Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nokautirali nas u Puli

Slovaci su nam stari prijatelji, uspjeli su 'pomiriti' Ćiru i Prosinečkog

Robert Prosinečki
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/7
06.09.2019.
u 12:26

Nakon 1998. i ne baš prijateljskog odnosa s izbornikom Ćirom Blaževićem koji ga je u polufinalu SP-a 1998. s Francuzima držao na klupi, Prosinečki nije igrao za reprezentaciju, ali se na toj utakmici sa Slovacima u Bratislavi

Konačno će se to i danas dogoditi, Hrvatska će protiv Slovačke odigrati prvu službenu, natjecateljsku utakmicu. Kuriozitet je to jer ove dvije nogometne reprezentacije odigrale su dosad 13 utakmica i sve su bile prijateljskog karaktera, sad nas je prvi put spojio ždrijeb u kvalifikacijama, dosad se to nikad nije dogodilo ni nas je spojilo nekakvo veliko natjecanje (Svjetsko ili Europsko prvenstvo).

Tako će rasprodana Trnava gledati prvi sraz nogometaša Slovačke i Hrvatske u borbi za bodove. U dosadašnjih 13 utakmica Hrvatska je znatno uspješnija s osam pobjeda, tri remija i dva poraza. No tu “razliku” napravila je za vrijeme Drugog svjetskog rata, Slovačka je tada imala blizak odnos s NDH i od 1941. do 1944. susreli su se sedam puta, u šest je slavila Hrvatska, uz jedan remi.

Od samostalnosti - izjednačeni

Od naše samostalnosti upisali smo još šest utakmica sa Slovacima i tu smo potpuno izjednačeni, dvije pobjede, dva remija i dva poraza uz gol-razliku 8:8. Pozitivno je što u zadnja četiri susreta nemamo poraz.

Prvi put sa Slovačkom se igralo u proljeće 1994. i u Bratislavi smo poraženi s 4:1, no tada je igrao jako šaren sastav, Ćiro Blažević odveo je u Slovačku selekciju lige – Ladić, Toplak, Vukić, Brajković, Pavličević, Ištvanić, Mladenović, Miše, Kozniku, Račinica i I. Cvitanović bili su u prvih 11.

Puno je bolniji poraz bio četiri godine kasnije, stadion Aldo Drosina prošao je prvu fazu obnove i pun je dočekao Hrvatsku koja se spremala za SP u Francuskoj i upisala poraz (1:2) te sve zabrinula pred SP, a Ćiro je tada izveo udarni sastav: Ladić, Šimić, Jarni, Štimac, Soldo, Bilić, Asanović, Prosinečki, Šuker, Boban, Vlaović. Pred kraj utakmice ozlijedio se Slaven Bilić i problem s kukom vukao je tijekom svjetske smotre u Francuskoj. Naravno da je Ćiro bio pod paljbom kritika nakon te utakmice sa Slovacima, opet su se pojavila uobičajena pitanja mogu li Boban, Prosinečki i Asanović igrati zajedno. Reprezentacija je s puno skepse otputovala u Francusku i onda nam donijela brončanu medalju.

Vratio se Prosinečki

Valja spomenuti i susret sa Slovacima 2000. godine. Nakon 1998. i ne baš prijateljskog odnosa s izbornikom Ćirom Blaževićem koji ga je u polufinalu SP-a 1998. s Francuzima držao na klupi, Prosinečki nije igrao za reprezentaciju, ali se na toj utakmici sa Slovacima u Bratislavi (1:1, pogodak Boška Balabana) vratio u Ćirino jato.

Najuvjerljiviju pobjedu Hrvatska je protiv Slovačke upisala 2007. godine na Kantridi, izbornik Slaven Bilić slavio je s dva pogotka Ivice Olića i jednim Ognjena Vukojevića. Slaven Bilić bio je i izbornik kad je Hrvatska odigrala svoju posljednju utakmicu sa Slovačkom, u Bratislavi 2010. bilo je 1:1, a remi je donio svojim pogotkom Nikica Jelavić, danas igrač kineskog drugoligaša Guizhou Hengfenga.

No sve su to “priče iz davnine”, sad igraju neki novi dečki, imaju Slovaci svoje velike adute, ali ima i naš izbornik svoje srebrne reprezentativce i neka nova rješenje pa je vrijeme da se uz Hrvatsku upiše prva natjecateljska pobjeda nad Slovačkom. 

>> Pogledajte Ćiru u studiju Večernjeg TV-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije