Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI 400 TISUĆA EURA

Spor Dražena Ladića i Dinama opet na početku

dražen ladić
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/5
25.03.2016.
u 17:45

'Nije mi jasno zašto je o tome odlučivao sud u Rijeci, zašto je preuzeo slučaj kad zbog obujma posla svoje predmete šalju drugim sudovima. No i tu će već naći neko pravno opravdanje.'

Je li legendarni golman Dražen Ladić na pravu adresu uputio tužbu zbog neisplaćenih plaća, premija i nagrada, koje mu je, kako tvrdi, klub iz Maksimirske ostao dužan još krajem devedesetih i početkom 2000-tih ili su odlaskom u stečaj športskog dioničkog društva NK Dinamo propala i njegova potraživanja od oko 400.000 eura, hrvatski sudovi utvrđuju već gotovo 14 godina. Posljednju odluku u ovom predmetu nedavno je donio Županijski sud u Rijeci ukinuvši presudu zagrebačkog Općinskog radnog suda koji je zaključio da je Ladić sklopio svoj ugovor s Udrugom građana NK Croatia te da mu Dinamo treba vratiti traženih 401.833 eura i nadoknaditi trošak sudskog postupka od 704.162 kune. Problem je nastao jer je maksimirski klub devedesetih egzistirao kao dvije pravne osobe – Udruga građana NK Croatia koja se zapravo natjecala u 1. HNL-u te NK Croatia, športsko dioničko društvo preko kojeg se obavljalo financijsko poslovanje.

Dvije pravne osobe

Stav Dinama u ovom sporu s Ladićem jest da je njihov bivši igrač imao ugovor s NK Croatijom š.d.d., koja je 2002. otišla u stečaj, te da mu nisu dužni ni kune. Ladić pak tvrdi kako mu nije bilo poznato da su postojale dvije pravne osobe, već da je za njega postojao samo Dinamo.

– Ugovori su se inače isplaćivali na razne načine sve vrijeme što sam bio u klubu. Kako su se mijenjale uprave, tako su se mijenjali i modaliteti isplate. Premije su mi bile isplaćivane temeljem ugovora o zajmu – iskazivao je Ladić na sudu.

Ovakvo poslovanje i isplaćivanje plaća putem fiktivnih zajmova bilo je i predmetom kaznenog postupka protiv bivših direktora Mirka Novosela, Tome Horvatinčića i Damira Vrbanovića, a oni su pravomoćno oslobođeni optužbe da su oštetili državni proračun za ukupno 120 milijuna kuna.

I USKOK tražio spis

U Ladićevu slučaju prva presuda donesena je 2008. u korist Dinama, no tu je presudu ukinuo zagrebački Županijski sud. Iako je u drugom postupku Općinski radni sud donio presudu u korist Ladića, viši sud iz Rijeke sve je vratio na početak. Zanimljivo je kako je sudski spis između Ladića i Dinama bio i na uvidu u USKOK-u vjerojatno u okviru istrage protiv Zdravka Mamića, iako u tom periodu Mamić nije bio u klubu.

Ladića smo zatekli na putu u Rim.

– Idem se papi pomoliti za Hrvatsku i naše pravosuđe koje je očito u velikim problemima, ha-ha. Svakome je njegov slučaj najvažniji, ali i političari su upozoravali na loše stanje u pravosuđu. Očekivao sam da će Županijski sud potvrditi presudu, a sad sve opet ide ispočetka. Nije mi jasno zašto je o tome odlučivao sud u Rijeci, zašto je preuzeo slučaj kad zbog obujma posla svoje predmete šalju drugim sudovima. No i tu će već naći neko pravno opravdanje – veli Ladić kojem nije jasno zašto ne žele platiti bivšeg igrača koji je odigrao 802 utakmice za Dinamo.

– U klubu govore o moralu, ne znam zašto onda rade drugima ono što ne žele da drugi rade njima. Iz tog mog vremena platili su strance, Ardilesa, Miuru, Mikulenasa, a nisu platili domaćim igračima, Prosinečkom, Juriću, Jeličiću, Cvitanoviću, meni – kazao je Ladić koji će tako ponovno na Općinskom sudu morati dokazivati da je ugovor potpisao s Croatijom, udrugom građana, a ne dioničkim društvom.

>> Ladić: Da, igrače se gura u reprezentaciju da bi ih se prodalo

Komentara 17

Avatar mlijeko
mlijeko
18:53 25.03.2016.

Najbolje će proći odvjetnici i sam sud zbog naplate odvjetničkih i sudskih troškova.

PO
pozornik66
18:41 25.03.2016.

Mamić je kriv !!! Lol

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
20:59 25.03.2016.

Spor Dražena Ladića i Dinama opet na početku jer dok duša, srce i gazda hrvatske svetinje gospon Zdravko Mamić to ne odredi ili dozvoli nema isplate i trošenja klubskog novca vanka odabranih, podobnih i prijateljskih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije