Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori za Platinijeva nasljednika

Slovenac Aleksander Čeferin favorit za šefa Uefe

Uefa
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
10.09.2016.
u 17:14

Nogomet u rukama nogometaša bio je kratkotrajna moda, sve dok nije postalo jasno kako oni, čast izuzecima, nisu intelektualno dorasli za vođenje tako složenih sustava i organizacija, dok se odvjetnici školuju upravo za te funkcije

Zaboravite parolu “nogomet nogometašima” na kojoj je jahao donedavni šef Uefe Michel Platini. “Nogomet odvjetnicima”, tako bi lako uskoro mogao izgledati novi nogometni poredak, nakon što vlast u Uefi preuzme još jedan fiškal, 55-godišnji Ljubljančanin Aleksander Čeferin. Podsjetimo, prije sedam mjeseci švicarski odvjetnik Gianni Infantino preuzeo je vlast u Fifi.

Otkud odjednom takva odvjetnička ofenziva na najprestižnije funkcije u nogometu?

– To je logična pojava – kaže Ivan Brleković, nekadašnji dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, također odvjetnik.

– Nogomet u rukama nogometaša bio je kratkotrajna moda, sve dok nije postalo jasno kako oni, čast izuzecima, nisu intelektualno dorasli za vođenje tako složenih sustava i organizacija, dok se odvjetnici školuju upravo za te funkcije.

Najbolji sugovornik

Razgovarali smo i s izvršnim direktorom HNS-a Damirom Vrbanovićem. Komplimentirao je Čeferinu.

Hrvatski nogometni savez odavno je dao potporu Čeferinu za predsjednika Uefe. Držimo kako bi naš susjed bio najbolji sugovornik, primjerice, za problematiku huliganizma, odnosa klubova i igrača, nogometne infrastrukture... – kazao je Vrbanović dodajući kako misli da Čeferin na kongresu u Ateni sljedeće srijede ima vrlo dobre izglede.

Kako uopće Slovenac stoji uoči glasovanja? Dakle, iza njega među ostalim stoje Skandinavci (Švedska, Danska, Norveška i Finska), zatim i Italija, a za Čeferina se opredijelilo i trinaest nacionalnih saveza naše regije te jugoistočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Grčka, Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Rusija, Srbija, Turska i, naravno, Slovenija.

Na kongresu u Ateni sljedeće srijede glasat će 55 nacionalnih saveza i, prema trenutačnoj situaciji, Čeferin je u blagoj prednosti ispred 68-godišnjeg Nizozemca Michaela van Praaga, dugogodišnjega predsjednika tamošnjeg nogometnog saveza i nesuđenog kandidata za predsjednika Fife.

Njegovu kandidaturu podupire vrlo utjecajni engleski nogometni savez, dok iza Čeferina čvrsto stoje Nijemci i Francuzi. Bit će to zanimljiva “utakmica” u Ateni...

Sindikat je protivnik

Zanimljivo, nije cijela nogometna Slovenija dala potporu svome kandidatu. Predsjednik tamošnjeg nogometnog sindikata, zagriženi Čeferinov kontrapunkt Dejan Stefanović, i dalje pliva kontra struje.

– Čeferinova kandidatura može značiti i mnoge dobre stvari. Primjerice, može nam u kratkom roku donijeti reformu koju nameće Uefa kojom se reguliraju radni odnosi igrača, uvesti jamstveni fond, za koji se sindikat već desetljećima zalaže. S druge strane, postoji velika opasnost. Guardian, New York Times i drugi utjecajni međunarodni mediji pitaju me što je Čeferin do sada napravio i kakva je situacija u našem nogometu. A oni mogu počiniti ozbiljnu štetu iznoseći “prljavi veš” na površinu; da klubove kupuju kladiteljske kuće, da je Čeferin za predsjednika arbitražnog vijeća predložio svoga zaposlenika, da smo jedina zemlja u Europi u kojoj igrači nemaju ugovore o zaposlenju... Katastrofa! – istresao je Stefanović sve svoje nezadovoljstvo aktualnim predsjednikom saveza.

Čini se da njegov vapaj ipak nema veliki odjek i da Čeferin sigurnim korakom korača prema vrhu Uefine hijerarhije. No strpimo se do srijede...

Komentara 2

MU
muh
10:41 11.09.2016.

Mafija preuzima novac .

Avatar Pavel ic
Pavel ic
20:32 10.09.2016.

pa da slovenija je velesila u nogometu bez ijednog nastupanja na bilo kojem prvenstvu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije