Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINE NISU PREPREKA

Sportom vladaju 30-godišnjaci: CR7, Federer, LeBron...

Roger Federer
Foto: Reuters/Pixsell
13.08.2017.
u 07:00

Nevjerojatni Švicarac osvojio je 19 Grand Slam titula i rekorder je po tome. Osvojio je i osam puta Wimbledon, što nitko prije njega nije uspio. A prekjučer je navršio 36 godina!

Ulazak u četvrto desetljeće percipira se kao trenutak starosti, zato ljudi toliko zaziru od broja 30, koji zvuči tako ozbiljno, negativno, loše... Ali situacija se promijenila, tehnologija je napredovala nevjerojatnom brzinom u posljednjih desetak godina, a usput je “pogurala” prema naprijed medicinu, obrazovanje i sport. Na dlanu doslovno imamo sve. Treninzi su precizniji nego ikad, prehrana kvalitetnija nego ikad, sportska oprema kao da je stigla iz neke daleke budućnosti. Ljudsko tijelo nikad nije bilo bolje iskorišteno i bolje očuvano. Zato ne čudi što ulaskom u četvrto desetljeće zapravo sportaši ulaze u najproduktivnije razdoblje svojih karijera. Više ne jure glavom bez obzira, znaju kad se treba štedjeti, znaju kad treba iskoristiti pogreške, znaju koje su im prednosti i automatski su efikasniji. Ima li boljeg primjera za tako nešto od Rogera Federera? Teško...

Nevjerojatni Švicarac osvojio je 19 Grand Slam titula i rekorder je po tome. Osvojio je i osam puta Wimbledon, što nitko prije njega nije uspio. A prekjučer je navršio 36 godina! Nije brz kao nekad, nije ni moćan, ali zna kad treba uzeti pauzu pa se pripremiti, zna se smiriti i zna prepoznati kako najbolje svladati protivnika. Zato je i osvojio ovogodišnji Wimbledon bez izgubljenog seta. Zvuči nestvarno... Mnogi su ga već otpisali, no s dva osvojena Grand Slama ove sezone došao je u priliku da na kraju godine bude najbolji tenisač na ATP listi!

Njima su godine prednost

Uzdigao se Roger poput feniksa, uistinu nevjerojatno, pa ponovno žari i pali. Kao što to od 2008. čini jedan te isti dvojac nogometaša...

Cristiano Ronaldo (32) i Lionel Messi (30) izmjenjuju se iz godine u godinu na vrhu kad je riječ o individualnim nagradama. Konstantno ruše rekorde, a čini se da su sad bolji nego što su ikad bili, iako nisu brzi kao nekad, iako im se na licu vide znakovi starenja. No tko ih može zaustaviti kad su u top formi? Nitko. I dok je Portugalac u posljednjih godinu dana osvojio sve što je mogao s madridskim Realom te pridodao tome i zlato na Euru s Portugalom, Argentinac je pobijedio u svim individualnim statistikama i svaku godinu završava uspješnije nego rival Ronaldo kad je bio star kao on. Zato nije teško nazvati Messija najboljim u povijesti, iako je posljednjih godinu dana vrlo vjerojatno najbolji na svijetu ipak Cristiano Ronaldo.

Kako god bilo, divno je živjeti u njihovoj eri, kojoj se ne nazire skori kraj – srećom. Obojica imaju ugovore do 2021. godine, s tim da je Portugalac svoj potpisao prošlog ljeta, a Argentinac ovog. Znači, Real Madrid i Barcelona i dalje planiraju graditi momčad oko njih dvojice, svjesni da boljih nema. Uostalom, Kaka je posljednji nogometaš koji je osvojio Zlatnu loptu prije njih, bilo je to još 2007. Od tog trenutka, Messi ih je osvojio pet, a Ronaldo četiri. Sljedeća će sigurno pripasti Ronaldu. I to je motiv Messiju da doda još gasa.

No nije nogomet jedini sport u kojem svjedočimo dominaciji onih u četvrtom desetljeću života. I rekordima koje ruše. Nikola Karabatić u Hrvatskoj svakako nije najomiljenija osoba, a sve zbog rukometa u kojem nam je “uzeo” tako mnogo. Ali kad bismo malo stali i sagledali situaciju racionalno, shvatili bismo da je riječ o vjerojatno najboljem koji je u povijesti zaigrao rukomet. Uostalom, jedini je osvojio titulu najboljeg rukometaša svijeta čak triput. Time je nadmašio Ivana Balića, Talanta Dušebajeva i Mikkela Hansena. Ima 33 godine i, gdje god se pojavi, čini razliku. Na parketu je opasniji nego ikad, čini se i motiviraniji nego ikad jer stigle su neke mlade snage kojima želi potvrditi da još uvijek postoji samo jedan kralj – on i nitko više.

U karijeri je osvojio četiri zlata na SP-ima, tri na EP-ima, dva na OI. Tome je dodao srebro iz Rio de Janeira, dvije svjetske bronce i jednu europsku. S klubovima je osvojio tri Lige prvaka, bio devet puta prvak Francuske, četiri puta Njemačke i dvaput Španjolske... Za Francusku je zabio 1003 gola u 273 nastupa od 2002.

Karabatićev udarac i dalje je ubojit, u obrani izluđuje igrom koja nerijetko prelazi granicu prljavosti, a osim što je vrhunski strijelac, vrhunski je i asistent. I čini se da će vladati još pokoju godinu, toliko moćno djeluje.

Baš kao i njegov vršnjak, planetarno ipak daleko poznatiji – LeBron James. U prosincu će navršiti 33 godine, a još uvijek ga nitko ne može zaustaviti ni u kojem pogledu. Ove godine nije obranio titulu prvaka, no zato je napravio nešto nitko nikad u povijesti nije uspio – tijekom finala NBA lige zabilježio je triple double učinak u prosjeku! S nevjerojatnih 33,6 poena, 12 skokova i deset asistencija u svih pet utakmica. Time je samo pokazao da mu nitko nije ni blizu. Zato se i natječe s duhom Michaela Jordana, košarkaša kojeg se još uvijek smatra najboljim u povijesti, košarkaša koji je jednako tako dominirao u tridesetima. Samo, LeBron je fizički daleko moćniji, nikad se nije ozlijedio u karijeri, treninzi mu počinju u pet ujutro i čak na odmoru ne provodi manje od četiri sata radeći na sebi. Time, a i snagom koju ima, održava se iznad površine, daleko od svih. Teško je ne diviti mu se. Došao je direktno iz srednje škole u NBA i već nekoliko puta mijenjao temelje lige u financijskom, tržišnom i igračkom smislu. Kompletna strategija klubova vrti se oko njega. A ima uskoro 33, tri prstena prvaka, mnoge individualne rekorde... I ne djeluje kao da je blizu konačnog cilja!

Brady blizu 40. rođendana

Što je tek s konačnim ciljem Toma Bradyja? Stariji je sedam godina od LeBrona, osvojio je pet NFL titula, bio četiri puta najvredniji igrač Super Bowla i posljednji put to mu je uspjelo ove godine s New England Patriotsima u preokretu koji se naziva najboljim u povijesti. Kreirao ga je upravo Brady, vođa navale, motor, mozak najbolje NFL momčadi.

Prema tituli najboljeg u povijesti nevjerojatnom brzinom ide i biciklist Chris Froome. Na netom završenom Tour de Franceu osvojio je treću titulu zaredom i četvrtu ukupno. Nedostaju mu još dvije da bi postao najuspješniji u povijesti.

Cijeli tekst čitajte u Maxu.•

Komentara 3

IK
ikbmibm
08:15 13.08.2017.

Kad već piac ovog teksta piše o vrhunskim sportašima ,poput Federera,tu je i Rafa Nadal (31) koji je osvojio 9 puta Roland Garros,Monte Carlo, Madrid, Rome etc...i napravio najveći comeback na vrh ljestvice u povjesti tennisa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije