Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Splitski Festival Jedrenja ispunit će horizont akvatorija od Splita do Visa

Splitski Festival Jedrenja
27.09.2023.
u 14:01

Najmasovnije, najprestižnije i najpopularnije regate koje se u periodu od sredine rujna do sredine listopada održavaju na području Splita i Dalmacije od sada su objedinjene unutar jedinstvenog Festivala koji slavi more i mediteranski način života

U Splitu je u prostorijama JK Labud predstavljen Splitski Festival Jedrenja. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji kojom će se po prvi puta objediniti najprestižnije i najpopularnije regate koje se u razdoblje od sredine rujna do sredine listopada organiziraju na području Splita i Dalmacije. Labud Classic, Mala Mrduja, Mrduja, Startup Europa i Viška regata dobivaju novi poticaj kojim se odaje priznanje dosadašnjoj tradiciji.

Splitski Festival Jedrenja predstavili su g. Žarko Dešković, predsjednik JK Labuda, g. Toni Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Grada Splita, gđa. Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije, gđa. Alijana Vukšić, direktorica TZ Split te g. Damir Skelin, Direktor Mrdujske regate koordinator Splitskog Festivala Jedrenja i g. Ante Mlikota, Direktor Viške regate.

Jedrenje ima stoljetnu tradiciju u našim krajevima, a njeno očuvanje nije samo briga za prošlosti već je od velike važnosti i za nadolazeće naraštaje kojima želimo prenijeti ljubav prema ovom sportu, moru, ali i prirodi. Riječ je o jednom od najdugovječnijih sportova koji obilježava stoljetnu tradiciju organiziranog djelovanja i cijelo to vrijeme osigurava brojne ekonomske, turističke i društvene prednosti za čitavu Dalmaciju.

Žarko Dešković, predsjednik JK Labud, ispred najstarijeg jedriličarskog kluba u ovom dijelu Hrvatske istaknuo je: „Nije slučajno kako olimpijske medalje i čak 9 olimpijaca, kao i brojna druga individualna i klupska priznanja dolaze upravo iz ovih krajeva jer se ovdje čitavo stoljeće velika pažnja poklanja organiziranom jedrenju i kontinuiranom razvoju mladih kadrova na polju nautičkog sporta ali i turizma, čime naši klubovi imaju i širu društvenu ulogu. Mrdujska regata kao najmasovniji i Viška kao najprestižniji jedriličarski spektakl s ove strane Jadrana, uz niz manjih ali jednako važnih regata, privlače naše ali i strane nautičare te stoga Splitski Festival Jedrenja ne promovira samo ovaj sport nego i njegov značaj za gospodarstvo i turizam te promociju Dalmacije daleko izvan granica Lijepe naše,“ te je dodao: “velika zahvala Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i našim turističkim zajednicama koji su nas podržali.“

Zamjenik gradonačelnika Grada Splita, g. Toni Kuzmanić tom je prilikom istaknuo: „Drago mi je što u ime Grada Splita imam priliku sudjelovati na predstavljanju ove manifestacije koja je ujedno i kulminacija jedriličarske sezone. Svjesni tradicije, ali i važnosti jedrenja za ovo naše podneblje s ponosom ćemo nastaviti biti prijatelj i partner ovog projekta. Svim natjecateljima želim puno uspjeha, dobru zabavu i naravno jedra puna vjetra“.

Splitski Festival Jedrenja i ovogodišnju Mrduju predstavio je g. Damir Skelin, direktor regate: „Ponosni smo na to kako su ove regate nadrasle lokalni karakter te smo im stoga odlučili dati dodatno na značaju objedinjavanjem u jedinstvenu manifestaciju u trajanju od mjesec, u kojima smo osigurali dodatne sadržaje za sudionike i goste poput izložbe fotografija pod nazivom Hrvatska tamo gdje jedra pričaju priče u organizaciji Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves,  promocije knjige o jedrenju, članova Labuda Sania Delića i Lea Lemešića ili kulinarskog nadmetanja pod nazivom Brodska kužina. Vjerujem da ćemo ponovno pružiti nezaboravno iskustvo svima koji dijele strast prema jedrenju i morskoj avanturi. Pozivam sve jedriličare i ljubitelje jedrenja da nam se pridruže, podrže ovaj jedinstveni događaj te zajedno s nama promoviraju ljubav prema ovom sportu i očuvanju našeg predivnog morskog okoliša.“

Kraj rujna poznat je po upravo po održavanju jedne od najmasovnijih regata, Mrduje, koja okuplja brojne jedriličare iz čitave regije, uz veliki broj domaćih i stranih gostiju. Veliko mi je zadovoljstvo što i ove godine Mrduja okuplja dvjestotinjak brodova i rekordan broj sudionika“, zaključio je g. Skelin.

Velika završnica Splitskog Festivala Jedrenja bit će Viška regata, događaj koji je uvijek privlačio veliki broj najiskusnijih jedriličara koji će ove godine od 13. do 15.10. odmjeriti svoje vještine ploveći na zahtjevnoj ruti dugoj 29 milja od Splita do Visa i natrag. Ante Mlikota, direktor Viške regate, najavljujući ovu regatu istaknuo je: „Iako mlađa od Mrdujske, Viška regata ove godine slavi 79 godina postojanja. Svim sudionicima zagarantirano je puno sportskog uzbuđenja uz bogati program koji će nas dočekati na Visu, jednoj od najpopularnijih nautičkih destinacija na Jadranu.“


92. MRDUJA - OSNOVNE INFORMACIJE

  • 92. Mrduja, najstarija je i najmasovnija regata na hrvatskoj strani Jadrana, i jedna od najstarijih u Europi, a svake godine okuplja oko 200 brodova i 1.500 jedriličara na ruti od Splita do Mrduje i natrag.

  • Organizator regate: JK Labud, direktor regate: Damir Skelin

  • On-line prijave za regatu moguće su do srijede, 27. rujna u ponoć putem web adrese: www.jklabud.hr/mrdujska-regata, a nakon tog roka moguće se prijaviti osobno u regatnom uredu JK Labud u četvrtak 28.09.2023. od 10.00 - 19.00 sati i petak 29.09.2023. od 10.00 - 17.00 sati.

  • Program regate: Jedriti će se na ruti: SPLIT – oko otočića MRDUJA – SPLIT oznaka 1– SPLIT cilj. Duljina rute je 22 nautičke milje.

  • U sklopu ovogodišnje Mrduje realizirat će se i humanitarni projekt "Jedrite uz Rotary za Zakladu hrvatskih športaša", kojim se prikupljaju sredstva za potrebite sportaše.

Splitski Festival Jedrenja se od ove, 2023. godine, po prvi puta pojavljuje kao jedinstvena cjelina koja objedinjuje najznačajnije jedriličarske manifestacije u Splitu tijekom rujna i listopada: Labud Classic, Mala Mrduja, Startup Europe regata, te Mrduju i Višku regatu. Nositelj projekta je Jedriličarski klub Labud Split.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije