Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPLITSKI DERBI

Split je Hajduku dao Ivića, a Špaco je čuvao Vukasa u splitskom derbiju 1958.

Split Hajduk (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
04.04.2015.
u 15:00

U redovima crvenih stasali su Jurica Jerković, Aljoša Asanović i Goran Vučević, tri velike Hajdukove desetke

Gotovo su mu suze navrle na oči. Prekaljeni Hajdukov trener Stanko Poklepović sjetio se nekih davnih dana, pedesetih godina prošlog stoljeća kada je bio glavni pokretač igre Splita.

– Davne 1958. godine igrali su Hajduk i Split, ja sam bio desni half, a veliki Bernard Vukas igrao je lijevu spojku. Sjećanje na te dane čini me nježnim, pobuđuje posebne osjećaje. Čuvao sam Vukasa, kasnije smo zajedno završili trenersku školu – kazao je Poklepović.

Udaljeni 500 metara

Zanimljivo, na dan dvoboja Hajduka i Splita, 4. travnja 1983. godine, s ovog svijeta otišao je Vukas, Hajdukov nogometni dragulj, jedan od najboljih svjetskih igrača tog vremena. Zato se Poklepović i prisjetio svoje utakmice s Hajdukom i dvoboja protiv Vukasa.

Toliko poveznica je između Hajduka i Splita, Poljud i Park mladeži udaljeni su petstotinjak metara, Poklepović sa svog prozora može mirno špijunirati treninge Splita. Možda je i zbog toga Zoran Vulić odveo svoju momčad na mini pripreme u Sinj.

Ponosan sam što sam igrao u Splitu, trenirao Hajduk. A s druge strane je Vulić, koji je igrao u Hajduku, a sada trenira Split. I njega sam trenirao, od napadača, preko lijevog beka došao je do stopera i na toj poziciji bio na europskoj razini. Imao je osjećaj za igru, to ga je činilo drukčijim od ostalih igrača – kaže Špaco.

No, Vulić nema baš sentimenta prema Poklepoviću. Prije četiri i pol godine, kao trener Istre, slavio je u Poljudu protiv Poklepovića. Današnji Hajdukov trener nakon te utakmice dobio je otkaz.

– Ne sjećam se toga, to nema veze s ovom utakmicom – nasmijao se Poklepović.

Šjor Špace je i svoje prve trenerske korake napravio u Splitu, kasnije ga je Tomislav Ivić, s kojim je Hajduk postigao najveće uspjehe, doveo među bijele. A i Ivić je dijete Splita, nikada nije zaigrao za Hajduk. Nisu jedini, godinama je trajala suradnja na relaciji Hajduk – Split.

U redovima crvenih igrački su stasavali Jurica Jerković, Aljoša Asanović i Goran Vučević, tri velike Hajdukove desetke.

Tamo u devedesetima iz Parka mladeži prema Poljudu stigli su Nenad Pralija, Darko Butorović i Srđan Mladinić...

Splitski stogodišnjaci

U novije vrijeme bilo je trzavica na relaciji Poljud – Park mladeži, ali i to je sada nekako smireno. Splitov predsjednik Slaven Žužul nije omiljena faca kod Hajdukovih navijača, štošta toga mu se predbacivalo. Međutim, dolaskom Ivice Križanca u Split, koji je prijatelj s Hajdukovim sportskim direktorom Goranom Vučevićem, odnosi dvaju klubova otišli su na višu razinu. Gradski derbi ne čeka se s velikim tenzijama, već s, kako reče Poklepović, mirom i spokojem.

– Prožima me ponos što ću sudjelovati u sučeljavanju splitskih stogodišnjaka – zaključio je Poklepović.

>> Sramota što rijetki imaju hrabrosti suprotstaviti se Torcidi i što se Hajduk nije ogradio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije