Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SONJA KIRETA:

Ne odustajem, igrat ću košarku i u 39. godini!

Sonja Kireta
Foto: Facebook
13.08.2015.
u 15:55

'U košarku me odvukao Jadranko Perlić, tada trener Gorice. Jednom me sreo na ulici i s obzirom na moju visinu, nagovarao da igram košarku.'

Sonja Kireta, bivša hrvatska košarkaška reprezentativka, trenutačno se odmara u Novalji na otoku Pagu, a u 39. godini i ne pomišlja na kraj karijere. Iako u inozemstvu igra već punih 15 godina. Napustila je Hrvatsku 2000. kada je iz Montmontaže prešla u Botasspor iz Adane. U Hrvatskoj je igrala za Goricu, Lokomotivu i Montmontažu.

– U košarku me odvukao Jadranko Perlić, tada trener Gorice. Jednom me sreo na ulici i s obzirom na moju visinu, nagovarao da igram košarku. To je trajalo mjesecima, sve dok nisam popustila. Potom me Željko Ciglar odveo u Lokomotivu, a zatim sam igrala za “zelene” iz Kutije šibica – kazuje Sonja.

Noćna mora u Turskoj

Igrala je u Turskoj (Botasspor, Tarssus), Španjolskoj (Vigo, Valencia, Avenida) Francuskoj (Aix, Valenciennes, Bourges, Nantes), Češkoj (Prag) i Italiji (Parma). Punih 13 godina natjecala se u europskim kupovima, četiri godine u Eurokupu te devet godina u Ligi prvakinja.

– Triput sam igrala na završnom turniru Lige prvakinja, ali nijednom je nisam osvojila. Od trofeja imam europski Superkup, prvenstvo Francuske, francuski Kup, turski Kup, prvenstvo Češke i češki Kup te dva puta španjolski Superkup – istaknula je Sonja.

Kaže da joj je najljepše bilo živjeti u Španjolskoj, a sezona u turskom Tarssusu ostat će zapamćena kao noćna mora.

– Klub je imao velikih ambicija, doveli su nekoliko kvalitetnih i poznatih igračica. Dobili smo prvu plaću i kasnije se ispostavilo jedinu. Strankinje su odlazile jedna po jedna, pa tako i ja. Na kraju smo sve tužile klub i FIBA je presudila u našu korist, pa sada čekam povrat novaca. U međuvremenu me angažirala Parma, gdje sam već jednom igrala i uspjela s klubom ostati u ligi – rekla je Sonja.

U karijeri je igrala protiv puno igračica, no jedna će joj zauvijek ostati u sjećanju.

Razija Mujanović. Nikad u životu nisam dobila veće batine, samo od nje – reći će 1,98 metara visoka Sonja.

Igrala je za hrvatsku reprezentaciju na europskim prvenstvima 1995., 1999., i 2007. godine, a od reprezentacije se oprostila 2008. Na Mediteranskim igrama u Bariju 1997. osvojila je zlatnu medalju.

Bogutova susjeda

– Žao mi je što s Hrvatskom nismo napravili neke veće stvari, a imali smo sjajnu generaciju, s Hlede, Pretreger, Grgin, Bilić, Lelas, Tabak, Zanze – istaknula je Sonja.

Obožava životinje, ima dvije čivave.

- Jednog ću dana otvori dućan za životinje – rekla je Sonja.

Obitelj?

- Zasada ništa. Kada se skrasim u nekom gradu dulje od godinu dana, onda ću razmišljati o obitelji – zaključila je Sonja, koja je u Novalji kupila apartman blizu austalskog košarkaša Andrew Boguta.

>>Kada je stradao Dražen, tri sam dana bio u crnini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije