Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Kutija čvaraka’

Slavonski Brod - Jedini hrvatski grad, uz Zagreb, koji ima svoj curling klub

18.02.2018.
u 23:16

Dva grada u Hrvatskoj imaju Curling klubove, igra se u Zagrebu i Slavonskom Brodu, ali interes pokazuju i Sisak, Delnice, Rijeka, Split...

Slavonski Brod, osim Zagreba, jedini je grad u Hrvatskoj koji ima curling klub. Kako su mu svi igrači veliki navijači Marsonije, ime je dobio po Marsonijinoj navijačkoj skupini – Legija. A da su u tom, za naše prilike još relativnom nepoznatom i egzotičnom sportu, itekako uspješni, dokazali su i na nedavnom 13. prvenstvu Hrvatske koje je u nedostatku odgovarajuće dvorane u Hrvatskoj opet održano u inozemstvu, točnije u Bratislavi.

Nadigrali Čudnovate čunjaše

Druga ekipa Legije s četiri pobjede i jednim porazom završila je na diobi prvog i drugog mjesta u svojoj skupini, stvorivši realne izglede da u drugom krugu 3. i 4. ožujka osvoji medalju. Sastav simpatičnog imena Čudnovati čunjaši nadigrali su s 13:2, a posebno su zablistali u susretu s višestrukim državnim prvakom i najboljim klubom u povijesti hrvatskog curlinga Zagrebom, koji su fenomenalnom igrom doslovno dotukli s 8:1.

Većina članova druge momčadi Legije živi u Zagrebu. Zahvaljujući tome, u prilici su trenirati barem jednom tjedno, doduše u malo nezgodnom terminu, nedjeljom od deset navečer do ponoći, ali i to je nešto. Za razliku od njih, članovi prve momčadi žive u Brodu gdje nemaju uvjete za trening, što se odrazilo i na rezultat. Inače, Legija ima i žensku ekipu koja je sada uzela malu stanku, ali već dogodine trebala bi ponovo izaći na led. U međuvremenu je osnovana juniorska momčad koja broji šest igrača, među kojima je i trinaestogodišnji Marin Pitlović, najmlađi curlingaš u regiji.

– Curling u Hrvatskoj još nije postigao veliku popularnost. Radi se o olimpijskom, ali s druge strane i skupom sportu u kojem sve košta, od održavanja leda do stonera. Ipak, curling i kod nas polako uzima maha. Imamo šest klubova, no taj bi se broj uskoro mogao povećati jer su interes pokazali i u Sisku, Delnicama, Rijeci i Splitu – kaže Dario Sojčić, predsjednik Legije i trener reprezentacije.

Jako skupi sport

Do prije tri godine brodski su curlingaši na gradskom klizalištu redovito organizirali turnir “Kutija čvaraka”, na koji su se odazivali svi hrvatski klubovi. Cilj turnira bila je promocija sporta i domaćih delicija. Jer, ako u Zagrebu postoji Kutija šibica, zašto u srcu Slavonije ne bi postojala Kutija čvaraka? Kao što i samo ime turnira kaže, pobjednik je za nagradu dobivao kutiju slasnih slavonskih čvaraka. Nažalost, “Kutija čvaraka” ove godine nije održana, ali u Legiji se nadaju da će turnir brzo oživjeti.

– Raspituju se ekipe iz Mađarske, Slovenije i Austrije, zainteresirali su se kada su čuli da poslužujemo čvarke i domaće pivo. Zanimanje su pokazali i iz Srbije, njihova je ekipa uglavnom sastavljena od glumaca budući da je predsjednik Saveza bio dekan na Glumačkoj akademiji u Beogradu. Čak su spremni pokloniti jednu predstavu Slavonskom Brodu – veli Sojčić. 

Komentara 1

Avatar Joejordan
Joejordan
23:18 18.02.2018.

Evo sljedećih olimpijaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije