naslijediti Cro Copa i Miočića

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/6
02.04.2021.
u 06:56

Mirka i Stipu nije izbacio hrvatski sustav sporta, nego su se ili stvorili sami (Cro Cop) ili su stvoreni negdje drugdje (Miočić) pa smo ga, zbog njegova jakog osjećaja pripadnosti domovini svojih roditelja, smatrali našim

S Cro Copovim odlaskom sa scene, a i skorašnjim umirovljenjem 38-godišnjeg Stipe Miočića, hrvatski poklonici slobodne borbe, a i početnici u tom sportu, ostat će bez aktivnih idola iz svjetskog vrha. Stoga se, samo po sebi, nameće pitanje kakva nam je perspektiva i hoćemo li ikada više imati gladijatora poput ove dvojice.

A obojicu spomenutih nije izbacio hrvatski sustav sporta, nego su se ili stvorili sami (Cro Cop) ili su stvoreni negdje drugdje (Miočić) pa smo ga, zbog njegova jakog osjećaja pripadnosti domovini svojih roditelja, smatrali našim.

Srbi imaju pet boraca u UFC-u

Zbog Cro Copa mnogi su se dečki, a poslije i cure, počeli baviti “mješovitim borilačkim sportom” (MMA), a zbog Stipe su se ti osjećali, i još se osjećaju, ponosnima.

No, kako stara garda odlazi nužno je zaviriti među one koji dolaze. Ima li među njima takvih potencijala koji bi mogli konkurirati za svjetski vrh i razinu popularnosti koju su izborili Cro Cop i Miočić? Pitali smo to Zelga Galešića, dopredsjednika MMA Unije, bivšeg borca i aktualnog trenera pulskog Trojana.

– Mi imamo talentiranih momaka, a najveći pretendent među njima da bude svjetska zvijezda jest Roberto Soldić (26). On je trenutno naše najveće ime, ja u njemu vidim svijetlu budućnost. Mi smo narod boraca, nama je to u krvi.

Inače, ovog trenutka u regiji, najbolje s produkcijom boraca stoje istočni nam susjedi (Rakić, Veličković, Todorović...).

– Srbi trenutačno imaju pet boraca pod ugovorom s UFC-om, a mi ni jednog.

Upravo bi Soldić mogao biti taj novi Hrvat u UFC-u, no tko su ostali koji kandidiraju za ugovor s najjačom organizacijom slobodne borbe u svijetu, o tome nam je govorio predsjednik MMA Unije i glavni trener zagrebačkog American Top Teama Dražen Forgač:

– Osim Soldića, etablirani hrvatski borci ovog časa su još i Filip Pejić, Ivan Erslan i Ante Delija. Soldić, Pejić i Erslan su u KSW-u, najjačoj europskoj organizaciji, a Ante Delija je u američkom PFL-u, organizaciji koja pobjedniku svog Grand Prixa nudi milijun dolara.

Inače, u MMA kavezima je sve više i djevojaka pa tako i Hrvatica, a među njima najviše se spominju Adriana Vuković i Sara Luzar Smajić. No, zacijelo će ih biti još ako sustav natjecanja Fight Nation Championshipa, hrvatske MMA organizacije, bude funkcionirao kako je to zamišljeno.

– Mi imamo tri razine natjecanja. Najniža je ona za najtalentiranije amatere, turnir za početnike, među kojima najbolji idu na Armagedon. A pobjednici Armagedona potom idu u jače organizacije. Zapravo, zamišljeno je da naši pobjednici dobiju ugovor od KSW-a, a jedan borac koji ga je dobio i bez te pobjede jest Daniel Bažant iz pulskog Trojana.

A njega ćete moći vidjeti na nadolazećem Armagedon turniru, u subotu 10. travnja. A možda i ovog ljeta u Areni jer je Pulu ovih dana posjetio šef KSW-a Martin Lewandowski.

– To je turnir za 32 najtalentiranija borca iz cijele regije, a sada su nam ostali finalisti u četiri kategorije. A svaki od tih boraca može napraviti respektabilnu karijeru na svjetskoj razini, dakako, ako ih zaobiđu ozljede i da im se neke stvari poklope. Te večeri moći ćete vidjeti na djelu najveće hrvatske talente kao što su Đani Barbir, Patrik Čelić i Daniel Bažant – ističe Forgač.

I u Hrvatskoj raste broj MMA boraca, kao i svugdje u svijetu.

– Amaterskih imamo oko 200, a još stotine njih trenira rekreativno. Profesionalnih boraca, da se bore na ozbiljnoj razini, ovog časa ima oko 25. S rekreativcima, od kojih svaki čas možemo dobiti nekog novog borca, ima oko 1500 ljudi.

Stipe i dalje može biti u vrhu

Na pitanje koliko je teško probiti se do svjetskog MMA vrha iz Hrvatske, Forgač kaže:

– Kada je Orsat Zovko sa svojim FFC-om otišao u Ameriku, mi smo ostali bez domaće organizacije pa smo pokrenuli FNC. U samo godinu dana stvorili smo prepoznatljiva imena na sceni za koja sada znaju i površni pratitelji slobodne borbe. Svakodnevno mi borci govore da ih zaustavljaju ljudi na ulici, u trgovačkim centrima i slično, što prije nije bio slučaj osim kada je bila riječ o Cro Copu.

Da se dočeka uspon nekoga od njih na svjetski vrh, trebat će još vremena, ali i dosta sportske sreće i podrške znalaca, i to onakvih kakve je svojedobno Cro Cop imao u svom menadžeru Orsatu Zovku i meceni Zvonimiru Lučiću. A do tada ćemo se morati tješiti onim preostalim nastupima Stipe Miočića, ako ih uopće i bude. A Forgač vjeruje da će ih biti:

– Stipe Miočić može trajati još godinama. Poraz protiv monstruma kao što je Ngannou ne treba gledati kao Stipin kraj jer on će biti kada on odluči. Što se tiče kvalitete, bude li on to želio, on može još godinama biti pri samom vrhu teške kategorije.

Komentara 10

TT
tik tak
07:45 02.04.2021.

Zanimljivo kako dosad nikada niste spominjali srpske borce dok smo mi Hrvati vladali Svijetom a sad su odjednom uskrsnuli i gle čuda Večernjak odmah piše o njima...Što im vrijedi ova trojka kad u svijetu borbi ne predstavljaju ama baš ništa...Mirkaka ste već zaboravili pa i Miočića iako je još uvijek vrh vrhova koje nikada pa niti tada neće dostići niti jedan srpski borac...O boksu da i ne govorimo...Za te sportove treba imati muda koja oni nemaju kad su jedan na jedan...

SL
slavenZadravec
10:08 02.04.2021.

Zar bi država trebala poticati djelatnosti u kojima je čovjeku posao da ga tuku po glavi?

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
07:24 02.04.2021.

to nije sport, to je dekadencija od sporta, to je destrukcija. Je li cilj sporta da po okončanju aktivne karijere taj "sportaš" strahuje hoće li ga posjetiti prijatelj Parkinson? Ne, to nije cilj pravog i istinskog sporta, što ova bestijalnost sigurno nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije