Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAJKA Iz anonimnosti treće lige u četiri godine izborio dres tricolora

Smetlar, konobar, zvijezda

22.11.2008.
u 09:23

Steve Savidan nije se želio pomiriti sa stereotipima u stilu: “Trener ga nije volio” ili “Nije imao dovoljno bogate roditelje da ga gurnu u prvi plan”. Tridesetogodišnji debitant u dresu francuske nogometne reprezentacije savršena je i poučna priča svim generacijama koje dolaze. Preko smeća do zvijezda, mogla bi to postati nova poslovica. Jer, upravo tako može se opisati Savidanov igrački i životni put. Dugo ćemo pamtiti Liliana Thurama koji je “pokopao” vatrene na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Baš kao i brojni njegovi sunarodnjaci.

Put trajao 10 godina
Savidan je tu povijesnu utakmicu između Francuske i Hrvatske gledao pred televizorom i tu noć nikada neće zaboraviti. Slavio je pobjedu svojih idola s prijateljima do duboko u noć. Zvijezde tricolora, poput Zinedinea Zidanea, Didiera Deschampsa ili Thierryja Henryja, i mogao je gledati samo na malom ekranu. Ni sanjati nije mogao da će desetak godina kasnije obući dres s pijetlom na srcu. Jer, tada je Savidan, kao dvadesetogodišnjak, amaterski igrao za plaću od oko 4500 kuna u trećeligašu Angersu.

- Bila je to mala plaća i jedva sam preživljavao. Morao sam pronaći stalan posao. Zaposlio sam se u gradskom komunalnom poduzeću gdje sam svako jutro od pet do 12 sati praznio kante za smeće. Nakon ručka bih se malo odmorio i potom išao na trening - prepričava ovih dana Savidan francuskim novinarima.

Trnovit početak obilježen je brojnim posudbama u drugoj i trećoj francuskoj ligi.

Poput Dade Prše
Samo godinu dana nakon što je Dado Pršo otišao, Savidan je došao u Ajaccio (2000. godine). A obojica igrača imala su sličan životni put, jer Pršo je u svojim počecima radio kao automehaničar.

- Obitelj je bila na rubu egzistencije. Tada sam pomišljao i na samoubojstvo. Uništavao sam svaku priliku koja mi se pružila. No, psihijatri su me vratili na pravi put - priznao je Savidan čiji je uspon počeo dolaskom u Valenciennes 2003. godine, još dok je klub igrao u trećoj ligi.

Sa Steveom kao glavnim napadačem klub se probio do prve francuske lige. U 144 utakmice Savidan je postigao 61 pogodak. Da bi ove godine s prvoligašem Caenom potpisao ugovor vrijedan pet milijuna eura. Iznos je to o kojem je 1998. godine mogao samo sanjati.

Odličan je napadač, koji me po stilu igre podsjeća na Davora Šukera. Valenciennes je održao u prvoj ligi iako su mu mnogi predviđali ispadanje. Prije nego što je potpisao za Caen, tražio ga je Monaco. No, nisu se dogovorili o visini ugovora. Volio bih da je došao u Monaco, jer baš nam takav igrač treba. Želio ga je angažirati i Lyon. Njegova priča podsjeća na onu našeg Dade Prše - istaknuo je Jerko Leko, hrvatski reprezentativac u Monacu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije