Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLIČNO MU IDE

Špehar: Kovačev karakter idealan je za vođenje Monaca

02.02.2021.
u 17:11

Niko Kovač s Monacom je protekla 22 kola osvojio 42 boda, dva više nego što ih je Monaco osvojio u prošloj sezoni prekinutoj nakon 28 odigranih kola

Nikada nijedan hrvatski trener koji je radio u Francuskoj (V. Marković, Ivić, Blažević, Đalma Marković, Skoblar, Peruzović...) nije osvojio naslov prvaka, niti se plasirao u Ligu prvaka. Najveći uspjeh ostvario je Tomislav Ivić koji je u sezoni 1988./1989. bio doprvak Francuske s PSG-om.

Danas francuskim nogometom, nakon dugo, dugo vremena, ponovno drma jedan hrvatski stručnjak, 49-godišnji Niko Kovač na klupi preporođenoga Monaca. Taj se poznati klub u posljednje dvije sezone bio nezamislivo srozao, čak boreći se za ostanak prije dvije godine zauzevši 17. mjesto, a danas je četvrtoplasiran, sa samo šest bodova manje od vodećega Lillea.

Monaco je specifičan klub

Niko Kovač s Monacom je protekla 22 kola osvojio 42 boda, dva više nego što ih je Monaco osvojio u prošloj sezoni prekinutoj nakon 28 odigranih kola. Tako će Monaco, nastavi li ovim tempom, a ima šest pobjeda u posljednjih sedam utakmica, biti kandidat za plasman u Ligu prvaka. Izravno u nju idu dva prvoplasirana kluba francuske lige, a trećeplasirani u kvalifikacije.

U posljednjem kolu Niko je s Monacom u gostima sa 2:1 svladao Nantes, klub na čijoj klupi sjedi nekadašnji svjetski doprvak, bivši francuski izbornik Raymond Domenech. Tržišno najvrjedniji igrač Monaca francuski je Marokanac Ben Yedder, s vrijednošću od 40 milijuna eura, dok su najzvučnija imena 33-godišnji Španjolac, od prosinca ozlijeđeni Cesc Fabregas, zatim 28-godišnji Nijemac Kevin Volland, te 31-godišnji Crnogorac Stevan Jovetić, nogometaš koji je igrao u klubovima iz četiri zemlje Petice (Italija: Fiorentina, Inter; Engleska: Man. City; Španjolska: Sevilla; Francuska: Monaco).

Posebnost Monaca jest i činjenica kako je to jedini klub na svijetu izvan Hrvatske koji u svom stručnom stožeru ima čak četvoricu hrvatskih trenera. Osim Nike, tu je i brat Robert, zatim Goran Lacković, te trener vratara Vatroslav Mihačić.

Nekadašnja zvijezda Osijeka i Zagreba, poznati internacionalac, danas 50-godišnji Robert Špehar, od 1997. do 1999. godine bio je nogometaš Monaca. Trener mu je bio Jean Tigana, a suigrači Barthez, Sagnol, Henry, Trezeguet... Zanimljivo, Špehar i Niko Kovač nekada su bili cimeri u reprezentaciji.

- Da, bili smo cimeri u našoj staroj bazi u Čatežu. Sjećam se da mi je Niko tada bio kazao: ‘Imam ja i brata, taj je još bolji od mene!’ - počeo je svoju priču Špehar, pa nastavio:

- Pozorno pratim Nikin rad i zaista mi je drago da mu tako dobro ide. Monaco je specifičan klub, drugačiji od ostalih u Francuskoj. On nema takvu vojsku navijača kao primjerice PSG ili Marseille, pa onda nema ni onoga pravog nogometnog ozračja, ni pritiska koji bi bio poticajan za njegove igrače.

Stoga je Niko, karakteran, uporan, dakako i stručan, pravi čovjek za klupu Monaca. Kada igrači Marseillea istrče na Velodrom, dočeka ih 50 tisuća ljudi, i onda od toga nema većega motiva, tu ti trener i ne treba. A u Monacu, i kada se igra s publikom, nje baš i nema previše, e onda ti treba trener koji će te motivirati, pokrenuti, usaditi pobjednički mentalitet. To je ono što daje Niko Kovač.

Niku prati glas da baš nema previše takta sa zvijezdama i da mu je to primjerice presudilo u Bayernu?

- Niko nije protiv zvijezda, niti mu one smetaju, dapače, on ih rado ima, samo prema njima nema popusta, nego sve igrače tretira jednako. E sad, pitanje je koliko te zvijezde takvog trenera mogu prihvatiti i ponašati se u skladu s njegovim zahtjevima. Na kraju, svaka zvijezda svoj status zvijezde osjeti na svojoj platnoj listi – dodaje Špehar.

Petorica stranih trenera

Kovačev karakter, onaj koji ga je koštao posla u Bayernu, očito je vrlo dobro prihvaćen među igračima Monaca?

- Upravo ta činjenica, da je Niko u tako velikom klubu kao što je Bayern pokazao svoju karakteru crtu, očito mu je bila plus. Taj dio njegove osobnosti ima veliku vrijednost i kao takav bio je prepoznat u Monacu – zaključio je Robert Špehar.

Posljednji hrvatski trener koji je radio u nekom francuskom klubu bio je Zoran Vujović u Marseilleu, vrlo kratko krajem 2001. godine, a Niko Kovač danas je samo jedan od petorice stranih trenera koji vode klubove u Ligue 1.

Uz njega, to su još Armenac Der Zakarian (Montpellier), Portugalac Villas-Boas (Marseille), Rumunj Ursea (Nica) i Argentinac Pocchetino (PSG).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije