Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča dana

Složna braća Kovač u spasiteljskoj misiji, izgladili odnose između navijača i igrača

Niko Kovač
Foto: DPA/PIXSELL
1/6
19.05.2016.
u 11:14

Uoči doigravanja za opstanak u nogometnoj Bundesligi između Eintrachta i Nürnberga vlada emocionalno raspoloženje, a u glavnoj ulozi su braća Kovač

Braća Kovač glavna su priča ovih dana u gradu na Majni. U borbi za ostanak u Bundesligi njihov Eintracht iz Frankfurta pokušat će u dvije utakmice protiv Nürnberga izboriti ostanak u elitnom njemačkom društvu, a priču o hrvatskoj braći i Eintrachtu donosi Deutsche Welle.

Davno je to bilo, 18. svibnja 1960. Ali za svakog pravog navijača Eintrachta (pa i one koji se tada nisu ni rodili) sjećanja su svježa, kao da se sve to dogodilo jučer.

U Glasgowu na Hampden Parku na travnjak su, pred krcatima tribinama na kojima se natiskalo 121.621 gledatelj, istrčale dvije momčadi koje su svijetu poklonile jednu od najlegendarnijih nogometnih utakmica ikada.

Madridski Real i Eintracht (u prijevodu: Sloga) iz Frankfurta odmjerili su snage u finalu Kupa prvaka. Konačni rezultat 7:3 za „kraljevski“ klub. Kroničari su poslije napisali da je to bilo „najljepše finale nekog europskog kupa“.

Sjećanja navijača iz Frankfurta su lijepa, oni se i danas opijaju porazima (kao protiv Reala), jer pobjeda jednostavno nema. Eintracht iz 2016. nema puno veze s Eintrachtom od prije 56 godina. Stvarnost se zove: borba za ostanak u 1. ligi. Protivnik je još jedan njemački klub s dugom tradicijom, lijepom prošlošću i manje lijepom sadašnjošću – 1. FC Nürnberg.

Što ide u prilog Eintrachtu?

Novi trener frankfurtske momčadi Niko Kovač (pomoćnik mu je brat Robert) posljednjih je nekoliko tjedana uspio stabilizirati defenzivu. Za razliku od ostatka sezone, Frankfurt je tijekom Kovačeva mandata primao manje golova, mreža Eintrachta u četiri posljednja kola maksimalno se po jednom tresla. Adut su i navijači – stadion je u prvoj utakmici u Frankfurtu bio rasprodan u rekordnom roku. Iako se tijekom sezone činilo da između igrača i navijača postoji (sve dublji i dublji) jaz, zbog borbe za ostanak kao da se na obje strane zaboravilo nesporazume. To je i Kovačeva zasluga.

Što ne ide u prilog Eintrachtu?
Ofenziva. Tim koji je nekada znao oduševljavati svojim napadačkim nogometom, danas teško, jako teško postiže golove. Švicarski reprezentativac Haris Seferović je cijelu sezonu izvan forme, stručni tisak mu predbacuje „individualizam“ (odnosno nespremnost da se „žrtvuje“ za ekipu). A kao „ćorak“ se pokazao i Marco Fabian (koštao 3,7 milijuna eura), koji uopće ne igra otkako je Kovač trener. Jedini pravi napadač u kojeg se Eintracht može pouzdati je Alexander Meier, ali ni on mjesecima nije igrao.

Što ide u prilog 1. FC Nürnbergu?
Bavarski klub već neko vrijeme je proveo relativno sigurno na 3. mjestu druge lige, koje ga je i kvalificiralo za baraž sa 16-plasiranom ekipom prve lige. Nürnberg nije (za razliku od Frankfurta) morao igrati punim gasom. Samopouzdanje u „Clubu“ je ogromno. Unatoč slabom startu u sezonu, FCN je igrao sve bolje i bolje što se sezona bližila kraju. Kod kuće su imali sjajan učinak, izgubili su samo jednu partiju na domaćem travnjaku. Osim toga, optimizam budi i čak 68 golova koje su postigli igrači trenera Renéa Weilera.

Što ne ide u prilog 1. FC Nürnbergu?

Nervoza. Naime, kad se nedavno ukazala šansa za „penjanje“ na 2. mjesto, odjednom su igrači Nürnberga pokazali nešto slabije živce. Dva tijesna poraza koštala su ih sigurnog (izravnog) plasmana u Bundesligu. Velika nepoznanica je prvi vratar Raphael Schäfer koji je dugo bio ozlijeđen.

Što kaže povijest?

I Frankfurt i Nürnberg imaju iskustva s nastupima u doigravanju za opstanak u prvoligaškom društvu. Eintracht je uspio „preživjeti“ obje bitke za opstanak, 1984. protiv Duisburga i 1989. protiv Saarbrückena. Nürnberg je 2009. bio bolji od Cottbusa, a godinu dana poslije od Augsburga. Bavarci uzgred imaju još jedan „otvoren“ računa s Frankfurtom i žude za osvetom za dramatično finale sezone 1998./1999. U posljednjem kolu Eintracht je s visokih 5:1 porazio 1. FC Kaiserslautern i tako gurnuo "Club" u drugu ligu. Nürnberg je tada kod kuće izgubio od Freiburga (1:2).

Što kaže Niko Kovač?
– Nisam naivan da povjerujem u to da ćemo već u prvom susretu (četvrtak 19. svibnja, 20:30, sati) napraviti odlučujući korak ka opstanku. Moramo voditi računa o obje utakmice – kaže uoči mečeva odluke Niko Kovač.

Uzvrat se igra 23.5. u Nürnbergu. 44-godišnji trener Eintrachta i bivši izbornik Hrvatske na teren želi poslati jedanaestoricu koji će "igrati prema naprijed“ – u svakom slučaju nešto bolje nego u prošlim mečevima. To daje naslutiti da će od početka igrati povratnik Meier.

– Pred nama su dva finalna susreta u stilu europskih kup-natjecanja – naglašava Kovač.

– U igri je jako, jako puno, ovo su dvije najvažnije utakmice za naš klub!

Što kaže statistika?
Kod kladioničara je Frankfurt favorit. Ali favorit koji može puno više toga izgubiti nego dobiti. U slučaju ispadanja u 2. ligu Frankfurt će se morati odreći najmanje 15 milijuna eura od prodaje TV-prava. Plus prihodi od sponzora, reklama, gubitak zbog pada vrijednosti igrača, i tako dalje. Eintracht i Nürnberg do sada su odigrali 64 utakmice. Frankfurt je pobijedio u 26, samo 17 puta je izgubio. U dosadašnjih 17 doigravanja za opstanak u Bundesligi, 12 puta su slavili prvoligaši.

>>Kovač protiv Nürnberga za ostanak u ligi

Komentara 3

GA
GambaOsaka
11:34 19.05.2016.

Tko danas primi gol - ispada u 2 ligu ?

LE
LeonardS
11:43 19.05.2016.

Samo ih spašava savjeti šogorice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije